Instanta a amanat decizia in cazul extradarii jurnalistului turc

Joi, 06 Decembrie 2018, ora 11:57
20132 citiri
Instanta a amanat decizia in cazul extradarii jurnalistului turc
Foto: Zaman Romania

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, joi, pentru 14 decembrie decizia in cazul cererii autoritatilor turce privind extradarea jurnalistului Kamil Demirkaya.

Ziaristul turc Kamil Demirkaya, care lucreaza la publicatia Zaman Romania, a fost ridicat miercuri dimineata de acasa, in baza unui mandat de extradare.

Informatia am fost oferita initial de publicatia Zaman Romania, care scria ca mandatul a fost emis la ordinul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Presedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, ca nu vrea sa comenteze acum, dar ca este informat in legatura cu problema legata de ziaristul turc.

"Nu as vrea sa comentez acum aceasta chestiune, dar sunt informat si o sa ma informez si in continuare, ca totul sa mearga legal", a spus presedintele Iohannis fiind intrebat despre acest caz.

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa CAB, Viviana Ciuca, a declarat ca jurnalistul a fost audiat de procurori. Ciuca a precizat pentru Agerpres ca acesta nu a fost retinut.

Demirkaya locuieste in Romania de 2 ani, alaturi de sotie si fiul sau in varsta de 10 ani, avand permis de sedere temporara. De altfel, chiar luna trecuta acesta si-ar fi depus actele necesare pentru a-i fi prelungit permisul de sedere. Documentele se afla acum in curs de procesare.

El a fost si director general al ziarului Zaman Bulgaria.

"La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat ca este membru al miscarii Gulen. Guvernul turc a trimis autoritatilor romane mandatul de extradare pentru Demirkaya, iar in aceasta dimineata (miercuri - n.r.) ziaristul a fost ridicat de acasa si dus la sediul IGPR. In cursul zilei, acesta urmeaza sa fie dus la Parchetul General", mai noteaza sursa citata.

In plus, Zaman Romania cere autoritatilor romane sa ia in considerare faptul ca Ankara a inceput din vara lui 2016 o vanatoare a ziaristilor si a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan.

De asemenea, europarlamentarul Cristian Preda a scris, pe pagina sa de Facebook, ca a cerut membrilor grupului socialist din Parlamentul European sa blocheze procedura.

"Le-am scris tuturor membrilor grupului socialist din PE sa blocheze ceea ce tovarasii lor de drum de la Bucuresti sunt pe cale sa faca impotriva libertatii presei", a notat Preda pe reteaua sociala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#ziarist turc extradat, #Zaman Romania ziarist extradat , #jurnalist extradare Turcia