Jurnalist agresat: Premierul cere ancheta, societatea civila protesteaza

Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:00
2363 citiri
Jurnalist agresat: Premierul cere ancheta, societatea civila protesteaza
Foto: Evenimentul Zilei

Premierul Victor Ponta a condamnat agresarea jurnalistului Mircea Marian (foto dreapta) si a solicitat o ancheta cat mai rapida din partea institutiilor responsabile. De asemenea, o serie de organizatii ale societatii civile si-au exprimat ingrijorarea fata de agresarea jurnalistului si au condamnat pasivitatea politistilor.

"Dezaprob total, in numele Guvernului Romaniei, actele de violenta de orice fel, dar cu atat mai mult pe cele indreptate impotriva jurnalistilor. Este inacceptabil ca o persoana sa fie agresata, in orice fel, din cauza opiniilor sale.

Voi reactiona de fiecare data cand jurnalistii au de suferit astfel de atacuri pentru opiniile lor. Romania este o tara democratica, in care dreptul la opinie trebuie respectat, indiferent daca suntem sau nu de acord cu cele exprimate. Am solicitat o ancheta de urgenta a Ministerului de Interne cu privire la acest eveniment regretabil si imi doresc sa avem cat mai rapid rezultate" arata Victor Ponta intr-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, importante organizatii ale societatii civile au semnat un document in care condamna atat actul de agresiune, cat si pasivitatea manifestata de politisti.

"Ne exprimam ingrijorarea fata de agresarea jurnalistului Mircea Marian, amenintat cu bataia pentru opiniile sale, precum si protestul fata de atitudinea politistilor care, desi chemati la fata locului, au continuat sa asiste pasiv cum agresorul il insulta pe ziarist cum ca ar fi 'vandut jidanilor'. Acelasi agresor il insultase pe strada pe Mircea Marian anul trecut, in timpul Referendumului pentru demiterea Presedintelui Basescu.

Agresarea si insultarea lui Mircea Marian s-a petrecut ieri, 16 mai, in spatiul public, in zona Pietei Unirii, fortele de politie prezente trimitand victima, in timp ce aceasta continua sa fie insultata, sa depuna plangere la sectia de politie", se arata in comunicatul citat, postat pe site-ul Freedom House Romania.

In opinia semnatarilor, acest grav incident "este si consecinta unor campanii media ce amintesc de propaganda comunista din anii '40-'50, campanii de intimidare a anumitor publicisti 'vinovati' de 'delict de opinie' si a unor magistrati care sunt implicati in combaterea coruptiei".

"Aspecte ale acestor campanii de intimidare au fost relevate partial in ceea ce-i priveste pe magistrati si de ultimul raport MCV al Comisiei Europene si consemnate in mai multe articole din presa occidentala.

Asemenea actiuni de propaganda si demersuri agresive vizeaza de fapt intimidarea magistratilor si restrangerea dreptului la opinie, aducand atingere statului de drept si libertatii de exprimare.

Suntem solidari cu Mircea Marian si vom urmari cu atentie evolutia acestui dosar la Sectia 14 Politie", se mai arata in documentul semnat de Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Politici Europene, Expert Forum, Fundatia Freedom House, Romania, Grupul pentru Dialog Social si Societatea Timisoara.

Jurnalistul Mircea Marian a fost, joi, injurat, imbrancit si lovit in plin centrul Bucurestiului de catre un individ care i-a spus ca-l pedepseste pentru ceea ce afirma la televizor si i-a cerut sa fie atent de acum inainte la ce mai spune in emisiunile TV, informeaza Evenimentul Zilei.

Insultele si amenintarile au continuat si in fata echipajului de politie sosit la fata incidentului, in zona Pietii Unirii. In fata celor doi politisti, care asistau pasiv, agresorul, care a sustinut ca actioneaza in calitate de revolutionar care si-a dat sangele pentru tara, i-a spus jurnalistului Mircea Marian ca este "vandut jidanilor".

In cursul serii, jurnalistul a depus o plangere la Sectia 14 Politie, pe raza careia isi are domiciliul. Ulterior, el l-a identificat si pe agresor ca fiind Mihai Voicu (foto stanga), detinator al unui certificat de luptator la revolutie.

Jurnalistul a mai precizat ca nu e prima data cand acest personaj il acosteaza pe strada si il agreseaza: "Tipul a spus, in fata politiei, ca este a doua oara cand imi 'atrage atentia' (si mi-am amintit abia atunci ca, prin 2012, m-a mai injurat, tot pe drumul spre casa, pe langa Patriarhie, dar l-am ignorat)", a declarat Mircea Marian.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ponta ancheta Mircea Marian, #Mircea Marian atacat revolutionar, #Mircea Marian agresat Mihai Voicu , #jurnalisti
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Adevarul doare! Sa vezi acu' reactia caciularilor!