Ziare.com

Mircea Toma: Exista o dictatura a publicului cu un nivel de educatie scazut - Interviu

de Andreea Ghinea
Luni, 04 Mai 2009, ora 13:44

   

Mircea Toma: Exista o dictatura a publicului cu un nivel de educatie scazut - Interviu
Mircea Toma vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com despre libertatea presei in Romania, tabloidizarea televiziunilor si calitatea jurnalistilor romani. Mircea Toma este ziarist la Academia Catavencu din 1990 si este presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei. De asemenea, Toma este membru al Transparency International si presedinte al Asociatiei pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural "Slavati Vama Veche".

- Ce aduce nou raportul FreeEx "Libertatea Presei in Romania - 2008"? A evoluat sau nu libertatea presei in Romania?

- Cea mai speciala remarca pe care o contine raportul se refera la evenimentele petrecute anul trecut in timpul summitului NATO, cand reactia fortelor de ordine a fost de o brutalitatete pe care nu o anticipam si care a insemnat incalcarea grava a drepturilor fundamentale ale omului, in particular a libertatii de exprimare.

Au fost batuti si privati de libertate cetateni romani si din alte tari pentru ca se gandeau, sau ca s-a presupus ca ei vor sa se exprime public cu mesaje anti NATO. Lucrul acesta este semnalul foarte serios al fragilitatii democratiei din Romania. Daca se poate intampla asa ceva si, mai mult de atat, s-a intamplat, raspunsul autoritatilor, dupa ce au fost sesizate apropo de incalcarea drepturilor omului, a fost nul.

Noi am asistat la interventia in justitie cu privire la aceste fenomene si dosarele au fost mutate suscesiv si sunt la un parchet militar de unde nu se da niciun raspuns. Este vorba despre faptele in sine A si B. A - Reactia nula a autoritatii fata de aceste fapte ne face sa ne pronuntam ca reflexele democrative sunt extrem de fragile in statul roman.

B - iarasi un fenomen care este particular si de mentionat, respectiv recrudescenta fenomenului baronilor de media. In Constanta, unde baronul Mazare se comporta cum se comporta el si altii asemenea in intervalul in de trista amintire 2000-2004 cand ii avea pe Sechelariu, pe Mischie, pe Oprisan. Acum este Mazare foarte vizibil cu un comportament care inseamna un cumul de conflicte de interese si care abuzeaza din plin de multiplele parghii pe care le are ca primar, om de afaceri, detinator de media, detinator de distributie de media si politician.

Lucrurile acestea au fost foarte vizibile anul trecut prin faptul ca o ziarista a fost condamnata pentru un delict de opinie deoarece, asa cum acuza presa locala, primarul Mazare a influentat justitia locala. Si in al doilea rand, presa care incearca sa comunice public despre iregularitatile conduitei grupului aflat la putere in Constanta, pentru ca nu este vorba numai de Mazare, este hartuita si intimidata. A fost suprimata difuzarea unui ziar, asta este o informatie mai recenta.

Acestea sunt cele doua lucruri pe care le consider a fi particulare, lucruri serioase si importante care sunt cronice, mostenite si care sunt o caracteristica a perioadei, nu a anului, sunt dezinteresul clasei politice pentru institutii publice de media independente. Legea radioului si televiziunii publice este in continuare in sertare de mai multi ani. In ciuda promisiunilor, clasa politica, indiferent de cea de la putere sau opozitie, o obstructioneaza cu incapatanare.

Mogulii, mana in mana cu SRI si SIE

- Ati afirmst ca SRI si SIE "se intalnesc armonios atunci cand sefii serviciilor de informatii nu transmit informatiile cu adevarat importante catre autoritatea publica, ci catre moguli". La ce va referiti exact?

- Am semnalat faptul ca avem cunostinta de situatii in care persoane cu functii importante in servicii raportau si catre oameni de afaceri, detinatori de businessuri importante.

- Ne puteti da un exemplu?

- Iti dai seama ca nu.

- Ce credeti ca ingradeste mai mult libertatea presei din Romania - predispozitia din ce in ce mai mare a presei spre ingradirea libertatilor sau comportamentul autoritatilor?

- Din pacate nu este o optiune ori-ori, este si-si. Ai pe de-o parte zone in Romania in care presiunea autoritatilor este determinanta; ai o cauza importanta de limitare sa spunem a misiunii presei de a se adresa interesului public, de a promova interesul public, unde cauza este senzationalismul, o presiune dinspre viata, nu dinspre factorul public si asta are un efect de degradare a profesionalismului in mass-media, accentuat si accelerat in ultima vreme.

Mai exista un vector important, relatia de dependenta exagerata intre ziarist si angajatorul sau, unde autonomia profesionala a jurnalistului este in dezavantaj net fata de gradul de dependenta institutionala pe care il are.

- Care sunt in acest moment cele mai mari abuzuri comise de autoritati impotriva libertatii de exprimare? In afara de exemplul de la summitul NATO.

- Al doilea ca importanta mi se pare a fi ceea ce se intampla la Constanta, unde este o interventie pe toate planurile.

- Cum ar trebui sa reactioneze presa?

- A fost un nivel de solidarizare al comunitatii media in ambele cazuri. Din pacate, nu suficient de puternic pentru a determina un raspuns al autoritatilor.

In cazul lui Feri Predescu, ziarista atacata de Mazare, a fost un curent de sustinere a ei care a impulsionat pentru a ajuta sa faca fata unei pedepse disproportionate si in flagrant contrast fata de jurisprudenta Curtii Europene pentru Drepturile Omului. Ceea ce este un semn pozitiv. Nu a insemnat insa nimic pentru conduita politicianului, primarului, omului de afaceri Radu Mazare.

La noi este bine ca nu sunt omorati ziaristii

- Ce parere aveti de noul Cod penal si cum va afecta acesta libertatea presei?

- Codul penal prin mecanisnismul in care a ajuns in Parlament afecteaza asigurarea transparentei decizionare, este unul dintre domeniile noastre de preocupare. Abia dupa ce discutam despre aceasta problema si de incalcarea a doua legi de catre Guvern atunci cand a inaintat codurile in Parlament, am putea vorbi si de continut. In continut, Codul penal avea cateva prevederi, pentru ca acum nu stim care este situatia.

Existau cateva articole care afecteaza libertatea de exprimare, de exemplu responsabilitatea in pastrarea secretului de stat. In articolul la care faceam referire, publicarea unui secret de stat sau secret de serviciu il expune penal pe ziarist, desi exista in Romania legislatii care spun clar ca responsabilitatea pastrarii secretului cade in responsabilitatea persoanelor care sunt platite si nu a tertilor, printre care sunt si ziaristii.

Noi am avut un caz cu doi ziaristi care au fost hartuiti, unul cu privare de libertate, pentru ca au detinut, nu au publicat, au detinut secrete militare. Un om a fost retinut doua zile si urmarit penal inca doi ani de zile, fara o acoperire legala, din punctul nostru de vedere. Asta este un exemplu de articol care nu este in regula in Codul penal.

Mai este in Codul civil un pachet de articole care sunt intr-un capitol care se refera la protectia vietii private unde suntem expusi multor procese doar daca fotografiem o vila de peste gard din strada. Daca vila aia are niste termopane care sunt platite din bani publici, eu sunt interesat sa le fotografiez si e dreptul publicului de a sti unde au ajuns banii lui, in mod fraudulos. Ceea ce pretindem noi acolo este introducerea unei exceptii. Sunt de acord cu protejarea vietii private cu exceptia situatiilor in care interesul public justifica expunerea publica.

- Ce parerea aveti despre autoingradirea libertatii presei? Ce proportii credeti ca a atins in acest moment?

- Este o directie neproductiva sa vorbim de procente sau de evaluari cantitative. Este vorba despre calitatea statului de drept, care este
masurabila prin tipologie. La noi este bine ca nu sunt omorati ziaristii. Este rau ca exista autocenzura care ne face sa nu scriem de nici una dintre firmele care isi face publicitate in paginile ziarului.

- Televiziune sunt in mod evident pro sau contra anumitor oameni politici, desi ele sustin ca sunt independente?

Nu este evident ca sunt la fel de influentate politic. Exista televiziuni care au episoade in care sunt foarte vizibil influentate politic, exista televiziuni care sunt permanent controlate politic si exista televiziuni in care gradul de control este inegal.

