Jurnalistul breloc (Opinii)

Joi, 05 Mai 2011, ora 00:45
7919 citiri
Jurnalistul breloc (Opinii)

Daca dezvaluirile lui Stelian Negrea in privinta practicilor editoriale de la Antena 3 sunt adevarate, inseamna ca am atins un nou nivel al abejctiei in presa, fata de care SOV paleste.

Caci daca el cumpara constiintele si miza pe dependenta de bani pentru a le controla, trustul familiei Voiculescu le pune de-a dreptul in lanturi.

In lumina dezvaluirilor lui Stelian Negrea, jurnalistul din trustul Intact este un fel de sclav pe plantatia stapanului care "are obligatia sa se conformeze tuturor cererilor, instructiunilor si reglementarilor Beneficiarului".

Asa scrie in contractul adus drept dovada de dl. Negrea. Ce inseamna asta? Inseamna ca un act taie oficial independenta editoriala. Pentru SOV, ea e o gluma. In mod evident, trustul familiei Voiculescu a tratat-o cu mult mai serios. Asadar, sub acoperirea punctului 3.7 din contract, jurnalistul Intact este obligat sa scrie ce i se cere, impotriva cui i se cere, cand i se cere. Devine un simplu instrument de propaganda si manipulare in mana patronatului.

"Au fost presiuni editoriale si comenzi in doua luni cat nu mi-am luat in 10 ani de presa", a declarat Stelian Negrea pentru Evenimentul Zilei, referindu-se la perioada in care a condus Departamentul de Investigatii al trustului, care furniza anchete referitoare exclusiv la dusmanii familiei Voiculescu.

"Prin contract - daca il semnam - orice mi-ar fi spus, nu puteam sa refuz. Mergi la firma cutare, strange informatii despre cutare firma sau cutare om politic care, evident, era de la putere - nu puteam sa spun 'NU'. Te transformau intr-un accesoriu la brelocul lor", sustine Stelian Negrea.

Si pentru ca obedienta sa fie asigurata 100%, sanctiunea pentru nesupunere nu era doar concedierea, ci si plata unei amenzi de 100.000 de euro. La fel pentru denigrarea lui Dan Voiculescu.

Practica nu e noua, ci doar sanctiunea. Imi amintesc ca, in urma cu vreo 6 ani, un jurnalist de marca imi spunea ca a fost data afara de la Antena pentru ca a avut "nerusinarea" sa vorbeasca intr-un material despre datoriile lui Dan Voiculescu fata de stat.

Codrut Seres, directorul general al trustului Intact, nu contesta continutul contractului. Intelegem asadar ca exemplarul prezentat de fostul senior editor al A3 este corect. In aceste conditii, ne aflam in fata celei mai grave forme de incalcare a libertatii presei dovedita pana acum in Romania. O situatie care daca ramane neelucidata si nesanctionata anuleaza, practic, orice urma de credibilitate a breselei si activitatii ei.

S-a suparat d-na Indira Crasnea cand, in urma cu ceva vreme, Clubul Roman de Presa era calificat drept drept o organizatie emasculata. Sper ca va dovedi contrariul, printr-o reactie vehementa si exemplara fara de practicile din Intact.

Dar mai e aici un adevar pe care nu avem dreptul sa-l trecem sub tacere. Jurnalistii acestia nu au fost capturati de pe strada si ascunsi in subsoluri intunecoase unde muncesc sub bici. Oamenii acestia au semnat cu mana lor contractele care le abolesc libertatea si ii transforma in simple instrumente. S-au vandut de buna voie pentru o leafa mai mica sau mai mare.

Pe undeva, are asadar dreptate si Codrut Seres, atunci cand nu-i permite lui Stelian Negrea sa se dea virgina: "Trei luni cat a luat banii pentru prestatiile sale nu a invocat presiuni. Dar atunci cand s-a venit cu contractul, spui ca rata impunge". Dl. Negrea, din cate intelegem, nu a prea cracnit in cele 2 luni de presiuni editoriale fara seaman si ma intreb daca se schimba ceva fara aparitia contractului cu prevederi restrictive.

De bine de rau, insa, el a ridicat cortina in spatele careia adevarul este siluit in toate chipurile. Ramane acum de vazut ce vor face ceilalti colegi ai sai. Si nu numai cei din Intact, ci din toate institutiile de presa unde exista astfel de practici, oficializate sau nu prin contracte. Caci, de exemplu, nu cred o iota in sceneta independentei editoriale de la RTV unde, sa vezi si sa nu crezi, noul patron Elan Schwartzenberg a fost impiedicat sa participe ca invitat la emisiune, caci asa a vrut redactia cea libera si neatarnata.

Pana la urma, breasla aceasta nu este o entitate abstracta. Ea este alcatuita din oameni, iar tinuta, prestatia si constiinta lor ii dau credibilitatea si recunoasterea pe care o merita. Sondajele arata ca mai putin de 50% dintre romani mai au incredere in noi. Ma tem ca in acest moment nici nu meritam mai mult de atat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#jurnalisti Intact Antena Voiculescu, #contract jurnalist, #libertatea presei, #presa manipulare moguli , #jurnalisti
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
De la jurnalistul tonomat s-a ajuns la jurnalistul breloc....sub atanta indrumare a senatorului securist DAN VOICULESCU,membru al Uniunii Socialist-Liberale