Parlamentarii vor sa le interzica forumistilor sa injure pe net. Pericol de cenzura?

Marti, 10 August 2010, ora 18:04
7401 citiri
Parlamentarii vor sa le interzica forumistilor sa injure pe net. Pericol de cenzura?
Foto: International Herald Tribune

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu anunta ca lucreaza la un pachet complex de legi ce urmeaza sa reglementeze comentariile postate pe forumurile si pe site-urile de pe Internet, ideea parand sa ii ingrijoreze pe cei care vad in asta o posibila incalcare a libertatii de exprimare.

Contactata de Ziare.com, Lia Olguta Vasilescu a explicat ca, deocamdata, totul se afla in stadiu de proiect. "In acest moment, traducem legislatia europeana, pentru ca noi nu avem niciun fel de legislatie preventiva in domeniul Internetului", a explicat ea.

Intrebata care sunt tarile din Uniunea Europeana in care exista astfel de reglementari legale, senatorul PSD a precizat: "in unele tari nu este nevoie, pentru ca la ei forumistii nu intra ca sa injure pe nimeni, ei intra pur si simplu ca sa isi spuna opiniile, ceea ce am vrea sa fie si la noi. Aceasta reglementare trebuie sa existe in legislatia noastra, desi in a altor tari nu exista pentru ca, poate, este un public mai educat acolo.

Cert este ca la noi trebuie sa existe pentru ca trebuie sa protejam copiii, in primul rand. Sunt copii care de la varsta de sapte ani stiu sa utilizeze Internetul si nu sunt tot timpul supravegheati de parinti. Copii care vad tot felul de mizerii, si nu neaparat pe site-uri specializate pe pornografie sau altele asemenea, ci chiar pe site-urile unor institutii media, unor agentii de presa, unde nu sunt niciun fel de filtre pentru injuraturi si intra sa citeasca o stire si vad o gramada de injuraturi".

Lia Olguta Vasilescu a tinut sa sublinieze ca are in lucru un pachet legislativ, nu numai o lege, pentru toate infractiunile care pot avea loc la ora actuala pe Internet.

"In alte tari, de exemplu, exista modalitati de prevenire a pedofiliei pe Internet, dar si infractiunea ca atare. Noi nu avem reglementari in domeniu si trebuie sa le facem si noi. Va fi un pachet foarte complex. Nu are nicio legatura cu cenzura, vreau sa se elimine din start aceasta chestiune. Daca intra cineva caruia nu ii place Lia Olguta Vasilescu poate sa isi spuna punctul de vedere. Totul este sa nu foloseasca expresii care ar putea sa se repercuteze asupra educatiei copiilor", a mai explicat ea.

Intrebata cum vede, din punct de vedere tehnic, rezolvarea acestei probleme, tinand cont ca Internetul este un domeniu extrem de vast si de complex, aceasta a precizat ca administratorul site-ului va avea intreaga responsabilitate.

"Nu stim inca daca reglementarea se va duce la CNA, domnul deputat Varujan Pambuccian nu este de acord, se gandeste la o cu totul alta varianta, pe care o va prezenta el singur. Dar va exista un organism care sa penalizeze administratorul site-ului, iar providerii sa ii scoata de pe site pe cei care incalca legea sau sa inchida site-urile respective. Dar inca ne gandim, inca mai consultam ce se intampla in celelalte tari", a precizat Lia Olguta Vasilescu.

Tismaneanu: Lasitatea isi da mana cu nemernicia pe forumurile ziarelor

Christian Mititelu (CNA): Chestiunea preocupa si alte tari din Uniunea Europeana

Jurnalistul Christian Mititelu, care este si membru al Consiliului National al Audiovizualului, a comentat pentru Ziare.com aceasta posibila initiativa legislativa.

"Exista o problema reala, pentru ca acest spatiu virtual este folosit de multe ori pentru proferarea unor injurii sau pentru defaimarea unor adversari sau oameni care nu sunt pe gustul celor care comenteaza. Acest lucru este regretabil, intrebarea este daca poate fi reglementat prin lege sau daca poate ar fi mai intelepta o alta reglementare, a celor care detin site-urile respective.

Aceasta chestiune preocupa si politicienii din alte tari ale Uniunii Europene. Cred ca ar fi bine sa existe o consultare serioasa cu cei care poate sunt deja cu un pas inainte, in perspectiva unor asemenea masuri, in asa fel incat sa nu ne trezim ca facem noi o lege care e excesiva sau neaplicabila si care dupa aceea, pe deasupra, poate ca nu va corespunde normelor europene la care se va ajunge pe termen lung, probabil.

In ceea ce priveste CNA-ul, abia ne descurcam cu ceea ce trebuie sa reglementam in momentul de fata. Suntem intr-o perioada in care personalul angajat la CNA va fi redus cu circa 20% si suntem intr-o tara in care nu exista la nivelul publicului telespectator sau ascultator o cultura a participarii. Noi primim relativ putine plangeri de la telespectatori si ascultatori in raport cu nivelul nemultumirii care exista in legatura cu unele programe.

Si atunci trebuie sa monitorizam noi emisiunile si sa ne sesizam acolo unde sunt incalcari evidente ale legislatiei. In Anglia, de exemplu, nu exista monitori pentru ca organismul de reglementare se bazeaza integral pe plangeri de la telespectatori sau ascultatori. La noi, nu exista un public format in acest sens.

Ca sa preiei un domeniu atat de vast ca Internetul in conjunctura actuala, in care nu se pot mari efectivele unor institutii, nu vad cum s-ar putea face".

Liana Ganea (AMP): Este un pericol. Cand incepi sa interzici, pericolul este foarte mare

"Nu este exclus un astfel de proiect legislativ, pentru ca in Parlament s-au adoptat diverse legi, unele mai hilare ca altele sau unele mai triste ca altele. As vrea sa reamintesc insa ca, in repetate randuri, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care pentru noi este un standard in materie de drepturile omului, a afirmat ca libertatea de exprimare include si cuvintele care ofenseaza si socheaza, si ca exista un drept de a exagera", a afirmat Liana Ganea directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, care a comentat, de asemenea, pentru Ziare.com initiativa legislativa a senatorului PSD Lia Olguta Vasilescu.

"Din libertatea de exprimare fac parte si astfel de cuvinte, care socheaza. Sa ne reamintim ca un jurnalist care l-a numit pe un politician idiot intr-un articol a castigat la CEDO pentru ca s-a considerat ca jurnalistul a avut dreptul sa exagereze atunci cand a scris articolul.

Intr-adevar insa, comentariile de pe multe forumuri sunt scrise in termeni socanti, dar ramane la latitudinea proprietarilor acelor forumuri care pot decide ce fel de limbaj accepta la comentariile de la articole. De exemplu sa decida ca nu accepta comentariile rasiste, dar depinde pana la ce nivel, pentru ca nu orice comentariu rasist trebuie cenzurat. Putem sa cenzuram acele comentarii rasiste care sunt foarte grave sau care incita la violenta.

Putem sa decidem ca anumite cuvinte nu pot fi folosite, dar nu putem interzice tot continutul comentariului, putem sa stergem un anumit cuvant care este considerat foarte ofensator de proprietarul forumului, dar aceasta este o chestiune de autoreglementare, exclusiv, nu pot sa decida niste politicieni acest lucru.

Pe de alta parte, o astfel de lege transforma practic administratorul site-ului intr-un cenzor, pentru ca pe de o parte el are dreptul la libertate de exprimare, ca institutie media de exemplu, iar pe de alta parte se afla in postura de a trebui sa cenzureze ceea ce posteaza niste persoane pe forum, persoane care au si ele dreptul la libertatea de exprimare, in aceeasi masura ca si jurnalistul.

Doamna Lia Olguta Vasilescu a fost jurnalist si, din cate stim noi, este interesata de dreptul la libera exprimare si ar trebui sa nu uite ca astazi interzicem un cuvant injurios si maine incepem sa largim lista cu toate cuvintele indezirabile unor politicieni, pentru ca ei fac legea, nu jurnalistii sau cei care posteaza comentarii.

Este un pericol. Cand incepi sa interzici, pericolul este foarte mare si ar trebui sa ai grija ce interzici. Subiectul trebuie sa fie discutat public, dar sa discuti despre o initiativa legislativa este ceva ingrijorator.

O campanie de sensibilizare a detinatorilor de forumuri este necesara, dar este vorba despre autoreglare si de decizie individuala, atat a celor care detin site-uri cat si a celor care gazduiesc forumuri".

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#lege Internet, #reglementare Internet, #Lia Olguta Vasilescu, #lege comentarii Internet, #legiferare Internet , #online