Jurnalist ungar acuzat ca a colaborat cu Securitatea romana

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 23:04
1668 citiri
Jurnalist ungar acuzat ca a colaborat cu Securitatea romana
Foto: digitalproductionme.com

Un jurnalist ungar a fost acuzat ca a colaborat cu Securitatea romana in perioada anilor '80.

Este vorba de Peter Heltai, care si-a dat demisia, luni, din consiliul director al Advenio, companie care detine postul de radio Class FM, noteaza Politics Hu.

Acesta a declarat ca din cauza zvonurilor aparute, munca sa este puternic afectata. El a precizat ca a recurs la demisie pentru a evita sa devina o povara pentru compania in care lucreaza.

Jurnalistul spune ca se retrage pana la lamurirea situatiei.

Totodata, Heltai Peter, originar din Cluj, intentioneaza sa dea in judecata Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), pentru a dovedi ca nu a fost informator al Securitatii.

Fostul redactor-sef al Televiziunii Maghiare, jurnalistul Heltai Peter, a fost acuzat in presa maghiara ca ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Hegel", raportand date despre apropiatii lui.

La baza acuzatiei se afla un document CNSAS, semnat de presedintele dr. Dragos Petrescu, eliberat la solicitarea artistului Gall Tibor, originar din Cluj, care a dorit sa-si vada dosarul de Securitate. Gall Tibor traieste in prezent in Germania.

"Avand in vedere Nota Directiei de Investigatii nr. S/DI/I/2658/11.11.2010, Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, intrunit in sedinta din data de 18.11.2010, in conformitate cu prevederile art.1 alin7 din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008 coroborat cu art. 28 din Regulamentul de organizare si functionare al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii adoptat prin hotararea nr 1/2008 pe baza documentelor din arhiva proprie, a stabilit identitatea informatorului cu nume conspirativ "Hegel", in persoana numitului HELTAI Peter Andrei, nascut la 21.12.1962 in Cluj Napoca, judetul Cluj, fiul lui Felix si Iudit (...)", apare in documentul CNSAS remis lui Gall Tibor.

Intr-o declaratie data luni publicatiei "Magyar Nemzet", Heltai neaga ca ar fi raportat date Securitatii despre prietenii lui si ca ar fi purtat numele conspirativ "Hegel". Mai mult, jurnalistul afirma ca intentioneaza sa dea in judecata CNSAS pentru declaratii false.

Intre timp, presa maghiara, mai precis "Hirszerzo", a aflat mai multe date despre activitatea lui Heltai in slujba Securitatii. Astfel, doua rapoarte ale Securitatii, care dateaza din anul 1985, dovedesc faptul ca Heltai informa Securitatea despre discutiile purtate cu prietenii. In ianuarie 1985 a primit ca tema ca sa stabileasca o legatura, in timpul vizitelor efectuate in Ungaria, cu filosoful Tamas Gaspar Miklos, originar si el din Romania, si cu editorul "Ellenpontok", Ara-Kovacs Attila.

Portalul hunhir.info scrie luni ca Heltai s-a mutat in Ungaria in anul 1987, angajandu-se la Institutul de Cercetare Sociologica MTA, dar si faptul ca acesta a stabilit o relatie cu Szocs Geza (in prezent secretar de stat in Ministerul Culturii, n.r.) si cercul de prieteni ai acestuia, dar si cu editorii "Ellenpontok" Ara-Kovacs Attila si Keszthelyi Andras.

Potrivit "Hirszerzo", jurnalistul a recunoscut publicatiei ca a avut legaturi cu Securitatea, afirmand ca problema este "extrem de complicata". Astfel, Heltai a declarat jurnalistilor de la "Hirszerzo" ca Securitatea a stiut ca, dupa bacalaureat, el fost prezent la un chef organizat in secuime, unde au existat steaguri maghiare si s-a cantat imnul secuiesc. Din acest motiv a fost citat de mai multe ori la militie unde s-a incercat racolarea lui, insa el a refuzat.

Heltai sustine ca rapoartele aparute recent au fost scrise la aceste "intalniri fortate", ocazii cu care el a incercat sa spuna oamenilor Securitatii lucruri stiute despre prietenii lui, pentru ca sa nu le faca rau.

Potrivit "Hirszerzo", Heltai Peter este contrazis de un raport din anul 1987, care sublinieaza ca Securitatea trebuie sa tina legatura cu "Hegel", deoarece mai devreme "a prestat o munca de calitate de informator".

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#demisie jurnalist ungar, #colaborare securitate romana , #jurnalisti