Se intampla in Romania: Manelele, protejate intelectual

Sambata, 24 Ianuarie 2009, ora 15:44
7228 citiri
Se intampla in Romania: Manelele, protejate intelectual
Foto: resursadefun.ro

Casa de productie a televiziunii Taraf TV a facut o cerere prin care a scos de pe youtube.com videoclipuri care insumeaza, in total, peste 100 de milioane de vizualizari.

Prin aceasta decizie a televiziunii Taraf TV, de pe youtube.com au disparut o mare parte dintre videoclipurile celebrilor Guta, Fratii de Aur, Babi Minune sau Florin Salam, informeaza cotidianul Romania Libera.

La nivel international, de pe youtube, cea mai populara platforma de incarcare video a lumii, au inceput de mai mult timp sa fie sterse masiv clipuri.

Razboiul juridic dintre Viacom, detinatorul MTV, VH1, studiourilor Paramount, si gigantul google, detinatorul youtube, a condus la scoaterea a peste 100.000 de clipuri.

La sfarsitul anului trecut, Warner Bros nu a mai reinnoit contractul cu youtube, ceea ce a provocat evaporarea altei serii de clipuri (Madonna, Metallica, etc).

Prin urmare, sunt tot mai frecvente situatiile in care dai click si link-ul spre youtube te anunta ca "This video is not available in your country".

In Romania, razboiul drepturilor de autor de pe youtube s-a simtit mai putin - in cursul anului trecut au aparut plangeri pe blogosfera (jimmi.ro, adipopescu.com) ca filmulete luate de pe ProTV si incarcate pe youtube au fost sterse la cererea televiziunii din Pache Protopopescu.

Guta, Fratii de Aur, Babi Minune dispar de pe youtube

In acest context, gestul Taraf Media Production SRL, casa de productie a televiziunii Taraf TV, este cu atat mai radical.

Cum Taraf Media Production detine in acest moment dreptul de difuzare online de la majoritatea caselor de productie de gen (Amma, Grand Production Bursuc, Audio Tim, Best Music, Spiros, Viper etc.), a decis sa-si exercite dreptul de detinator de copyright.

"Exista pe Youtube o sectiune de "copyright infringement", incalcari ale copyright-ului. Am aderat la programul de verificare de continut, un drept pe care foarte putini detinatori din Romania il exercita. O data ce am dat formularul pe fax cu cererea stampilata, am fost acceptati de biroul din Irlanda (dupa trei zile lucratoare)", a declarat Vasile Florea, directorul general al casei de productie, citat de cotidianul Romania Libera.

Taraf isi face youtube cu taxa

Care este scopul acestei actiuni? E simplu, Taraf si-a construit propriul site de vizionat clipuri (tarafmedia.ro) si vrea sa-si indrume fanii spre acesta - urmand ca in timp sa incaseze o taxa de abonament.

"Site-ul este in acest moment inca la stadiul "Beta". Astfel, momentan, videoclipurile pot fi vizionate gratuit. In timp se va adauga si continutul difuzat pe Etno TV.

Cand se va ajunge la forma finala, continutul va fi disponibil contra unei taxe lunare modice, accesibila oricui. Vrem sa urmam modele ca cele lansate de cateva luni in SUA (hulu.com, Amazon online VOD).

Un studiu din 2006 arata ca manelele sunt cel mai popular gen printre tinerii din Romania - dar si cel mai piratat; pare ca raspandirea lui intra intr-o logica mai degraba spontana si "virala" decat controlata si economica.

Astfel, riscul pe care si-l asuma Taraf Media Production este mai mare decat cel al omologilor americani, deoarece in Romania manelelor nu exista o traditie a tuturor drepturilor de autor, constiinta ca pirateria e in ultima instanta tot un fel de infractiune.

In compensatie, Taraf Media Production promite "videoclipuri si muzica la calitate studio. Clipurile sunt difuzate la calitate DVD pentru cei care dispun de o banda constanta de minimum 128 kB/s".

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#manelele, #protejate intelectual, #Romania, #youtube com, #muzica, #videoclipuri , #mass media