Catalin Radu Tanase, despre razboi si actele de dumnezeire din haos Interviu

Joi, 16 Mai 2013, ora 07:56
7866 citiri
Catalin Radu Tanase, despre razboi si actele de dumnezeire din haos Interviu
Foto: Pro TV

Atunci cand are loc un eveniment notabil, reporterii au rolul de a ne face, prin cuvinte si imagini, sa traim totul in timp real. Asta e si jobul de foarte multi ani al lui Catalin Radu Tanase, jurnalistul care si-a pus viata in pericol de atatea ori incat nici el nu mai stie numarul exact.

Atunci cand esti pe teren, pericolul te pandeste la orice pas. In orice secunda poti sa iti pierzi viata. Catalin Radu Tanase a trait de multe ori aceste spaime.

"Am intrat fara sa vreau, si eu si cameramanul, in noroiul care se comporta precum nisipul miscator: ne tragea la fund. Am fost ingropati pana la brau si am reusit sa ne tragem afara, cu ajutorul unei scanduri", a povestit Catalin Radu Tanase in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Cum a fost primul direct dintr-o misiune de razboi?

Ca sa fac haz de necaz, "noroc" cu adrenalina si cu faptul ca meseria asta este atat de solicitanta, ca nu iti lasa vreme sa gandesti ca un om normal, la care primeaza instinctul de supravietuire.

Altfel, nu exista un raspuns logic la intrebarea cum poti sa vorbesti in direct cand peste deal (in Kosovo-ul anului 1999) se aud salvele de tun. Iar faptul ca dramele pe care le vezi (refugiatii care mureau cu zecile, langa mine) te afecteaza inseamna ca esti om, nu robot, si ca le poti povesti celor de acasa ce inseamna ororile razboiului.

Care a fost cel mai grav accident suferit in timpul serviciului?

Dupa dezastrul de la Raul Mare-Retezat (o alunecare de teren a spulberat o colonie muncitoreasca) am intrat fara sa vreau, si eu si cameramanul, in noroiul care se comporta precum nisipul miscator: ne tragea la fund. Am fost ingropati pana la brau si am reusit sa ne tragem afara, cu ajutorul unei scanduri. Altfel...

Cand ati simtit ca va este cu adevarat viata pusa in pericol?

Irak 2003: razboi. Intifada 2000, teritoriile palestiniene: razboi. Kosovo-Macedonia 1999: razboi. Granita Pakistanului cu Afganistanul: zona necontrolata de nimeni. Alegeti-va dumneavoastra unul din aceste locuri. Oricare e la fel de bun.

Ce reportaj v-a marcat cel mai mult?

Drama refugiatilor albanezi din Kosovo. Multi au murit in taberele din tara vecina, la Blace, in Macedonia. Si tot acolo am vazut ca exista, cateodata, un crampei de speranta si viata in mijlocul nenorocirii. O femeie nastea, pe pamant, in mijlocul acelui dezastru. Am fost acolo sa aud primul scancet al bebelusului sanatos si sa vad prima privire pe care mama i-a acordat-o nou-nascutului. Un act de dumnezeire.

Exista un loc in care nu ati dori sa va intoarceti niciodata?

Nu, indiferent de situatiile prin care am trecut. As reveni peste tot, chiar daca, acum, de exemplu, e si mai rau decat era in timpul razboiului. In mijlocul infernului exista oameni curati la suflet, care te fac sa speri ca, la un moment dat, vor veni si vremuri mai bune.

Cat timp ati stat cel mai mult "pe teren" fara sa dormiti?

36 sau 48 de ore. Privarea de somn este una din cele mai cumplite torturi, dar cateodata nu ai de ales.

Ati fi de acord ca fiica dvs sa urmeze o cariera asemanatoare? Sa mearga pe acelasi drum?

Eu am convenit cu Carina sa mergem pe principiul "jumi-juma". Luam deciziile impreuna, nu eu pentru ea. E o fiinta cu trairi, cu visuri, cu dorinte proprii, nu o prelungire a mea. As sustine-o, insa cu inima stransa, daca ar alege sa faca aceeasi meserie ca mine. Si, daca ar reusi, as fi extrem de mandru de ea. Cum as fi si daca ar decide sa se faca pictorita.

In timpul deplasarilor, ati gustat din diferite produse specifice altor tari. Ce vi s-a parut cu adevarat special?

M-am imbibat cu civilizatia orientala, iar mancarea e o parte fundamentala a civilizatiei umane. Cam tot ce am mancat eu, la mii de kilometri distanta, se gaseste si in cateva restaurante din Romania. Regret doar ca nu am mestecat betel in Pakistan. E desertul lor, guma lor de mestecat. Tocatura nucii de betele, amestecata cu zahar si rulata intr-o frunza. Iti coloreaza limba si dintii in rosu. E amuzant.

Nici macar operatia la coloana nu v-a oprit din a transmite de pe teren in timpul unor evenimente iesite din comun. La cati ani credeti ca o sa renuntati la deplasari?

O sa renunt cand o sa renunte meseria asta la mine. Nu mai am 20 de ani, iar problemele coloanei vertebrale nu s-au incheiat odata cu operatia din 2009. Sper sa ma mai duca batrana carapace. Ca mintea e inca proaspata!

Toata lumea vede ceea ce se intampla in fata camerelor. Cum este viata in spatele acestora? Cat dureaza pregatirea unui direct?

Lumea vede numai glamour-ul, celebritatea, awareness-ul. Ce nu vede va spun eu: oboseala, foamea, frigul, dezamagirea, frustrarea, frica, moartea. Si nici nu trebuie sa vada toate acestea, pentru ca nu e meseria lor. Nici brutarul nu se plange ca lucreaza vara in temperaturi de iad si nici noi nu ne gandim la asta cand muscam din paine. In rest, toate meseriile par usoare cand nu stii cu ce se mananca. Cand te apuci de un lucru, vezi de fapt cat e de greu.

Pe langa meseria de jurnalist, ati incercat-o si pe cea de actor, inclusiv alaturi de Van Damme. V-ar tenta un job full time ca actor?

Eu stiu ce sa mai zic... Pana acum am jucat in trei filme. "Entre chiens et loups", "Assassination Games" si "Ho Ho Ho 2". Cred ca a fost mai mult o joaca. Nu ma consider actor si nici nu stiu daca sunt bun la asa ceva. Asta o poate spune un regizor. Astept oferte!:)

Cum s-a purtat Van Damme in timpul filmarilor?

Van Damme e un tip foarte misto. Charming, ar spune americanii. Un om matur, un actor cu state vechi, care nu are nevoie de fite ca sa impresioneze. Numele ii este suficient. Si pe set, fiecare, renumit sau nu, munceste de-i sar capacele ca sa iasa totul bine, asa ca este o atmosfera speciala.

In ce tara din lume nu v-ati vedea niciodata traind?

Intr-o tara cu regim opresiv, in care oamenii sa fie guvernati prin teroare, in care fiecare zi sa insemne o tortura. Tortura incertitudinii de a nu sti daca si cand vor veni dupa tine...

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catalin Radu Tanase razboi, #Catalin Radu Tanase reporter razboi, #Catalin Radu Tanase reporter, #Catalin Radu Tanase interviu , #jurnalisti