CEDO a dat dreptate unui jurnalist condamnat pentru ca l-a criticat pe Mazare: Ce despagubiri primeste

Marti, 27 Iunie 2017, ora 15:41
7197 citiri
CEDO a dat dreptate unui jurnalist condamnat pentru ca l-a criticat pe Mazare: Ce despagubiri primeste
Foto: Arhiva Hepta.ro

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca Romania a incalcat dreptul la libera exprimare al unui jurnalist atunci cand l-a condamnat pentru afirmatii facute la adresa fostului primar al Constantei Radu Mazare.

Jurnalista Feri Predescu, din Constanta, a fost condamnata in 2007 de o instanta si a trebuit sa ii plateasca 50.000 de lei lui Mazare pentru criticile pe care i le adusese in mass-media. Considerandu-se nedreptatita, ea s-a adresat CEDO, care i-a dat dreptate stabilind ca prin condamnarea ei a fost incalcat Articolul 10 din Conventia Europeana a drepturilor omului, se arata intr-un comunicat al APADOR-CH.

Mai exact, Radu Mazare s-a adresat instantei dupa ce jurnalista a afirmat intr-o emisiune TV din august 2006 ca orasul Constanta este impartit intre "oamenii lui Mazare si oamenii care sunt impotriva lui Mazare". Edilul a dat-o in judecata si i-a cerut sa prezinte scuze publice, dar si sa ii plateasca daune in valoare de 200.000 RON.

Judecatoria Constanta a respins actiunea, dar Tribunalul Constanta i-a dat dreptate primarului, condamnand-o pe jurnalista sa plateasca daune morale in valoare de 50.000 RON, si cheltuieli de judecata in valoare de 7.197 RON. Curtea de Apel a mentinut decizia tribunalului, iar jurnalista a achitat, cu dificultate, tot ce i s-a cerut, dupa care s-a adresat CEDO, unde a fost reprezentata de Diana Hatneanu, avocat membru al APADOR-CH.

In pledoaria sa, avocatul a facut apel, printre altele, inclusiv la precedentul Mazare si Cumpana contra Romaniei, caz pronuntat in 17 decembrie 2004. CEDO a constatat ca prin condamnarea lui Radu Mazare, pe atunci jurnalist la Telegraf, pentru calomnie si insulta s-a adus o atingere disproportionata dreptului la libera exprimare, informeaza sursa citata.

Prin decizia publicata marti, CEDO a obligat statul roman sa-i plateasca jurnalistei Feri Predescu suma de 14.000 de euro daune materiale, plus suma de 4.500 de euro ca prejudiciu moral.

"Decizia CEDO a demonstrat ca am avut dreptate. Radu Mazare mi-a facut mult rau. Dupa procesul in Romania, nu am fost lasata sa-mi desfasor activitatea nici pe plan profesional, reusindu-se, prin parghiile politice la indemana, inlaturarea mea din doua institutii de presa. (...) Mazare a disparut intre timp sub avalansa de dosare penale de coruptie, eu nu", a declarat Feri Predescu la aflarea deciziei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Feri Predescu CEDO Mazare proces , #jurnalisti