Presa din Romania este la fel de libera ca cea din Coreea de Sud

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 16:19
1339 citiri
Presa din Romania este la fel de libera ca cea din Coreea de Sud
www.vivid.ro

Potrivit raportului dat publicitatii miercuri de organizatia Reporters Sans Frontieres, Romania se afla pe locul 49 in clasamentul anual al libertatii presei, la egalitate cu Polonia, Coreea de Sud si Mauritius.

Se pare ca indexul libertatii presei pe plan international a inregistrat foarte putine schimbari anul acesta, arata site-ului Reporteres Sans Frontieres.

Astfel, in clasament, in afara de Canada si Noua Zeelanda, primele 20 de state cu presa libera sunt toate europene. Niciuna dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu s-a plasat mai jos de locul 60 in clasament.

Bulgaria s-a plasat pe locul 59 in top, deoarece nu a reusit sa ia masuri ferme pentru combaterea coruptiei si violentelor cu origini in activitatile gruparilor mafiote sau politica.

Italia (locul 44) si Spania (locul 36) au ocupat pozitii modeste in topul RSF din cauza climatului degradat, a violentelor, amenintarilor mafiote si, in cazul Spaniei, a fricii impuse de gruparea separatista basca ETA.

Franta (locul 35) a inregistrat, in ultimii doi ani, un numar record de interventii ale politiei si justitiei legate de sursele jurnalistilor, finalizate cu cinci perchezitii, doua condamnari preliminare si patru anchete.

Cea mai semnificativa evolutie a fost inregistrata in zonele de la limita spatiului fost sovietic, situatia libertatii presei degradandu-se serios in Caucaz, unde doua dintre cele trei state independente - Armenia (locul 102) si Georgia (locul 120) - au traversat crize importante si au fost obligate sa introduca starea de urgenta.

Numerosi jurnalisti au fost victime ale razboiului care a afectat Georgia. Statele din Asia Centrala inregistreaza in continuare o stare de ingradire a libertatii presei, Uzbekistan (locul 162) si Turkmenistan (locul 171) figurand in cadrul ultimelor 20 de state din clasament, alaturi de Belarus (locul 154).

Pe de alta parte, situatia din Rusia (locul 141), unde presa continua sa fie afectata de violente si actiuni de hartuire, foarte putine lucruri s-au schimbat vizavi de libertatea presei, dupa venirea la putere a lui Dmitri Medvedev.

Astfel, ultimele locuri din clasamentul RSF au fost ocupate de state cu acest tip de regim, cum ar fi Cuba, China, Turkmenistan, Coreea de Nord si Eritrea. Clasamentul privind libertatea presei realizat anul acesta de RSF este caracterizat prin dominatia Europei in ceea ce priveste tarile cu cea mai libera presa, ce ocupa primele 20 de pozitii ale topului, unde au mai intrat Canada si Noua Zeelanda.

Statele care au fost implicate in conflicte extrem de violente dupa ce au esuat sa-si solutioneze problemele politice, cum ar fi Irak, Pakistan, Afganistan si Somalia, continua sa reprezinte zone periculoase pentru presa si locuri in care jurnalistii risca sa fie asasinati, rapiti, arestati in mod arbitrar sau amenintati cu moartea.

Liderii politici considerati a reprezenta un pericol pentru libertatea presei in 2008 sunt Zine el-Abidine Ben Ali din Tunisia, Muammar Gaddafi din Libia, Aleksandr Lukasenko din Belarus, Bashar el-Assad din Siria si Teodoro Obiang Nguema din Guineea Ecuatoriala.

Acesti lideri isi au portretele afisate pe panouri outdoor pe strazile din tarile lor, dar si pe primele pagini ale ziarelor, ceea ce arata ca nu exista niciun fel de libertate a presei. Alte zone in care presa nu scrie nimic daca nu este conform politicii guvernamentale sunt Arabia Saudita si Laos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS), Cristian Jura, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost lansat organismul de judecată, că...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#libertate, #presa, #Romania, #raport, #Repoteres sans Frontieres , #mass media