- Referindu-ne la campaniile electorale, credeti ca ar fi mai bine ca presa sa afirme de la inceput ca sustine un candidat sau un partid
politic? Asa cum se intampla, de exemplu, in America?


- Este o intrebare foarte buna. Este foarte sanatos ca publicul sa fie prevenit asupra optiunii, sau liniei ideologice a institutiei media.
Adica agenda proprietatii media este un indicator util, sursa de finantare este un indicator util. De aceea, un grup de organizatii, Agentia de Monitorizare a presei, Centrul de Jurnalism Independent si Centrul Roman de Jurnalism de Investigatii, a facut eforturi pentru a pune la dispozitia publicului informatii cu privire la actionariatul media si la sursele de finantare. Mai greu este cu cea de-a a doua solicitare, noi incercam sa introducem in anumite legi, ne luptam cu acest episod.

Cu actionariatul am reusit sa facem pasi importanti. CNA-ul a inclus in conditiile impuse radio operatorilor sa isi faca public actionariatul, ceea ce pentru consumator este foarte util, pentru ca poate sa intuiasca mai usor ce linie editoriala are un radio in functie de proprietarul acestuia.

Un public prevenit nu poate fi manipulat. De exemplu, Patriciu semneaza editoriale intr-un ziar. E bine. Vocea proprietarului ziarului va spune care este imaginea lumii si a vietii pe care o are proprietarul ziarului.

Gradul de tabloidizare a televiziunilor este accelerat

- Cum ati caracteriza presa in acest moment din punctul de vedere al publicului?

- Daca ne uitam la televiziuni, gradul de tabloidizare este accelerat. Asta inseamna ca exista o forma de dictatura a publicului cu un nivel
de educatie scazut asupra celorlalte tipuri de public.

- Cat de departe ar putea merge si cu ce consecinte pentru societatea romaneasca si pentru credibilitatea presei?

- Nu este vorba despre un fenomen care afecteaza doar presa din Romania, este o problema internationala. Este generata de dependenta financiara a presei de publicitate, deci de audienta. Practic, publicul cu un nivel de exigenta culturala foarte scazut risca sa frustreze de informatii utile intreaga populatie.

- Care credeti ca mai este acum impactul presei asupra societatii romanesti?

- Cred ca este foarte important ceea ce ofera presa. Stiu ca impactul nu trebuie gandit in termen de cauza-efect de tip mecanic, pentru ca totusi romanii gandesc. In ciuda a ceea ce lasa sa se creada faptul ca audienta unor posturi de televiziune de extrem de joasa calitate este foarte mare. Faptul ca publicul nu voteaza desi i se pompeaza un partid pe gat la un post de televiziune, asta inseamna ca el pune un filtru, un filtru de credit. Eu sunt optimist si astept o revolutie a publicului exigent asupra mass-media.

- Ce parere aveti despre jurnalistii din ziua de azi? Cati sunt profesionisti si cati respecta deontologia profesionala?

- Eu sunt convins ca nivelul profesional al ziaristilor este mult mai bun decat a fost acum zece ani. Pentru ca sunt mult mai multi ziaristi care au facut scoli de specialitate, au foarte multe mastere. Este vorba de cultura institutionala care bate cultura individuala. Un ziarist care a facut o scoala stie ce este bine si ce este rau in profesia lui.

Un ziarist care este purtat de destinul profesional intr-o redactie in care valorile sunt diferite de cele pe care le are el, va trebui sa faca cel putin un compromis, daca nu sa abandoneze valorile juste profesionale, in favoarea celor fixate de institutia in care lucreaza.

Marea problema in presa din Romania este ca valorile profesionale a jurnalistului sunt de fapt incalecate de valorile marketingului, si nu ca ziaristii sunt prost pregatiti sau neprofesionisti, ci ca accepta sa se deprofesionalizeze, sa acctioneze impotriva principiilor deontologice in lipsa de parghii de sustinere, pentru ca nu au sindicate suficient de puternice, inca, si sunt expusi ca persoane presiunii institutionale.

- Cum credeti ca va arata presa din Romania peste zece ani? Care ar fi cel mai bun lucru care i s-ar putea intampla?

- Nu stiu, pentru ca ritmul in care se transforma tehnologic presa acum este atat de vertiginos incat imi este greu sa spun peste ce se va
intampla peste doi ani de zile. S-ar putea sa avem o presa "bulverizata" in mediabloguri accesibile din telefon.

