Antena 3, amendata de CNA in urma unei reclamatii depuse de Mircea Basescu

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 14:00
1805 citiri
Antena 3, amendata de CNA in urma unei reclamatii depuse de Mircea Basescu
Foto: Ziua de Constanta

Postul de televiziune Antena 3 a fost amendat de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), marti, cu 2.500 lei, in urma unei sesizari facute de fratele presedintelui Romaniei, Mircea Basescu, legata de trei emisiuni in care au fost prezentate informatii eronate si defaimatoare la adresa sa.

In emisiunile incriminate - doua emisiuni de stiri si una de dezbateri - pe ecran a aparut titlul "Armele lui Mircea Basescu".

Motivele invocate de CNA pentru dictarea amenzii sunt nerespectarea obligatiei de informare corecta a publicului si formarea libera a opiniei, discrepanta intre continut si titlul stirii si faptul ca nu a fost prezentat punctul de vedere al lui Mircea Basescu, fiindu-i incalcat acestuia dreptul la imagine.

"Va sesizez ca trustul Intact, prin postul de televiziune Antena 3, duce o campanie de denigrare a mea. In cursul zilei de marti 08.09.2009, la ora 13:00, postul de televiziune Antena 3 a difuzat o stire intitulata 'Armele lui Mircea Basescu'. Desi am precizat in repetate randuri ca nu am nicio legatura cu tranzactia cu armament sau cu afirmatiile lui Sorin Rosca Stanescu, iar acest lucru l-am facut public, constat totusi ca postul de televiziune continua sa faca afirmatii false cu privire la persoana mea. Acelasi tiltu, 'Armele lui Basescu', a fost reluat in cadrul emisiunii difuzate de Antena 3 la ora 13:15, mentinut pe ecran zeci de minute. Adresez institutiei pe care o conduceti rugamintea de a lua masurile legale pentru ca aceasta campanie de stiri false, derulata de Antena 3, sa inceteze", a scris Mircea Basescu in reclamatia depusa la CNA pe 8 septembrie.

Concret, in primul jurnal care a atras sanctiunea, stirea cu titlul ""Armele lui Mircea Basescu" a fost insotita de patru enunturi pe burtiera ("Ministrul Apararii, M. Stanisoara a fost audiat de comisiile de Aparare in Parlament", "Ministerul Apararii nu are nici o legatura cu cazul Babeni, sustine Mihai Stanisoara", "Audierile au vizat si cazul firmei de consultanta in care a fost implicat M. Basescu" si "Stanisoara: Competentele MAPN se refera doar la munitia care apartine ministerului"), dupa care prezentatoarea i-a dat legatura reporterului aflat pe teren, solicitand amanunte despre audierea ministrului Stanisoara la Comisiile de Aparare reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului.

Jurnalul de la ora 13.00 a fost urmat de o editie speciala care i-a avut ca invitati pe Varujan Vosganian-senator PNL, Florin Iordache-deputat PSD si Marius Spanu-deputat PD-L.

Editia speciala a fost precedata de un material filmat care continea imagini cu Traian Basescu si Mircea Basescu in diferite ipostaze, un fragment dintr-un interviu luat presedintelui si un fragment dintr-un interviu luat fratelui presedintelui la Constanta.

Imaginile au avut ca fundal sonor o melodie cu versurile "De-ar sti mama ta ce faci tu si ar fi ceva, nuuuu!/De-ar afla in ce te bagi tu si-ar fi ceva, nuuu!/Nu-ti face griji, chiar aveam de gand sa le spun oricum.../ Nu te iau in tenisi/Daca nu te bag in seama inseamna ca sunt lenes,/Nu vreau sa muncesc, /Stii ca obosesc./Oho, banii vin, Doamne iti multumesc!/Vreau sa-i cheltuiesc. /Viata s-o traiesc. /Fete sa iubesc./Pana imbatranesc./ Nu vreau sa muncesc./Stii ca obosesc./Oho, banii vin, Doamne iti multumesc!/Vreau sa-i cheltuiesc./Viata s-o traiesc./ Fete sa iubesc./Pana imbatranesc".

Ulterior, dezbaterea al carei titlu a fost tot "Armele lui Mircea Basescu" a fost deschisa de moderator cu cuvintele: "Haideti sa luam pe rand cazurile astea care au facut valva in ultimele saptamani. Pana una-alta a iesit Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara din Comisia de Aparare si ne-a spus ca nu are nici o legatura cu cazul Babeni, ca Ministerul pe care-l conduce, Ministerul Apararii nu are nici o legatura cu cazul Babeni in care este implicat numele Presedintelui Traian Basescu. Ce lamuriri mai sunt de facut in acest scandal, scandalul Babeni. Ce asteptati domnule Vosganian?".

Acelasi titlu, "Armele lui Mircea Basescu", a insotit, in jurnalul orei 14.00, stirea in care reporterul Antena 3, in direct de la Parlament, a relatat ca, potrivit ministrului Apararii, ministerul condus de Mihai Stanisoara nu are nicio legatura cu cazul Babeni si ca sefii serviciilor secrete vor da explicatii cu privire cum au monitorizat aceste transporturi.

Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a scris, pe 24 august, pe blogul personal, ca fratele presedintelui Romaniei ar fi participat la o operatiune ultrasecreta de trafic international cu mari cantitati de explozibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Basescu amenda Antena, #ANtena3 amenda CNA Basescu , #mass media