Presa care protejeaza sau anihileaza presedinti

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 23:10
3112 citiri
Presa care protejeaza sau anihileaza presedinti
Foto: Reuters

Campanii denigratoare, manipulare si dezinformare: nu, nu este vorba despre presa romaneasca. Acuzatii se pot aduce si presei americane, care se preteaza la multe pentru a-si apara presedintele.

E greu de spus exact cand a devenit Barack Obama rasfatatul presei americane: de cand a candidat la presedintia Statelor Unite sau de cand a castigat-o, devenind astfel primul presedinte de culoare din istoria SUA.

Insa ceea ce este clar e ca o mare parte din presa americana a fost fermecata de charisma presedintelui Obama.

La fel cum se intampla si pe plaiuri mioritice, presa nu construieste intotdeauna agenda publica in functie de interesele cetateanului, ci si in functie de interesul unui candidat sau altuia la alegeri.

Jurnalistii de la revista "Time", "Huffington Post", "The Baltimore Sun", "The Guardian", "Salon" sau "New Republic" sunt acuzati ca, in timpul campaniei din 2008, au manipulat opinia publica in favoarea lui Obama.

Mai precis, dupa un interviu acordat de Obama televiziunii ABC, ziaristii au fost revoltati de interogatoriul dur la care a fost supus de moderatori, asa ca au atacat cu tenacitate criticii conservatori ai lui Barack Obama.

Ziaristii, despre criticii lui Obama: Spuneti ca sunt rasisti!

Se pare ca Spencer Ackerman, de la Washington Independent, ar fi presat jurnalistii sa trateze cu precadere subiecte despre criticii lui Obama: "Spuneti ca sunt rasisti", ar fi comandat Ackerman.

Un alt ziarist, de la The Guardian, si-ar fi indemnat colegii "sa opreasca idioteniile de la ABC, oriunde le gasesc". Un alt jurnalist, care a devenit ulterior economistul-sef la cabinetul vicepresedintelui Joe Biden, a spus ca dezbaterea la ABC reprezinta o tabloidizare.

Daca informatiile publicate de Fox News sunt adevarate, o astfel de campanie nu pare a fi mare lucru, in ceea ce priveste manipularea in presa.

Dar asta se intampla doar pentru ca noi, romanii, suntem obisnuiti cu lucruri mult mai serioase pe care le ofera gazetarii autohtoni: santaj, campanii de denigrare sau chiar filmulete care arata picanteriile din viata personala a politicienilor, unde se duc, ce fac si cu cine.

Cand, in Romania, campaniile de presa "la comanda" au fost decretate risc de securitate nationala, jurnalistii au sarit ca arsi sa-si apere onoarea patata.

Fara sa mai aduca aminte cum presedintele tarii era nevoit, in campanie electorala, sa se imprieteneasca cu DD in direct, ca sa obtina ceva timp de emisie. Sau de modul in care televiziunile difuzau obsesiv un clip cu un candidat la alegeri lovind un copil, la sugestia unui om de afaceri influent.

La noi, campaniile de denigrare sunt raspandite, desi nimeni nu recunoaste ca le-a orchestrat sau macar ca a cazut in plasa unor surse interesate, din lipsa de subiecte. Si daca exista manipulare, unde sunt manipulatorii? In Statele Unite presa taxeaza presa pentru ca a tinut spatele unui presedinte "simpatic". La noi, pe cand?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Barack Obama, #Obama presa, #presa manipulat Obama , #presa