Editorial: Presa ipocrita cu cheltuiala se tine

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 07:56
3043 citiri
Editorial: Presa ipocrita cu cheltuiala se tine

Ani de zile, de cate ori parlamentarii au gasit cale sa emita cate-o norma speciala ca sa fericeasca o categorie de pensionari cu pile in fruntea tarii, presa a strigat in pustiu, fara odihna: e o nesimtire!

A luat inginerul care a construit fabrici 16 ore pe zi, ca sa aiba clasa muncitoare unde visa ca merge in paradis, si l-a comparat cu seful de post din Cracanati, care vazuse hoti numai in revista "Militia", si a conchis: no f... way! Apoi a luat procurorul ceausist, falanga legala a politiei politice, l-a pus fata in fata cu chirurgul cardiac si s-a strambat din nou.

In timpul guvernarii 2000-2004, niste epoleti s-au pensionat pe alta lege speciala, si-au facut firme de detectivi particulari cu banii din compensatorii, mii de dolari, si jurnalistii au tras niste romane-fluviu de toata frumusetea. Au gasit apoi generalii de armata care au pazit tara de imperialisti si au distrus psihicul a mii de recruti punandu-i sa conduca geamantane pe sub paturi, recompensati pentru asta cu 80 de milioane pensie, si au bolunzit de-a dreptul. Ca veteranii de razboi n-au ei, saracii, pensii de 1000 de euro.

Vreo 10 ani, cateva categorii de bugetari au stat cu decizia in buzunar, ca mereu se auzea ca vine o modificare de lege - si cea a pensiilor a suferit vreo 70 de imbunatariri. Fenomenul se petrece si in prezent. Intrebati-i pe magistrati. Nu si pe profesori si pe medici, domeniile cele mai ramase in urma dupa 20 de ani de democratie, dar declarate de fiecare guvern in parte prioritati nationale.

Vine insa acum aceeasi presa - exceptiile sunt rarisime - si intreaba Guvernul unde-i este mintea cand vrea sa corecteze atatia ani de Mos Craciun. Nu ca ar fi garnitura lui Emil Boc campioana la competenta (sa primesti inapoi de trei ori o lege de la Curtea Constitutionala cu nota 3 pe ea nu e la indemana oricui), dar sa-i arunci in spate si hemoroizii lui Dumitrescu de la 5, mi se pare cam mult.

Plescaie de placere analistul invitat in platou de cate ori un ametit vorbeste despre demnitatea militarilor. Hai sa mori tu! Dar despre demnitatea dascalului care ti-a pus plaivazul in mana nu spui nimic? Dar despre medicul care ti-a raparat ficatul in care ai turnat camioane de whisky din ala fin?

Cu o singura analiza as fi de acord. Cea a unor juristi independenti care sa toace legea la buba ei: scaderea pensiilor nesimtite poate opera retroactiv? Emil Boc spune ca nu-i vorba de asta, ca nu se anuleaza un drept castigat, cel la pensie, ci se ajusteaza dupa un principiu nou, cel al contributivitatii. In absenta clarificarii acestui aspect, la orizont se afla zeci de mii de procese la capatul carora banii vor trebui dati inapoi, basca despagubiri de pisihic deranjat.

Aici ar avea, intr-adevar, jurnalistii teren. Si ar mai avea unul: sa demonstreze ca economia despre care vorbeste guvernul prin noua norma a pensiilor nu este o retorica populista. Ca banii nu sunt folositi pentru mentinerea unui aparat bugetar unde singura calitate a viitorului angajat era existenta unei pile.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#presa ipocrita, #pensii nesimtite, #prioritati nationale, #retorica populista , #mass media
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Doar din tigarile de contrabanda, statul pierde mult peste 1.000.000.000 (se citeste "un miliard) EURO anual. Si stiu toti, de la vladica la opinca.