OTV - numarul 1 la greseli gramaticale

Marti, 08 Iunie 2010, ora 15:49
3259 citiri
OTV - numarul 1 la greseli gramaticale
Foto: arhiva

Televiziunea OTV este, de departe, "campioana" greselilor de limba romana, cu 112 erori, potrivit unui raport de monitorizare a greselilor de limba romana, intocmit de Institutul de Lingvistica al Academiei Romane "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", prezentat la sediul Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

Potrivit raportului, realizat in perioada 1 - 30 aprilie, pe urmatoarele locuri se situeaza Realitatea TV cu 78 de greseli, TVR 1 cu 75 de greseli, B1 TV - 74, Antena 3 cu 65 de greseli, Kanal D - 64, TVR Cultural - 58 greseli etc.

Cele mai putine greseli (20) au fost inregistrate, potrivit documentului, la postul de radio Europa FM.

Monitorizarea realizata de Institutul de Lingvistica al Academiei Romane a avut in vedere greselile de punctuatie, de pronuntie (ortoepie), cele de morfologie, de sintaxa, de lexic si semantica.

Studiul a avut in vedere 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, Kanal D, Antena 3, B1 TV, OTV si N24 Plus) si doua posturi de radio (Radio Romania Actualitati si Europa FM), alese in functie de audienta, acoperire nationala, pondere a emisiunilor, informative si de dezbatere, asumarea unui rol educativ.

Au fost efectuate 300 de ore de monitorizare, urmarindu-se in primul rand transmisiunile la ore de varf, fiind monitorizate doar interventiile verbale si mesajele scrise (titrari, crawluri) pentru care isi asuma responsabilitatea redactorii si colaboratorii posturilor respective, nu si secventele verbale apartinand invitatilor in studio.

OTV, amendat pentru limbaj vulgar si publicitate mascata

Urmatoarele monitorizari vor fi realizate in lunile iunie si septembrie ale acestui an.

"O diminuare semnificativa a numarului de greseli se inregistreaza la PRO TV si N 24, singurul post la care au crescut greselile este OTV. Din pacate, nici la TVR nu s-a diminuat numarul erorilor de limba, greseli pe care le inregistram si la TVR Cultural", a spus presedintele CNA, Rasvan Popescu, acesta semnaland ceea ce a numit "un fenomen de cronicizare a greselilor, dar si scaderea numarului de greseli de pronuntie".

In monitorizarile similare realizate anul trecut, pe primul loc se situa OTV, in perioada 20 martie - 20 aprilie (89 greseli) si in perioada 20 septembrie - 20 octombrie (92 greseli), iar Antena 3, cu 96 de greseli, in perioada 20 mai - 20 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#OTV greseli gramaticale, #presa greseli gramaticale CNA, #televiziuni greseli gramaticale , #OTV