Mesajul SUA catre jurnalistii romani: Slujiti comunitatile, fiti curajosi, aparati adevarul!

Marti, 03 Mai 2016, ora 13:00
3598 citiri
Mesajul SUA catre jurnalistii romani: Slujiti comunitatile, fiti curajosi, aparati adevarul!
Foto: Arhiva Hepta.ro

"Fiti curajosi, uniti in apararea adevarului si, in ciuda greutatilor, continuati sa va slujiti comunitatile", este mesajul pe care il transmite jurnalistilor Dean Thompson, adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, sarbatorita pe 3 mai in peste 100 de tari, inclusiv in Romania.

Intr-un interviu acordat pentru site-ul Justitie Curata, Dean Thomson a subliniat faptul ca oamenii isi aleg sursele de informare in functie de credibilitatea lor.

" (...) Cei mai multi oameni vor sa stie adevarul, vor sa stie ce se intampla cu adevarat in comunitatile lor si folosesc cea mai credibila sursa pentru a se informa. Testul pentru canalele media este veridicitatea materialelor, independenta personalului editorial si a jurnalistilor lor si capacitatea de a ramane obiective si de a prezenta evenimentele in mod real, chiar si atunci cand proprietarii ar putea fi implicati.

Mai mult, Internetul va continua sa joace un rol major in informarea la nivel national si local. Blogurile, retelele de socializare si websiteurile ofera o voce alternativa jurnalistilor si cetatenilor, permitandu-le sa se exprime liber si sa ocoleasca orice control editorial. Anticipez ca in Romania, internetul va avea un impact si mai mare ca sursa de informare, in viitorul foarte apropiat", a afirmat Dean Thomson.

Oficialul american a mai spus ca "jurnalismul este un important serviciu public, indeplinit de profesionisti cu adevarata pasiune si dedicare", precizand si ca "independenta editoriala a unui canal media si dedicarea profesionala a angajatilor sai sunt extrem de importante".

"Doresc sa le multumesc jurnalistilor romani pentru munca lor. Continuati sa fiti curajosi, uniti in apararea adevarului si, in ciuda greutatilor, continuati sa va slujiti comunitatile. 2016 este an electoral pentru Romania si pentru SUA, asadar aveti responsabilitati suplimentare", le-a transmis Dean Thomson jurnalistilor, de ziua lor.

Invataturile unuia dintre cei mai influenti oameni din lume catre jurnalisti: Fiti rebeli!

Adunarea Generala a ONU a proclamat Ziua Mondiala a Libertatii Presei in 1993, pentru a aduce in atentia publica importanta libertatii de exprimare, in concordanta cu articolul 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, potrivit caruia "Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat".

De atunci, in peste 100 de state este celebrata anual aceasta profesie riscanta, este evaluata libertatea presei si sunt comemorati jurnalistii care si-au pierdut viata in misiune.

Pulitzer 2016: Castigatorii celor mai prestigioase distinctii din jurnalismul american (Video)

In 2016, tema este "Accesul la informatie si libertatile fundamentale - Acestea sunt drepturile tale!", iar premiul anual Guillermo CANO/UNESCO pentru Libertatea Presei ii va fi acordat jurnalistei azere de investigatie Khadija Ismayilova, informeaza TVR, care citeaza Agerpres.

Jurnalista independenta si colaboratoare a serviciului azer al Radio Europa Libera, Khadija Ismayilova a fost inchisa in decembrie 2014 si condamnata un an mai tarziu la 7 ani de inchisoare, fiind acuzata de infractiuni care tin de abuzul de putere si evaziunea fiscala.

Premiul in valoare de 25.000 de dolari a fost infiintat in 1997 si poarta numele jurnalistului columbian Guillermo Cano Isaza, asasinat in 1987 in fata sediului ziarului "El Espectador" dupa ce investigase activitatile traficantilor de droguri din tara sa.

Jurnalist de presa scrisa - cea mai rea meserie din lume in 2016

Cea mai recenta evaluare arata ca pe continentul european libertatea presei a regresat foarte mult in ultimii zece ani.

Conform unui raport Freedom House citat de Agepres, presa nu este considerata libera in Rusia, Belarus, Turcia, Macedonia, Armenia si Azerbaidjan, in timp ce in alte tari, printre care Ungaria, Bulgaria, Italia, Grecia, Republica Moldova sau Ucraina, este doar partial libera.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dean Thomson mesaj jurnalisti, #Ziua Mondiala Libertatii Presei , #presa