Va fi o presa "bulverizata" in foarte multe surse sau forme de manifestare jurnalistica sau pseudojurnalistica, la care vom avea acces din telefon, atat la televiziunea conventionala, cat si la produse media individulale, bloguri. Ce efect va avea asta in functionarea institutiilor media, imi este greu sa spun.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5156 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Din 1947 !!!

Securistii, informatorii si activistii fac jocurile in tara asta. Din pacate pentru noi, doar zama de lopata curgindu-li-se pe umeri ne mai poate scapa de ei.

 

"PROSTI, ... DA'' MULTI!"

BRAVO, MIRCEA! AI DREPTATE!
VA AMINTITI FILMU'' ALA, "DANCING WITH THE WOLVES"?
SI CA "FERICITI CE SARACI CU DUHU''"?
SI UNDE MAI PUI CA-N CHINA SANT O SUTA DE MILIOANE DE NEBUNI?! DACA AIA-I TRIMIT INCOA'', NE-AM BE...LIT LA P...ULA!
DESTEAPTA-TE, ROMANE!
PROCLAMATI, DE URGENTA REPUBILCA ORTODOXA ROMANA.
NIHIL SINE DEO!

Totusi...

... si Tomita are oarece pete negre in viata si activitatile personale - conflict de interese, manipulare si santaj prin presa.
Nu cred ca este cel mai indreptatit pentru sfaturi, analize, poate doar din partea unui LUP MORALIST, caci si fabulele sunt bune la ceva.

Pacat ca in tara asta nu mai poti avea incredere in nimeni si nimic. Ipocrizia, falsitatea, minciuna si manipularea sunt la ele acasa.

1 leu invatzamant -10 lei politie

unde invatza copiii mascaricilor ce ne conduc:mascariciul CACALIN ESCU:ANGLIA,VIDEANU-ANGLIA,PRIGOANA-STATE,BASECU-SUA.ASTIA AU FACUT TOTI AFACERI CU STATUL,L-AU MULS SI ACUM VIN SI FAC PE MORALISTII.20 DE ANI SI-AU BATUT JOC DE PROFESORI ,TIMP IN CARE AU FURAT CAT AU PUTUT.NE MIRAM CA SUNTEM O NATIUNE DE PROSTI.PS.AM POSTAT DAR A APARUT SI PE PAG. 2.

geluleeeeeeeeeee....

.. recalificate si tuuuu mai vezi si sri,sie,cia,etc ca de nuuuu ramai cu 62 de ani in cap si te damblagesc rau de tot .

Asa o fi securistule!!!

Ca, prea o zici cu foc.

taur 36, asa o fi ca iar o zici cu foc!!!

Avind detinuti politici in familie esti iubitor de securisti, astfel nu se explica raspunsul, tau la postarea mea din capul listei. Si iar deci cine se ia de securistii recilati in SRI, SIE, 2,15... ce lucreaza pentru CIA, Mossad, MI6, FSB..... trebuie sa dispara de pe Forum o zice cu inversunare un membru al unei familii de detinuti politici, hai ca esti mare zau de tot. Si sa inteleg ca, daca imi declar date personale, tu poti sa le verifici, hai ca iar esti mare ca, membru al unei familii de fosti detinuti politici.

gelule !

VAD CA pentru tine toti care te contrazic sau incearca sa te aduca in randul celor obiectivi si realistii t e irita si ard cu acid sulfuric PUNANDU-LE IMEDIAT stampila SECURISTULE.
ITI FAC URMATOAREA PROPUNERE SINCERA si declarativa sub sanctiune P E N A L A - "NIMENI DIN FAMILIA MEA NU A FOST SECURIST SAU ADEPT ACESTEI FORME DE CONSTRANGERE SI INFORMARE , DIN CONTRA SANT UN PERSECUTAT AL TRECUTULUI POLITIC DIN ROMANIA -COMUNISMUL- TATA A FOST DETINUT LA CANAL SI TOATA AVEREA CONFISCATA - NICI ACUM NU AM RECUPERAT-O .
daca NU-TI DECLARI DATELE PE PAGINA DE ACCEPTARE IN ZIARE.COM ,DIN CARE SA REASA CINE ESTI SI CE INVARTESTI acum, pregatestete de calomnierea si degradarea morala pe care ai facut-o ,facandu-ma securist , SAU dispari de pe pagina ziare.com

igrapesei, ce inteligent te dai, ha, ha, ha!!!

Deci cine nu-i iubeste pe securistii, informatorii si activistii care au nenorocit aceasta tara in numele luptei de clasa face jocul comunistilor? Sa inteleg c-ai trecut la grupa mare dupa logica gindirii tale?

chircarul

Ba Jelu, de ce nu iti deschizi o televiziune intr-o garsoniera si faci milioane?
Ai posibilitatea sa compui la subiect,eu banuiesc ca esti Brates Teodor ala de la TVRL care striga -Prindeti hotii, cineva-i furase legitimatia de reporter, in sfarsit dar prin repertarea obsesiva a unor cuvinte strici ziare.com care iti da ocazia sa citesti gratis Scanteia, cum o sa fie cand o sa puna taxa sau o sa iti bareze opera literara, vezi?Eu cred ca tu esti un comunist de vreo 17 ani care pe un drum foarte sinuos vrei sa faci reclama de fapt piticului.Uite cum putem face, facem schimb de imeiluri si corespondam , nu mai speriem populatia cu urletele noastre, convorbirea se va desfasura in privat, vrei?

jelv

dreptul la comentarii strica adesea pagina gratuita ziare.com tovarase jelu, stim ca faci jocul comunistilor dar nu e cazul, ei sunt prin nivelul de trai pe care il creasera mult deasupra, nu e nevoie sa reveniti obsesiv,am inteles sa traiti domnule ambasador , esti la fel de cr.izat ca mascariciul ala care de foame mananca mucii in direct, cum care, ala ma, cum il cheama, ala care bate din palme, se ia de dive,se ia de marinar, ala maa, zi ma, ala , ala care o fost in cizma si care traieste in Romania si e ocupat tot timpul si vrea aer conditionat, ala,maa, esti fantastic, ma Jelu, ce dracu, spune maa, da maa,(i gra pesei( m.b., bravo...

este educat si intretinut politic cu scopuri precise : coruptie si frauda din banul public

jumatate de adevar: aceasta este arma politica de delapidare de 20 de ani.Este metoda comunista clara: Nu uitati ca securitatea era supusa oridnelor PCR, care era cu mainile curate. Instigarea sociala si pomenile politice mediocritatea incultura ridicata la rang de lege,ne-a adus unde suntem azi. Papagalii politici! Miliardarii politici care sunt din banul bugetului si care sunt si acum in topul afacerilor.Se mentin nu dau faliment.

inca mai insisti ...

..... sa demonstrezi cat de debil intelectual si logic esti ? Dute la N E B U N I BAIATULE RETARDAT ,CONSTAT CA NUMAI ASA SE POATE FACE DIALOG CU T N E .

"dependenta financiara a presei de publicitate"

Tziganoiul Mircea To(lo)ma(c) a fost elevul cosangeanului sau, alt Tziganoi nebun, Mircea Dinevski. Ce "edukatie" are Dinevski(sekurist, bolsevizat, antiromanizat, netratat la timp de sifilis, ''lacomizat'' satanic de KKK-ul(kkanar-ismul kapitalist kumetrik) romarlanesc post-decembrist), este, deja, arhicunoscut - CNA-aul a fost chiar avertizat s''al scoata din public pe Tziganoiul care caraie la televizor, ca''n cortu''n care l''a fatat piranda de ma''sa.

Kakademia Katzavenku a fost cumparata, cu puradeii mediopati cu tot, inclusiv, Tolomacu, de catre cel mai...''iedukat'' Tzigan din Romarlania, marele "mogul", trabucist si asta, Partzu-Vantu. Binenteles, Kakademia Katzavenku supravietuieste in media imunde din Nebunistan, datorita finantarii cu bani negrii partzo-vantisti, sub forma maskata de...publicitate.

Pe acest site, i''am invitat pe Romarlani sa ceara politicastrilor, in extrema urgenta, producerea Legii Interzicierii Publicitatii in Media. Singura actiune ce va asana, tot in 24 de ore, mediopatia nebuneaska romarlaneaska! Publicul needucat de care guitza kakademicianul, Tziganoiul Toma, este cel dinevskizat si de kakademia sa.

