Ion Vianu: Multe site-uri s-au transformat in maidane virtuale

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 13:59
2300 citiri
Ion Vianu: Multe site-uri s-au transformat in maidane virtuale
Foto: Arhiva

Scriitorul Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu, se declara ingrozit de "vulgaritatea, violenta, prostul gust, incoerenta si nu rareori imbecilitatea" de care dau dovada unii comentatori pe forumurile de Internet, sustinand o posibila "filtrare" a acestora de catre redactii.

"Daca cineva s-ar comporta in felul acesta intr-o sala de conferinte sau in orice local public ar fi dat afara, chiar si in tara tolerantei absolute, a vastei case de toleranta care a devenit, in ultimul timp, piata publica romaneasca.

Gunoiul verbal se lafaie nestingherit pe suportul electronic. In loc sa fie un mijloc de educatie, asa cum trebuie sa tinda a fi tot ce este scris, Internetul a devenit una dintre caile de stricare a demnitatii exprimarii si a gandirii. Raspunderea unor politicieni, dar si a unor oameni de presa, care si-au facut, sub pretextul pamfletului si al vehementei, o arma din insulta, este, in buna parte, la originea acestui val de abominatii", scrie Ion Vianu in Revista 22.

"Multe site-uri, la noi, s-au transformat in maidane virtuale, lucru cu atat mai trist cu cat exista si multi comentatori inteligenti si de bun-simt, care aduc o contributie reala la discutii. Dar un maldar de gunoi pe care ai aruncat un buchet de flori tot un maldar de gunoi ramane", mai atentioneaza scriitorul.

In opinia sa, initiativa senatorului PSD Lia Olguta Vasilescu privind reglementarea exprimarii pe Internet, prin care sa se interzica injuriile si vulgaritatea pe diferitele site-uri trebuie luata in considerare, cu conditia ca legea sa nu permita excese de tipul cenzurii promovate in regimuri totalitare.

Parlamentarii vor sa le interzica forumistilor sa injure pe net. Pericol de cenzura?

"Metoda cea mai simpla de-a compromite o initiativa buna este sa creezi o lege inaplicabila. Si, la urma urmelor, cine vrea sa fie odios nu are decat. Dar pe cont propriu.Publicatiile, scrise si electronice, au insa o obligatie de decenta, care se aplica si la reactiile cititorilor", comenteaza Ion Vianu.

Scriitorul remarca faptul ca libertatea de exprimare nu este nelimitata iar "buna-crestere si bunul-simt ar trebui sa fie limite suficiente" pentru ca "injuriile, obscenitatile, atatarea la violenta sau la ura nu sunt autorizate in nicio societate civilizata".

Ion Vianu afirma ca obligatia introducerii acestor limite pe Internet revine redactiilor.

"La 'poarta' oricarui site de presa sau de televiziune trebuie sa stea, din partea redactiei, un gardian. Acesta este obligat sa filtreze reactiile in virtutea unor principii bine stabilite. Trebuie suprimate: folosirea unor expresii vulgare sau obscene la adresa persoanelor fizice si morale (inclusiv atacurile, injuriile, vulgaritatile la adresa unor comunitati etnice); atatarea la ura si la violenta impotriva indivizilor si comunitatilor", propune scriitorul.

In plus, exista si alte masuri care ar putea contribui la "domesticirea uratului peisaj autohton al cibermedia", de tipul celor luate de redactiile celor mai importante organe de presa din strainatate.

"Nu ar trebui permis accesul decat acelora care se inscriu, dand o adresa e-mail valabila", propune Ion Vianu, dand exemplu site-urile CNN sau France24.

"Conceptul de libertate a scrisului nu este absolut, dupa cum, in genere, nu exista libertate absoluta. Filtrarea vulgaritatii si a urii oarbe, a prostiei sordide sunt nu numai reactia la un fenomen de nedorit, dar ar putea deveni si un mijloc de educare si de perfectionare intelectuala si morala a publicului", conchide Ion Vianu.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#forumuri Internet, #cenzura comentarii Internet, #lege forumuri Vasilescu , #online