Moise Guran a eliminat alerta de cutremur din aplicatia Biziday si va face plangere la Politie

Duminica, 05 Martie 2017, ora 20:12
11234 citiri
Moise Guran a eliminat alerta de cutremur din aplicatia Biziday si va face plangere la Politie
Foto: Biziday

Jurnalistul Moise Guran a decis sa deconecteze aplicatia Biziday de la serverele Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, in urma falsei alerte de cutremur de 10 grade, transmisa vineri seara abonatilor.

"In aceasta seara ne-am deconectat de la serverele INFP. Colegii mei lucreaza si, cat de curand, veti fi invitati sa faceti un update la Aplicatia Biziday, ce elimina atat Meniul Alertei de Cutremur, cat si filmuletul educativ, dar si informatiile privind preventia", anunta Moise Guran pe Biziday.

"Facem acest lucru pentru a pastra credibilitatea Aplicatiei Biziday, caci responsabilitatea pe care noi ne-o putem asuma este legata de verificarea stirilor si informarea populatiei in timp real. Suntem doar jurnalisti", isi justifica decizia Moise Guran.

Apoi jurnalistul explica de ce a decis, initial, sa introduca alerta de cutremur in aplicatie:

"Cum omul nu a inventat inca niciun mecanism prin care sa combata tremurul scoartei terestre, tot ceea ce se poate face la un cutremur este sa te feresti cat mai bine de efectele acestuia. Or, asta se poate doar rationand, iar spaima de moarte poate fi infranta cu Educatie. Asta a fost credinta mea si asta ne-am si propus sa facem cu Alerta de Cutremur din Aplicatia Biziday. Nu altceva."

Moise Guran sustine ca scopul alertei de cutremur a fost sa ii faca pe utilizatori, oferindu-le ceva la schimb (o avertizare timpurie), sa vada filmuletul de trei minute, postat pe Youtube.

"In conceperea filmuletului am avut in vedere trei lucruri:

1. Sa fie scurt, ca sa-l vada cat mai multa lume;

2. Sa includa un singur call to action (baga-te sub o grinda!) ;

3. Sa induca o indoiala privind iminenta unui cutremur in cazul declansarii Alertei (este un experiment, se poate declansa accidental).

In legatura cu punctul trei am avut dezbateri infinite cu toti colegii mei, jurnalisti, IT-isti, dar si cu specialisti in comunicare si marketing.

Toti mi-au spus ca e rau pentru aplicatie, ca da sentimentul ca e facuta pe genunchi cand noi ne-am dat peste cap sa o facem intr-un fel in care nu s-a mai facut pana acum in Romania. Rar procedez asa, dar in legatura cu filmuletul respectiv mi-am impus punctul de vedere.

De ce? Pentru ca nu am gasit alta modalitate mai puternica decat Indoiala, Neincrederea, pentru a-i convinge pe utilizatori sa nu actioneze sub primul impuls. La declansarea Alertei ei ar fi trebuit sa-si aminteasca - Moise a spus ca se poate declansa accidental. Sa ne bagam totusi sub grinda, ca nu se stie!", adauga Guran.

Totusi, multi utilizatori ai aplicatiei nu si-au amintit avertizarea si s-au speriat:

"Cert este ca, desi aproape 200 de mii de oameni au aplicatia, dupa doua luni de la lansare, filmuletul, care era scopul Alertei de Cutremur, a fost vizionat de putin peste 40 de mii. Asadar, o rata mica de succes pe partea de Educatie, o rata mare de risc, pe partea de Isterie."

Cat despre partea de securitate a aplicatiei, Guran nu are voie sa spuna prea multe:

"Despre securitatea aplicatiei va pot spune ca am facut cam tot ce puteam face, iar Alerta de Cutremur a avut un privilegiu special. Asta tocmai pentru ca e complet automatizata, nu depinde de oameni.

Colegii care se ocupa de partea asta de securitate mi-au interzis sa dau orice detaliu tehnic legat de incidentul de vineri seara. Va pot spune doar atat. In toamna, inainte de implementarea Alertei si lansarea Aplicatiei, am mers cu un expert in securitate cibernetica la Institutul pentru Fizica Pamantului si am avut cu cei de acolo o discutie legata de modul in care cooperam si ne securizam in privinta Alertei de Cutremur. Si ne-am securizat bine!"

Jurnalistul nu a anticipat "acest tip de farsa" si isi asuma responsabilitatea pentru asta, insa pentru a afla totusi ce s-a intamplat va depune plangere la Politie:

"Am plecat de la premisa ca noi suntem atat de bine securizati (cine isi imagineaza ca daca Biziday e o aplicatie gratuita e facuta pe genunchi, de voluntari sau fara investitii se inseala grav) incat nu poate trimite altcineva decat noi o stire. O notificare. Asta a fost vineri seara - o notificare in care putea sa scrie ca e un accident pe autostrada. Cine a reusit sa faca asta putea sa scrie cuvinte injurioase sau putea sa scrie ca a murit Iliescu (cum am vazut apoi glume pe facebook).

In loc de asta, a ales sa incerce sa panicheze utilizatorii aplicatiei, pe data de 3 martie, in preziua cutremurului din 1977, un moment in care pe toate televizoarele se vorbea de cutremur. De ce? Cui podest? Nu stim inca, dar vom incerca sa aflam, am comandat un audit de securitate si voi depune o plangere la Politie."

Amintim ca zeci de mii de romani abonati ai aplicatiei Biziday s-au speriat, vineri seara, cand au fost alertati de aplicatia Biziday, pe telefoanele mobile, ca are loc un cutremur de 10 grade pe scara Richter.

Deja Mircea Badea i-a facut plangere penala lui Moise Guran, sustinand ca "prin intensitatea sentimentului de panica si prin dimensiunea raspandirii acestuia" ne-am aflat "in prezenta unui pericol pentru ordinea publica".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#alerta cutremur Biziday Moise Guran, #Moise Guran plangere politie alerta cutremur , #jurnalisti