Ion Cristoiu implineste 62 de ani

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 13:52
2012 citiri
Ion Cristoiu implineste 62 de ani
romaniantimes.ro

Cunoscutul jurnalist, scriitor, analist politic si formator de opinie, Ion Cristoiu implineste, marti, 62 de ani.

Cristoiu s-a nascut pe 16 noiembrie 1948 in localitatea vranceana Gagesti. A absolvit in 1971 Facultatea de Filozofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj

Omul de presa Ion Cristoiu

Debut pe vremea studiilor universitare (1968) la Viata Studenteasca (redactor sef adj. 1974). Trece apoi la Scanteia Tineretului (ziar oficial al CC al UTC), tot ca adjunct, unde va coordona si suplimentul saptamanal literar-artistic SLATS. Intre 1987 si 1990 conduce revista Teatrul, aici gasindu-l evenimentele din decembrie 1989.

Imediat dupa 1990 devine un adevarat deschizator de drumuri in noua mass-media romaneasca, foarte multi dintre ziaristii actuali cu nume, intr-un fel sau altul, trecandu-i prin mana.

Pune bazele catorva publicatii de masa, care la vremea respectiva ating tiraje impresionante, asa ceva fiind la ora actuala doar de domeniul SF-ului. Ne referim in special la Expres Magazin, Zig Zag (saptamanal cu 600.000 de exemplare, majoritatea si vandute) si Evenimentul zilei.

Dupa ce pleaca de la Evenimentul Zilei devine colaborator la National, Cotidianul, Azi, Jurnalul National s.a. In 2002 preia conducerea Realitatii TV, in perioada cand actionar principal era Silviu Prigoana, de unde demisioneaza la jumatatea anului 2003

Are zeci de aparitii in talk-showuri la principalele televiziuni nationale, unde ia atitudini de regula transante, pe subiecte fierbinti ale zilei, in special din politica.

Scriitorul Ion Cristoiu

In cartile sale abordeaza atat subiecte strict literare (critica, proza satirica), dar si de natura politica, sociala, ori de document istoric.

"Personaje de rezerva" - 1985, "Lumea literaturii" - 1986, "Un pesimist la sfarsit de mileniu" - 1999, "Singur impotriva tuturor" - 2000, "Seria istorica ca telenovela: 1. Istoria ca telenovela, vol. 1 - 2003, 2. Istoria ca telenovela, vol. 2 - 2003 si 3. De la o lovitura de stat la alta - 2006, Lumea vazuta de un roman rupt in fund - De la dosarele Legiunii la dosarele Securitatii - 2006.

Controversatul Ion Cristoiu

Este omul de presa care a platit cele mai mari daune morale pentru unele articole si opinii ale sale - 650 milioane lei, o suma uriasa la nivelul anilor 2000 (400 milioane urmare a unui pamflet la adresa remarcabilei prozatoare Gabriela Adamesteanu - publicat in cotidianul Ziua, si 250 milioane pentru ca l-a facut securist pe Cristian Mititelu - director al sectiei romane BBC World).

Face parte din categoria personajelor post decembriste cu notorietate publica deosebita, alaturi de Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, Cornel Nistorescu, Stelian Tanase, Emil Hurezeanu - toti din mass-media.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#jurnalistul Ion Cristoiu, #mass media post decembrista, #ziaristi romani celebrii , #jurnalisti