Ziare.com

Mai multe femei invitate la TV, mai putine in presa scrisa - Analiza

Marti, 30 Iulie 2013, ora 22:16

   

Mai multe femei invitate la TV, mai putine in presa scrisa - Analiza
Numarul de prezente feminine in emisiunile de dezbateri a crescut in 2013 cu aproximativ 14% fata de anul 2011, in timp ce ponderea acestora in presa scrisa a scazut, potrivit cercetarii "Imaginea femeii in societatea romaneasca", lansata marti in Capitala.

Analiza media arata ca, desi prezenta femeilor in emisiunile de tip talk-show a fost in 2013 de 26%, fata de 12% in anul 2011, frecventa prezentei barbatilor in astfel de programe ramane mai mare.

In ceea ce priveste numarul enunturilor stereotipe si al aluziilor sexuale in cadrul emisiunilor televizate acesta a scazut in ambele situatii, in schimb a crescut semnificativ numarul referirilor legate de aspectul fizic al unor personaje feminine mondene.

In cercetare se arata ca barbatii prezenti in emisiunile TV au abordat cu precadere aspecte legate de sfera profesionala - 43% - iar in cazul femeilor, incidenta discutiilor si aspectelor legate de viata personala a depasit pragul de 50%.

In presa scrisa, ponderea prezentei femeilor a scazut fata de anul 2011. Astfel, in ceea ce priveste prezenta acestora in presa scrisa generalista ponderea a scazut cu 5% fata de anul 2011, de la 22% la 17,7%, iar in presa tabloida cu circa 3%, de la 37% la 34%.

Realizatorii studiului media au aratat ca exista un decalaj semnificativ de reprezentare a femeilor in domenii profesionale precum administratia publica, sistemul sanitar sau politica. In publicatiile generaliste, aproximativ 33% dintre femeile mentionate au fost prezentate in calitate de expert, in schimb, in presa tabloida, peste 65% dintre expertii citati de jurnalisti au fost femei. Raportul media din 2011 arata ca jurnalistii au incadrat barbatii mai des in categoria de expert (65%), decat femeile (35%).

In ceea ce priveste publicitatea femeile sunt mai prezente decat barbatii. In acest caz predomina scenariile domestice si reproduceri ale mediului familial in care rolurile domestice si de ingrijire sunt, de regula, alocate personajelor feminine, iar barbatii sunt, cel mai adesea, prezentati in ipostaze pasive, dar cu rol de partener sau de sot, respectiv tata.

Analiza, prezentata de Mircea Toma, presedintele ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Ionut Codreanu - ActiveWatch si Irina Sorescu - presedinte executiv al Centrului Parteneriat pentru Egalitate, a fost realizata in perioada februarie-mai si a cuprins analiza celor mai urmarite emisiuni de divertisment si de dezbateri difuzate de posturile Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, Prima TV, Pro TV si TVR 1 si a publicatiilor Adevarul, Click, Libertatea si Jurnalul National.

In presa scrisa au fost analizate aproape 6.900 de articole, iar in cazul posturilor de televiziune 141 de emisiuni. In cazul publicitatii TV au fost identificate peste 380 de sporturi unice.

Lansarea cercetarii media "Imaginea femeii in societatea romaneasca" face parte din campania ALTFEM, realizata de TBWA/Bucuresti, ActiveWatch si Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 314 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deci in curand nu ne mai uitam nici la televizor !

Va trebui efectiv sa plecam de acasa penrtru a ne gasi linistea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor