Presa din Romania nu e in faliment - seful Federatiei Internationale a Jurnalistilor

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 19:12
2047 citiri
Presa din Romania nu e in faliment - seful Federatiei Internationale a Jurnalistilor

Presedintele Federatiei Internationale a Jurnalistilor, Jim Boumelha, considera ca presa din Romania a evoluat si ca nu este foarte diferita de cea din alte tari, dar ca ea se afla in criza, nu in faliment, fenomen intalnit si in alte state.

Intr-un interviu acordat recent, Boumelha a spus ca presa nu poate fi considerata o amenintare la adresa sigurantei nationale si ca guvernantii din Romania vor doar sa se spuna in presa despre ei numai lucruri bune si sa se omita adevaratele lor actiuni.

"Sunt convins ca presa din Romania nu se afla in faliment, ci se afla doar in criza, la fel ca presa din alte tari. Exista o problema asupra guvernantilor si independenta media publice. Marea dificultate este modul in care un media transmite informatia ca serviciu public. Restul presei, cea tabloida sau cea traditionala, trece printr-o criza economica la fel ca in celelalte tari.

Pe de alta parte, nu am simtit ca bloggerii sunt integrati in dezbateri, desi multi dintre ei sunt jurnalisti adevarati. Presa din Romania nu este foarte diferita de presa din alte tari, nu vorbim aici de 'Era Ceausescu', in care se practica un alt tip de jurnalism. Aici totul este foarte nou si este parte a modului in care evolueaza societatea din Romania, dar si din zona", a apreciat presedintele Federatiei Internationale a Jurnalistilor.

Intrebat unde ar pozitiona presa din Romania fata de cea europeana pe o scala de la 1 la 10, Boumelha s-a ferit sa ofere un calificativ, dar a spus ca ar situa presa romaneasca din perioada comunista undeva la 0,5, prag de la care este convins ca aceasta s-a ridicat.

"Este dificil sa fac aceasta apreciere. As avea aceeasi dificultate sa apreciez unde se afla presa din Anglia. Presa din intreaga lumea abunda de informatie, nu este o media saraca, este prea multa informatie. Exista subiecte bune, subiecte proaste oriunde. Exista tabloide care incearca sa faca bani vanzand subiecte despre Romania, pentru ca oamenii sunt interesati atunci cand li se spune ca maine vor veni trei milioane (de cetateni - n.red.) din Romania si va vor invada scolile, locurile de munca si altele.

Au creat panica si oamenii vor sa stie, dar o fac intr-un mod cinic pentru ca este un razboi al crizei, un razboi al circulatiei.

In multe privinte, multi oameni incearca sa cuantifice cat castiga publicatiile din acest tip de a face presa care nu este etic, prin titluri aproape rasiste. De aceea, sunt foarte precaut in a face pronosticuri, dar sunt constient ca poate exista jurnalism de buna calitate, desi eu nu citesc presa din Romania. Poate ca exista jurnalisti buni si atunci le-as da nota 10, dar nu am informatii suficiente sa o fac.

Nu stiu daca, de exemplu, de la 0,5 in perioada regimului Ceausescu presa din Romania s-a miscat la o anumita nota, dar in mod cert s-a miscat de acolo. Nu stiu care este presa buna, dar sunt convins ca aceasta presa va trage dupa ea restul presei", a spus Boumelha.

Tabloidele, la putere. De ce?

Atunci cand a fost intrebat de ce crede ca presa tabloida a avut un impact atat de mare asupra publicului, spre deosebire de cea traditionala, Jim Boumelha a spus ca oamenii "nu mai au timp sa citeasca stiri lungi acasa" si ca jurnalistii s-au obisnuit sa comprime in cateva sute de cuvinte informatia ce poate fi spusa in cateva mii, tonul acestei transformari fiind dat de presa din Marea Britanie.