L''am cunoscut pe acest viitor rinocer al deromanizarii si dezumanizarii, in NY. Este un tip LASH!

O ANALIZA PERINENTA

Mircea Toma, foarte profunda analiza ta asupra starii de fapt a presei romane. Intresanta si traficul de informatii dintre SRI, SIE si moguli sau oameni de afaceri. Cred ca se impune o dezvoltare publica a acestor chestiuni cu ton penal. Nu vad insa nici o sugestie si nici o concluzie care sa conduca la o stare de normalitate in breasla. In ceea ce priveste forta mogulilor, ea se va indrepta spre zero, in masura in care impactul presei individuale o sa devina performant. Starea de penibil a manipularii informatiilor sau a prezentarii lor sub forma trunchiata partinic, isi va pierde toatal efectul, prin libera circulatie a informatiei si comentariilor.

TOMA!!!!!!!!!!!! incompetent comme dab.

SMECHERULEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!
DOI PE FATA DOI PE DOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
manipulator MEN.................................
SUNTETI PREA INDATORAT GOGOSERIEI PENALE PENTRU A TRAGE CONCLUZII CORECTE............................
TAISEZ-VOUS!!!!!! SVP

 

O presa morala este de preferat!

...

 

PUTEAM SĂ FAC ECONOMIA SĂ DUDUIE DAR NU M-U LĂSAT MOGULUI LUI MIRCEA TOMA

Spuneam intr-o postare ,citind un scritor sicilian ,că că singura călătorie adevărată este ULTIMA......... Fiind ultima călătorie ea se pregăteste de către unii dintre iubitorii de drumuri, cu mult inainte si cu multă meticulozitate fiind desigur ULTIMUL DRUM In timp ce altii preferă Romania ,Maramuresul ,Cimitirul Săpanta ca ultimă destinatie turistică de cinci stele recomandat ca si Egiptul de insusi ex-ministrului nostru liberal Cioraianu din guvernarea trecută :"faraonilor nostri autohtoni " ...Ca aer CIMITIRUL DIN SĂPÂNŢA si el etern e la acelasi nivel de bogătie si zestre cultural - turistică [ in actiunea ipocrită a acestuit tip călător ,ULTIMA VACANŢĂ cochetează cu "a nemuri"...]. Fortind nota si la SĂPÂNŢA se poate "nemuri" ca-n Valea Regilor din Egipt ,fără servitori ,dar cu zambetul etern al celor ce-ti citesc , epitaful ce contine numai DEFECTELE care te-au făcut nemuritor pe acest pămant unde omul e un trecător chiar si cel CONDUCĂTOR .... Altii, ca mine de exemplu ,mi-am pregătit ULTIMA VACANŢĂ incă din vremea oomunismului ceausist imbibat de ETICĂ si ECHTATE sau ETICĂ si "ETICHITATE" cum spunea socru'''' meu un admirator al Cărmaciului.Si visul era gata să se implinească in anii CAPITALISMULUI ROSU al OLIGHARHIEI ROSIE condusă din umbră de PATRICIAN ... Dacă n-ar fi izbugnit RĂZBOIUL ROMÂMO -RROMO-ROMAN resedinta mea de toamnă ar fi fost in mijlocul SICILIEI in ARAGONA ,AGRIGENDO ! Era acolo un miros de eternitate mamă-mamă ... Ca să ajung acolo trecusem strimtoarea celor trei mări: MESSINA nu cu barca vamesului Caron ci cu feribotul .Ajuns in 20 minute pe insulă trecusem ,cu autoturismul cumnatului meu ,prin satul lui Pirandello ,rămas in amintirea mea ca "OMUL CU FLOAREA IN GURĂ" apoi pe lingă TEMPLELE construite de vechii greci ...NEVER SAY NEVER ,n'asa?!

 

Adevarat

"Asta inseamna ca exista o forma de dictatura a publicului cu un nivel
de educatie scazut asupra celorlalte tipuri de public."

Citatul acesta se refera si la faptul ca postezi 7 mesaje unul dupa altul.

