Jurnalism cu pistolul la tampla (Opinii)

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 23:59
8821 citiri
Jurnalism cu pistolul la tampla (Opinii)

Daca ea contine adevaruri, plangerea depusa la Parchet de managerul Realitatii TV, Sebastian Ghita, impotriva lui SOV ne arata una dintre cele mai mizerabile fete cu putinta ale presei romanesti si ne explica motivul pentru care ea a ajuns la nivelul de degradare in care se afla.

Daca e advarata, plangerea ne arata ca o mare bucata dn audiovizualul romanesc este controlat de "un grup mafiot, coordonat de domnul Sorin Ovidiu Vantu, care este implicat in activitati de crima organizata (spalare de bani, escrocherie, santaj, utilizarea sau amenintarea cu utilizarea violentei fizice etc.)". Adica nici macar nu mai vorbim despre jocuri si presiuni poltice sau despre adversitati personale ridicate la nivel de obsesie. Discutam depre mafie si crima organizata. Discutam despre racheti si manifestari de Est salbatic.

Miza bataliei este controlul editorial asupra televiziunii de stiri, dupa cum scrie in aceeasi plangere: "Totodata, atragem atentia domnului Sorin Ovidiu Vantu si asociatilor sai sa inceteze presiunile la adresa jurnalistilor de la Realitatea Media, intrucat controlul editorial pe care doresc sa-l impuna este lipsit de legitimitate si afecteaza credibilitatea trustului".

Iar adevarul cutremurator din spatele acestor vorbe este, daca ele sunt adevarate, ca o parte importanta din presa romaneasca este nimic altceva decat o arma in mainile mafiotilor. Caci de ce aceasta batalie crancena pe controlul editorial? Pentru frumusetea artei si propasirea idealurilor jurnalismului? Nu. Pentru binele televiziunii in razboaiele lui SOV, care, iata, potrivit lui Sebastian Ghita, sunt razboaiele unui autentic mafiot.

Desigur ca cele reclamate de Sebastian Ghita trebuie tratate cu prudenta, pentru ca nici patronul Asesoft n-o fi vreo icoana de pus in biserica. Ba mai degraba as zice ca este posibil ca pentru prima data SOV sa-si fi gasit nasul. Caci nu faci o avere ca a d-lui Ghita fiind sfios ca o fata mare si dus la biserica in fiecare duminica. Sebastian Ghita nu e deloc strain nici de lumea politica. Este cunoscut ca un sponsor generos al tuturor marilor jucatori si este chiar prieten cu unii politicieni, in frunte cu Victor Ponta, alaturi de care si-a si petrecut, se pare, ultimul Revelion, aici in vecini, la Dubai.

Asa ca SOV ar trebui sa simta un vant foarte rece din declaratiile celui pe care a incercat, practic, sa-l stoarca de bani "Vintu nu mai face si nu mai desface demult lucruri in Romania (...) Oficial, domnul Vintu nici nu exista in aceasta afacere, Realitatea Media este detinuta de un domn pe nume Vitalie Dobanda. Eu am contract semnat cu Consiliul de Administratie al Realitatea Media si ratificat in Adunarea Generala a Actionarilor. Domnul Vintu trebuie sa inteleaga si dansul ca nu mai poate face afaceri ca in anii 90".

Asaltul cu bodyguarzi ordonat de SOV asupra sediului RTV in incercarea de opri difuzarea cablogramelor WikiLeaks pare sa confirme spusele managerului RTV. In aceste conditii, nu cred ca s-a intamplat vreodata ceva mai grav in presa romaneasca. Nu mai este vorba despre influente, despre presiuni, ci despre jurnalism cu pistolul la tampla, este vorba despre echivalentul unei sechestrari de persoana.

Cei care ar trebui de acum sa reactioneze, si nu au nicio scuza daca nu o fac, sunt chiar jurnalistii de la Realitatea TV. Caci acuzatiile, devenite publice, sunt de o gravitate fara precedent. Ori ele reprezinta o grava calomnie (ceea ce, sincer, nu cred) care trebuie demontata urgent in interesul presei romanesti in ansamblul ei, ori sunt adevarate si atunci se pune problema eliberarii de sub control mafiot a unei institutii media sechestrate de un grup de crima organizata.

Deocamdata, cele petrecuta in scandalul WikiLeaks, ne-a aratat doar care sunt oamenii lui Sebastian Ghita (echipa de duminica) si care sunt fidelii lui SOV (garda de luni). Dar aceata impartire, cu granite destul de volatile de altfel, nu este suficienta. La RTV ar trebui sa apara si o garda a adevarului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Realitatea TV Vintu Ghita, #conflict Ghita Vintu Realitatea , #jurnalisti
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Domnule Racaru, de ce avem televiziuni si ziare controlate de sovi, felicsi securisti, paturici