"Exista desigur motive istorice si poate ca tine si de dezvoltarile specifice din fiecare tara. A existat o perioada in Anglia cand ziarele erau foarte mari, erau greu de citit. Ziarele voluminoase pot fi citite numai acasa. Ca sa poata fi citite paginile trebuie impartite si trebuie citite ca si ziarele tabloide.

In general, este vorba si despre modul in care au evoluat stirile. Tabloidele din Marea Britanie au fost tabloide cu popularitate foarte mare, sunt si acum, dar nu mai vand la tirajele de atunci.

In Anglia doua mari tabloide - The Sun si Daily Mirror - vindeau cate 4 milioane fiecare. Mai tarziu, conceptul de stire a fost transformat. Oamenii nu mai au timp sa citeasca stiri lungi acasa. Cam acestea sunt chestiunile psihologice ca oamenii sa se obisnuiasca cu un alt tip de presa. Si exista si un alt stil.

Daca ne uitam la The Sun, exista un anumit stil de scris. Este stilul reporterilor de televiziune. Un subiect tratat in trei ore ei il spun in doua minute in fata camerelor. Isi construiesc stirile, pagina de deschidere ca sa comprime ceva ce poate fi spus in 5.000 de cuvinte in 200 de cuvinte.

Mai depinde si de limba. Engleza a fost pregatita pentru acest lucru, pentru ca tabloidele au putut sa spuna faptele succint si simplu, in franceza este mai greu, iar in spaniola si mai greu", a explicat presedintele Federatiei Internationale a Jurnalistilor.

Rolul jurnalistului este sa fie cainele de paza al democratiei

Intrebat daca este de parere ca presa poate fi considerata o amenintare la adresa sigurantei nationale a unui stat, Jim Boumelha a precizat ca rolul de "caine de paza al democratiei" pe care il au jurnalistii ii fac pe acestia sa para ca se comporta ca niste spioni.

"Evident cei aflati la guvernare vor sa se spuna numai lucruri bune despre ei, in acelasi timp vor sa se spuna cat mai putin despre ceea ce fac. Rolul jurnalistului este sa fie cainele de paza a democratiei. Nu trebuie sa actioneze ca spioni, desi uneori sunt acuzati de aceste lucruri, desi fac aceste lucruri in interesul national. (...)

In ultimii ani, exista din ce in ce mai multe procese impotriva jurnalistilor pentru a-i forta sa-si dezvaluie sursele. Argumentul folosit cel mai des este interesul national si Curtea foloseste acest argument. Se intampla si in cazul fotoreporterilor si cameramanilor ca politistii sa ceara pozele sau inregistrarile, invocand interesul national.

Poate ca jurnalistii sunt uneori de acord ca legea a fost incalcata, dar este un principiu sa-ti aperi sursele. Daca nu iti aperi sursele poti sa-ti iei la revedere de la jurnalism. Nimeni nu-ti va mai spune nimic. (...)

Cand spui interes national, este o problema politica si chiar si instantele au viziuni politice asupra acestuia", a mai declarat Jim Boumelha.

De asemenea, Boumelha a mai spus ca presa nu are de suferit din cauza crizei financiare, intrucat "criza presei a inceput inainte de criza financiara".

"Majoritatea presei a inceput sa aiba probleme pentru ca actionariatul s-a schimbat si publicatiile au inceput sa fie detinute de trusturi. Multi proprietari nu fac bani din presa, ci din alte domenii. Multi se asteptau sa faca profit si din presa. Criza a inceput in momentul in care nu s-a mai putut realiza profit. Criza nu inseamna faliment, ci faptul ca nu mai exista profit.

Exista insa multe ziare care sunt pe profit, dar si ziare care incearca sa gaseasca solutii. Este foarte important acest lucru si incearca solutia combinatiei intre online si print, chiar daca tirajul s-a diminuat, online-ul inca nu produce suficient. Unele ziare au renuntat la print si functioneaza numai online. La un moment dat este posibil sa revina la ceea ce au fost odata", a conchis Boumelha.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Jim Boumelha presa Romania, #presedinte FIJ presa Romania, #tabloidizare presa, #interviu Jim Boumelha , #presa