O VOCE DOGITĂ DIN PUBLICUL DIVERTIS MALL

PENTRU NASUL "PROSTĂNACULUI "RECOMAND CU CĂLDURĂ ULTIMA VACANŢĂ LA HIGHGATE,LONDRA 4.05.2009 10:41
"(…) Cel mai uluitor aspect legat de acest cimitir inaugurat in 1839 este locatia aleasa - o zona extrem de impadurita astfel incat atat monumentele funerare grandioase, cat si cele obisnuite sunt inconjurate de copaci si efectiv napadite de ferigi si alte nenumarate ierburi. La Highgate, vegetatia luxurianta pare sa fi castigat definitiv batalia cu administratia cimitirului care, in ciuda tuturor stradaniilor, se declara nepu tincioasa in fata florei tot mai abundente. Si nici fauna nu s-a lasat mai prejos, locul fiind un adevarat paradis al pasarilor si al mamiferelor de mici dimensiuni. Cel mai faimos monument funerar este de departe cel al germanului Karl Marx (foto), dar multe alte celebritati victoriene si-au cladit la Highgate adevarate palate mortuare. Cadrul natural deosebit al necropolei londoneze a alimentat, de-a lungul timpului, nenumarate povesti de groaza, printre care si asa-numita Highgate Vampire, potrivit careia cimitirul era bantuit de fantome si locatia favorita a vampirilor. (…)" ["Cimitire de cinci stele" Pagina realizata de Camelia CIOBANU] Sursă :ZIARE.com ]

 

PUTEAM SĂ FAC ECONOMIA SĂ DUDUIE DAR NU M-AU LĂSAT MOGULUI LUI MIRCEA TOMA

Nici PATRICIANU nici SOV nici MOTANUL CLEPTOMAN...Ei au spus că PINGELICĂ le-a lăsat prin testament CAPITALISMUL ROSU numai asa ca să-l oftice pe comunistul trotkist Gorby coleg de studentie cu Ion Ilici zis Bunicuta zimbitoare ...

 

PUTEAM erată :ECONOMIA SĂ DUDUIE DAR NU M-AU LĂSAT MOGULII LUI MIRCEA TOMA

L-A INCEPUT FIRMA MERGEA BINE COMUNISTII SI CRIPTO-COMUNISTII MUREAU PE CAPETE ....

 

PUTEAM SĂ FAC ECONOMIA SĂ DUDUIE DAR NU M-AU LĂSAT MOGULII LUI MIRCEA TOMA

ăunctul pe "i"

 

SCURTĂ SCRISOARE DESCHISĂ DEDICATĂ SOCIOLOGULUI SI OMULUI DE PRESĂ MIRCEA TOMA

Dragă Toma ,
TONUL face MUZICA.
Ostiu din propria experientă dai un TON FUNEBRU fanfară ai un MARS FUNEBRU.
PRESA e cea care dă tonul ...La TONOMAT unii cică bagă FISE si comandă MELODIA PREFERATĂ

 

EXISTĂ O DICTATURĂ A MOGULILOR CLEPTOMANI

Q.E.D

Făceti-vă toti mea culpa in frunte cu MIRCEA TOMA .
Mircea nu ridica piatra....

 

candva mai la inceputul carierei ......

