Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Presa nu ameninta securitatea Romaniei, afirma si Federatia Europeana a Jurnalistilor

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 14:04
886 citiri
Presa nu ameninta securitatea Romaniei, afirma si Federatia Europeana a Jurnalistilor
Foto: Arhiva

Ideea potrivit careia presa din Romania ar reprezenta o potentiala amenintare pentru securitatea tarii, prezenta in Strategia Nationala de Aparare, este criticata si de Federatia Europeana a Jurnalistilor, care spera ca Presedintia "va realiza eroarea facuta" in acest document.

"Intelegem ca si in Romania, ca in orice alta tara, terorismul, crima si coruptia reprezinta amenintari, insa suntem uimiti sa auzim ca si presa poate fi inclusa in categoria pericolelor la adresa institutiilor statului. Presa este o parte esentiala a vietii democratice. Ea insasi ajuta la investigarea pericolelor punctuale pentru. Speram ca Presedintia Romaniei va realiza greseala facuta", a declarat, vineri, presedintele Federatiei Europene a Jurnalistilor, Arne Konig.

Concluziile integrate in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, potrivit carora presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale, au fost primite cu un val de critici, inclusiv din directia organizatiilor de media si a societatii civile, considerandu-se ca o astfel de abordare aduce atingere libertatii de exprimare.

"Reamintim Presedintelui Romaniei si CSAT ca rolul presei intr-o societate democratica este acela de a informa publicul in legatura cu chestiuni de interes public. Atunci cand jurnalistii informeaza publicul, exista si riscul ca institutii ale statului sa fie criticate. Riscul ca jurnalistii sa se insele si sa raspandeasca informatii false este un risc asumat in orice democratie in virtutea respectarii dreptului la libertatea cuvantului. Este responsabilitatea presei sa transmita informatii si este dreptul publicului sa le primeasca si sa le evalueze. Politicienii si functionarii publici au o posibilitatea sa contracareze orice informatii eronate transmise de presa", au afirmat, intr-un comunicat comun, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Patronala a Editorilor Locali, Conventia Organizatiilor de Media, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania Romedia.

In Strategia Nationala de Aparare inaintata de seful statului Parlamentului, "fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora" este considerat una dintre vulnerabilitatile Romaniei.

CSAT a identificat, in documentul discutat marti in Consiliu, principalele vulnerabilitati ale Romaniei, printre acestea regasindu-se si "fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora", dar si "presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#presa amenintare CSAT, #critica Federatia Europeana Jurnalisti , #presa