Libertatea presei in Romania: Locul 42, intre Papua Noua Guinee si Niger

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:45
4302 citiri
Libertatea presei in Romania: Locul 42, intre Papua Noua Guinee si Niger

Romania figureaza pe locul 42 in clasamentul organizatiei Reporteri fara Frontiere privind libertatea presei in 2012. Romania este in crestere cu cinci locuri fata de anul trecut, cu o "nota" de 23,05.

Romania este in "companie selecta" - cu un loc deasupra noastra se situeaza Papua Noua Guinee, in scadere cu sase locuri. Imediat sub Romania se afla Niger, in cadere cu 14 locuri comparativ cu 2011, potrivit rsf.org.

Clasamentul este condus de aceelasi trei tari europene care l-au deschis si anul trecut: Finlanda (care se distinge drept tara care respecta cel mai mult libertatea presei), urmata de Olanda si Norvegia. In acelasi timp, ultimele trei locuri sunt ocupate de dictaturi, aceleasi ca si in 2011 - Turkmenistan, Coreea de Nord si Eritrea.

Pentru al doilea an la rand, ultimele trei tari sunt precedate de Siria, aflata pe locul 176, si Somalia. Lista celor zece tari unde se respecta cel mai putin libertatea presei continua cu Iran (174), China (173), Vietnam (172), Cuba (171), Sudan (170) si Yemen (169).

Cele mai mari "cresteri" in clasament sunt inregistrate de Malawi (locul 75, +71), Coasta de Fildes (locul 96, +63), Burma (151, +18) si Afganistan (128, +22).

In acelasi timp, cele mai mari "caderi" in libertatea presei s-au inregistrat in

Mali (locul 99, -74), Tanzania (70, -36) si Sultanatul Oman (141, -24).

In aproape toate partile lumii, tari influente, privite drept "modele regionale", au cazut in clasamentul Reporteri fara Frontiere. Brazilia a cazut noua locuri, pana la 108, intrucat cicni jurnalisti au fost ucisi aici in 2012 si pentru ca persista problemele ce afecteaza pluralismul presei. In Asia, India a cazut noua locuri pana la 140, datorita faptului ca violenta impotriva jurnalistilor trece nepedepsita si cenzura pe Internet este in crestere. In China (locul 173) nu sunt semne de imbunatatire a situatiei jurnalistilor, care sunt in continuare inchisi in numar mare si pentru ca Internetul este cenzurat.

In estul Europei, Rusia a cazut sase locuri, pana la 148, deoarece intoarcerea lui Vladimir Putin la presedintia tarii a coincis cu o accelerare a represiunii.

In Uniunea Europeana, situatia a ramas neschimbata. 16 din tarile membre UE se afla in primele 30 de locuri. Sunt si tari unde modelul european este in disolutie: in Italia (locul 57), defaimarea nu a fost inca decriminalizata, iar in Ungaria (56), jurnalistii inca mai sunt afectati de reformele legislative represive.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#libertatea presei Romania, #Reporteri fara Frontiere Romania , #presa
Comentarii