Cele mai bune povesti jurnalistice ale anului 2010

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 22:52
6065 citiri
Cele mai bune povesti jurnalistice ale anului 2010
Foto: ijpc.org

In 2010, jurnalismul narativ pare ca a fost intr-o forma mai buna ca niciodata, cu povesti inventariate, impartasite, citite si prezentate.

The New Yorker si-a ales cele mai reusite articole din 2010 si a realizat un top al celor mai bune scriituri ale anului.

Pe primul loc in topul jurnalistilor americani se afla textul Covert Operation, de Jane Mayer, o poveste despre razboiul fratilor miliardari Koch impotriva administratiei Obama.

Al doilea articol nominalizat il are in prim plan pe Zuckerberg, creatorul retelei de socializare Facebook. The face of Facebook, scris de Jose Antonio Vargas, este o lectura necesara pentru oricine a vazut The Social Network, "filmul despre Facebook".

Spre deosebire de film, care e o dramatizare bazata pe o carte in care Zuckerberg nu este sursa, profilul din The New Yorker este un produs jurnalistic, bazat pe fapte. Ceea ce il face mult mai nuantat si mai credibil.

Atul Gawande, printr-o scriitura impresionanta, aminteste, in textul sau Letting go, despre dificultatea doctorilor de a decide cum sa trateze pacientii cu boli terminale.

Later, scris de James Surowiecki, e un text care iti da macar o idee despre motivul pentru care amanam sa ne facem treaba, desi stim ca ne va fi mai rau. Pana la urma, este un text in care se recunoaste toata lumea.

Pe locul cinci, The New Yorker a ales textul Small Changes, scris de Malcolm Gladwell. Autorul atrage atentia, intr-un text vivace, destept si cu idei care se inlantuie feroce, asupra activismului social si surprinde faptul ca o eventuala revolutie nu va incepe nicicand pe Twitter.

Adam Gopni, pe locul sase in topul celor mai bune povesti, se intreba What did Jesus do? si explica faptul ca Iisus a fost, probabil, unul dintre cei mai mari vizionari ai istoriei.

Urmatoarul text, No secretes al lui Raffi Khatchadouria, il prezinta pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange intr-o lumina noua, proaspata. Reporterul a petrecut mult timp cu familia, a vorbit cu prietenii, si-a facut treaba in cel mai clasic mod cu putinta.

Pe locul opt se afla What Good Is Wall Street?, un text despre Wall Street si investitiile bancare, scris de John Cassidy.

Publish or Perish, al lui Ken Auletta, vorbeste despre tehnologie si viitorul sumbru pe care il au cartile printate.

Desi nu este scris de un jurnalist de la The New Yorker, deci nu intra in top, textul lui Rick Bragg, The Guiltless pleasure a fost un adevarat viral in 2010, iar elogiul pe care l-a adus Bragg maionezei a fost aplaudat de milioane de cititori din intreaga lumea.

Nicidecum pe ultimul loc, Fatal Distraction: Forgetting a Child in the Backseat of a Car Is a Horrifying Mistake. Is It a Crime?, scris de Gene Weingarten, este unul din articolele de colectie ale anului 2010. Autorul, care scrie pentru Washington Post, a castigat, in ultimii trei ani, doua premii Pulitzer pentru feature writing.

"Fatal Distraction", textul pentru care a castigat Pulitzerul de anul acesta, reuseste sa vorbeasca despre oroarea de a-ti uita copilul in masina fara sa fie siropos sau compatimitor si fara sa judece.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#new yorker jurnalism, #cele mai bune articole, #jurnalism narativ new yorker, #Pulitzer feature writing , #presa