Cine e Stuart Ramsay, jurnalistul-vedeta de la Sky News, responsabil cu ancheta fabricata in Romania

Miercuri, 10 August 2016, ora 13:33
23036 citiri
Cine e Stuart Ramsay, jurnalistul-vedeta de la Sky News, responsabil cu ancheta fabricata in Romania
Foto: Twitter/Stuart Ramsay

Stuart Ramsay, un jurnalist-vedeta al televiziunii britanice Sky News, ar fi platit trei romani care sa joace rolul de traficanti de arme intr-un reportaj pe care l-a facut in Romania.

Unul dintre asa-zisii traficanti, cel care a dezvaluit totul procurorilor, sustine ca Ramsay, seful corespondentilor Sky News, a scris intreg scenariul si a inventat chiar si replicile din material.

Seful DIICOT a confirmat miercuri ca reportajul Sky News, despre presupusi traficanti din Romania care vand arme obtinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroristilor, este o inscenare pusa la cale de jurnalistii britanici.

Dar cine e totusi omul care a pus pe jar autoritatile romane? Sky News il prezinta ca pe un jurnalist care a castigat numeroase premii cu materiale cu implicatii internationale.

Ramsay este cel mai longeviv corespondent extern al Sky News. El a realizat anchete despre cartelurile de droguri din Mexic, a relatat despre maidanul de la Kiev si despre catastrofa avionului MH17, prabusit in estul Ucrainei. In 2013, a stat mai mult timp in Siria, unde a realizat interviuri cu jihadisti britanici.

In urma cu un an, Ramsay raspundea pe Reddit - o retea sociala - intrebarilor din partea internautilor. Printre altele, britanicul spunea ca nu plateste niciodata oamenii care ii acorda interviuri. Unui internaut i-a vorbit si despre ce inseamna meseria de reporter: "sa fii onest e esential, dar sa ai noroc e cel mai important lucru".

Pe contul sau de Twitter, Ramsay posta duminica un mesaj legat de reactiile din Romania despre neverosimilitatea materialului sau cu presupusii traficanti de arme.

"Serios, troll-ilor, ma tin cu mainile de burta de ras. Prostii care nu inteleg jurnalismul pur si simplu nu-l inteleg", nota Ramsey.

Sky News a difuzat un reportaj referitor la traficul de armament, care arata doi asa-zisi traficanti dispusi sa vanda oricui, inclusiv teroristilor, pe teritoriul Romaniei.

Se pare insa ca totul este o facatura. Presupusii traficanti de arme care au aparut in reportajul jurnalistilor Sky News au fost identificati de procurorii DIICOT ca fiind niste vanatori din Transilvania. Miercuri dimineata, au avut loc 7 perchezitii in Targu Mures si Bistrita Nasaud, la locuintele lor. Ulterior, vor fi adusi la audieri in Bucuresti.

Presupusii contrabandisti sunt vanatori, conform primelor date stranse de anchetatori. Au fost identificate si armele din filmare, care, spun procurorii, ar fi detinute legal.

Din primele date, Ramsay a venit pregatit in Romania: a adus niste geci de camuflaj si le-a spus celor doi romani ca trebuie sa poarte cagule in momentul in care se filmeaza materialul. Pentru ca totul sa fie cat mai credibil, jurnalistul le-a dat si replicile pe care sa le rosteasca.

Reactia oficiala a Sky News

Postul Sky News sustine varianta jurnalistului britanic, scrie pe Facebook Adelin Petrisor. "Stuart Ramsay si echipa sa au prezentat un raport solid privind traficul de arme din Romania, iar Sky News sustine pe deplin povestea", se arata intr-un raspuns al postului britanic de televiziune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Stuart Ramsay Sky News, #Stuart Ramsay arme Romania , #jurnalisti