Editura Adevarul Holding, urmarita penal in scandalul Tolstoi

Luni, 01 Iunie 2009, ora 17:18
1559 citiri
Editura Adevarul Holding, urmarita penal in scandalul Tolstoi

Revista Contemporanul Ideea Europeana a anuntat, luni, ca a fost instiintata de Inspectoratul General al Politiei in legatura cu faptul ca, pe 29 mai, s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva editurii Adevarul Holding, in litigiul legat de publicarea "Memoriilor" lui Tolstoi.

Potrivit instiintarii, s-a dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii unor infractiuni prevazute in Legea drepturilor de autor, cercetarile fiind continuate pentru stabilirea persoanelor responsabile de comiterea infractiunilor.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 16 februarie, sa suspende distributia si difuzarea volumelor "Memorii" de Lev Tolstoi, in traducerea lui Ghenadi Strungar, editate de Adevarul Holding, insa a respins cererea de retragere a volumelor de pe piata.

Distributia volumelor "Memorii" de Lev Tolstoi in traducere de Ghenadi Strungar, aparute la editura Adevarul Holding, a fost astfel suspendata pana la o solutie definitiva in litigiul dintre Fundatia Culturala Ideea Europeana si editura Adevarul Holding.

Fundatia Culturala Ideea Europeana a solicitat retragerea de pe piata a "Memoriilor" lui Tolstoi, editate de Adevarul Holding, pe motiv ca volumele plagiaza traducerea Jurnalului tolstoian, iar editura sustine ca ii va chema in instanta pe cei care ii folosesc numele in aceasta speta.

Potrivit Fundatiei Culturale Ideea Europeana, Adevarul Holding ar fi plagiat traducerea Jurnalului tolstoian, realizata de Janina si Ion Ianosi, in editarea celor doua volume de Memorii ale scriitorului rus Lev Tolstoi.

Fundatia solicita retragerea celor doua volume din retelele de distributie, calificand gestul de plagiere drept o ofensa adusa nu doar editurii Ideea Europeana, ci si traducatorilor si actului scriitoricesc in general, cerand despagubiri morale in valoare de 1 leu.

Adevarul Holding a apelat la un traducator imaginar?

Directorul general al fundatiei, Aura Christi, si-a exprimat dubiile in ceea ce priveste existenta reala a traducatorului editiei Tolstoi de la Adevarul Holding, Ghenadi Strungar, al carui nume nu figureaza printre traducatorii recunoscuti de literatura rusa.

Mai mult, orice traducator, oricat de experimentat, ar fi avut nevoie de mai mult de cateva luni pentru a putea edita caietele lui Tolstoi, sustin reprezentantii fundatiei.

Reprezentantii Adevarul Holding au precizat, la momentul declansarii acestui scandal, ca editura a luat act cu surprindere de acuzatiile gratuite formulate de Aura Christi in numele Fundatiei Culturale Ideea Europeana.

Editura afirma ca a actionat cu buna intentie si atunci cand a incercat sa obtina drepturile de traducere de la doamna Janina Ianosi, precum si atunci cand a semnat contractul cu traducatorul Ghenadi Strungar.

Adevarul Holding a lansat volumul Lev Tolstoi - "Memorii", in traducerea lui Ghenadi Strungar, la Targul de Carte din noiembrie 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Lev Tolstoi, #Adevarul Holding, #memorii, #plagiere traducere, #urmarire penala , #mass media