.... eerati mai obiectiv,mai analist si logic in ce scriati si sustineati ,acummmmmm ... cu regrete ,dar fragmentati si despartiti legaturile dintre raporturile si relatiile de convietuire socio - economice cat si rolul massmedia in formarea si selectarea obiectiva a puterii educationale a maselor , facandu-le sa inteleaga adevarul si dreptatea.
Chiar in titlul interviului spuneti " exista o dictatura a publicului cu un nivel de educatie scazuta".Ma asteptam ca in desfasurarea interviului - poate si greseala reporterei ca nu a sesizat nuanta afirmatiei -
sa descrieti cauzele ,motivele si factorii care au condus si creat acest "NIVEL DE EDUCATIE SCAZUT " ,cunoscand maxima ca " gradul de educati al unui popor se regaseste in gradul de civilizatie si conditiile crescute ale nivelului de trai " sau " statul cu cel mai mic numar de infractori,condamnati,pucariasi ,
are un popor educat ".
Ati mers insa pe o cale ce va CARACTERIZEAZA - SCOPUL ROLUL SI MENIREA PRESEI IN ROMANIA ,ACELA DE A SCOATE IN EVIDENTA ABATERILE SI MASURILE DE CONSTRANGERE A PRESEI
DE CATRE STATULUI DE DREPT ,NE SCOTAND IN EVIDENTA SI C O M B A T E ACTELE DE JIGNIRE COMPORTAMENTALA IN CONTACT CU SUBIECTI INTERVIEVATI ,APOSTROFARE ,CONTRAZICERE NEARGUMENTATA, CI,NUMAI CA NU CORESPUNDE SCOPULUI DE IMPUNERE A PCTDV PERSONAL SAU DIRIJAT DIN SPATE ETC .
IN CEA CE PRIVESTE nivelul de educatie scazut , CE PRETENTII AVETI CAND EDUCATORII CALCA IN PICIOARE DEMNITATEA ELEVULUI-STUDENTULUI SI PROCESULUI DE INVATAMANT ,CU SCOPURI MATERIALE PERSONALE DAR FARA SA SE GANDEASCA LA p a r i n t i si socul produs copiilor sau CUM O DUC CONTRIBUABILI IN COMPARATIE CU VENITUTRILE LOR - MA REFER LA CEI PESTE 70% NU LA JUDECATORI,PROCURORI POLITIE MEDICI SI CHIAR O PARTE INSEMATA DE PROFESORI MEDITATORI ,ORE LA PARTICULAR SI STAT , ATENTII SI CHIAR SPAGI LA ADMITERE IN GRAD SUPERIOR DE INVATAMANT ETC , a c e s t e a nu sant de tratat de presa si sa fie combatute ,divulgate si date la organele de aplicare a pedepselor infractiuonale ?????!!!! MA OPRESC AICI . BUNA ZIU.

 

lipsa majora a jurnalistilor de astazi

a majoritatii celor postrevolutionari ma refer pentru ca despre ei este vorba, este aceea a lipsei de cultura atit generala cit si profesionala.Putini stau in biblioteci sau "pe net" ca sa se informeze.Scriu,ca lautarii,dupa ureche, fara sa se uite in oglinda si sa-si spuna "atentie sunt formator de opinie".De aceea nici unul nu va putea fi angajat la o publicatie serioasa din vest.Prezinta folclor fara sa verifice,fara sa revina asupra subiectului, fara sa faca o analiza serioasa asezonata cu surse(nu umane ci documentare),corelatii, analize.Sunt pur si simplu factuali,in cautare de senzationa,imaginindu-si ca sunt mai imuni decit parlamentarii(si cita galagie fac in haita daca cineva le reproseaza ceva.Sunt detinatorii adevarului absolut,imuabil si de neatins.Cine le spune ca gresesc atenteaza la libertatea presei).Dl Toma sa spuna si rezultatele la care a ajuns cu privire la mituirea presei Ii reamintesc ca a vorbit despre asa ceva la un curs la care a fost invitat ca formator de opinie si la care am fost prezent.

 

Verticalitatea tine si de la cine iti iei banutii, domnule Toma! Matale iti iei banutii de la puscariasul Vantu, vorbesti pe limba lui, esti lacheul lui!

Academia Catavencu este la ora actuala un vehicul folosit de talharul tarii, Vantu, pentru a manipula populatia conform dorintelor sale.
Domnul Toma este si dansul bagat in murdaria asta, doar si prin actiunile pe care le are de la Rompetrolul lui Patriciu! Rusine!

 

Care putere, care opozitie

Nu a fost nevoie sa citesc tot artocolul, destul de fundamentat logic si avind legaura cu realitatea, numai ca a vorbi de putere si opozitie in Romanika e un eufemism.Toti nu sunt decit niste ciori vopsite care se cirie intre ele batindu-si joc impreuna de un popor intreg. Si o buna parte din jurnalisti se inscriu in acest joc, comportindu-se ca niste potai in loc sa fie ciinii de paza ai democratiei.Pe linga o lipsa totala de profesionism le lipsesc principiile morale(va sa zica ca nu le are)Daca mai exista jurnalisti corecti, ar trebui sa faca niste sondaje, sa masoare credibilitatea diversilor oameni de media si sa faca publice rezultatele.

 

gelule.....

.... mai convins ,dupa dialogurile scrise cu bun simt ,de mine si continuate de tine cu impertinenta si debilitate in educatie si logica ..... dute la nebuni ca aco iti este locul fertil

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor