Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tendinte in presa - cinci sugestii ale specialistilor pentru 2012

Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 13:46
5316 citiri
Tendinte in presa - cinci sugestii ale specialistilor pentru 2012
Foto: La Stampa

Redactiile ziarelor care doresc sa supravietuiasca perioadei de criza vor trebui sa se adapteze la noile tendinte din presa, aplicand in 2012 strategii fara precedent, specifice universului digital.

Cel putin aceasta este opinia specialistilor in domeniu, care ofera si cateva sugestii pentru cei interesati de evolutia acestui sector care ne condimenteaza viata cu stiri si informatii de pe toate meridianele lumii, relateaza La Stampa.

Adio imprimante

Pentru 2012, imprimantele vor trebui sa-si reduca in mod drastic activitatea - in epoca instrumentelor Google Docs, iPad si smartphone, se poate evita printarea materialelor, fotografiilor si documentelor.

Tiparitul tinde sa devina considerat o risipa de timp, bani, energie si hartie, iar efectul sau neecologic, deloc de neglijat, impinge presa tot mai mult catre formatul electronic, cu toate implicatiile acestuia.

Stirile interactive

Jurnalistilor le este sugerat sa cultive stirile "deschise", care ofera cititorilor posibilitatea de a participa, de a se implica direct in procesul editorial inca din faza sa incipienta, contribuind cu sugestii, surse, imagini si puncte de vedere.

Departe de a constitui o stavila in dinamica editoriala, interactiunea cu publicul reprezinta un element-cheie in dobandirea unei majore popularitati si a succesului in acest domeniu.

Comunitatea open-source

Site-urile care reusesc sa adopte un comportament de comunitate open-source, sunt cele ce se vor inscrie in competitia pe 2012 cu sanse mari de reusita - bloggurile si aplicatiile noi, care permit fluxul schimburilor de informatii si continuturi vor constitui instrumentele de baza pentru un jurnalism modern.

Ordine si actualizare constanta

Adoptarea motoarelor de cautare performante la nivelul site-urilor de stiri, care sa permita o identificare rapida a informatiilor de interes din propria arhiva, stirile corelate, actualizarile si eventualele date de istoric, vor asigura un plus de atractivitate pentru utilizatori.

Ordinea si certitudinea ca pot gasi ceea ce-i intereseaza atunci cand au nevoie fidelizeaza cititorii si usureaza munca celor ce activeaza in acest sector, imbunatatind calitatea continuturilor si evitand informatiile repetitive, contradictorii sau slab documentate.

Personalizarea site-urilor

Desi cititorului ii place sa "frunzareasca" un format familiar de publicatie, designul paginilor web de profil au nevoie de o flexibilitate specifica, in masura sa asigure un element de atractivitate care sa le distinga de clasicul ziar tiparit.

Personalizarea paginilor, culorile bine alese si modul de prezentare a continuturilor vor face ca designul web sa serveasca sistemele editoriale online in mod profesional, bazat pe studii aprofundate asupra impactului vizual in universul digital.

Ramane de vazut in ce masura sugestiile specialistilor se vor demonstra eficiente pe 2012, desi formatul tiparit al publicatiilor de stiri si informatii se bucura inca de popularitate pe toate meridianele lumii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#tendinte presa 2012, #presa scrisa evolutie 2012, #sfaturi jurnalism 2012 , #presa online