Amenda uriasa in cazul #Colectiv - cat va plati o televiziune care a spus ca au fost ascunsi mortii

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 13:21
7394 citiri
Amenda uriasa in cazul #Colectiv - cat va plati o televiziune care a spus ca au fost ascunsi mortii
Foto: Arhiva Ziare.com

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au decis in sedinta de joi sa amendeze postul Kanal D cu 150.000 de lei pentru modul in care a prezentat tragedia de la clubul Colectiv.

Membrii CNA au stabilit ca postul tv a incalcat prevederi din legislatie potrivit carora furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor, iar informatia sa fie verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta.

Valentin Jucan a lansat un proiect online pentru a explica ce este CNA-ul

In reclamatiile primite de CNA se sustine ca in emisiunile WOWBiz din 6, 9 si 10 noiembrie s-au facut afirmatii potrivit carora in tragedia de la Colectiv au murit mai multe persoane in noaptea de 30 octombrie decat au declarat autoritatile competente, fara a se prezenta surse oficiale, afectand emotional telespectatorii.

De asemenea, in reclamatii se sustine ca s-au adus prejudicii de imagine secretarului de stat in MAI Raed Arafat si ca s-ar fi prezentat imagini care ar fi redat "bucati de scalp" in fata clubului Colectiv.

CNA nu vrea eliminarea taxei TV: Ingropam TVR, daca facem asta

Reprezentantul postului Kanal D, Catalin Baleanu, a afirmat ca nu i se pare "nimic in neregula". "Numarul de morti este prezentat de un cadru medical care lucreaza la un spital unde au fost duse victimele si a fost martor ocular. Realizatorii au acordat 15 minute punct de vedere domnului Raed Arafat. Au fost prezentate toate punctele de vedere. (...) S-a incercat sa se ia legatura cu IML, care nu a dorit sa comenteze", a afirmat Baleanu. El a adaugat ca postul a verificat calitatea de cadru medical a celei care a prezentat cifrele.

Lorand Turos, membru al CNA, a sustinut ca postul Kanal D a adus in emisiunile respective "acuzatii de ordin penal". "Nu cred ca au fost verificate informatiile si difuzate cu buna-credinta. Ati adus acuzatii de ordin penal. Daca acea persoana aduce asemenea acuzatii, aveti obligatia sa ii cereti dovezi. Ce s-a intamplat nu mi se pare normal", a aratat Turos.

Si ProTv a fost amendat pentru Colectiv

CNA a decis sa amendeze si Pro TV cu 50.000 de lei pentru emisiunea "Vorbeste lumea" din 4 noiembrie, in care jurnalistul George Roncea a spus ca tragedia din Colectiv a fost provocata intentionat. Roncea a spus ca "toata teoria lansata de autoritati se dovedeste falsa" si ca in acest caz "ceva e putred".

Potrivit CNA, pe parcursul emisiunii, difuzata la o ora accesibila minorilor, George Roncea a folosit mai multe extresii injurioase, precum "rahatii", "haita asta nenorocita", "boul acesta".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Kanal d amenda Colectiv, #Kanal D Colectiv morti , #Kanal D