Presa romaneasca, intre da si nu (Opinii)

Duminica, 03 Februarie 2013, ora 22:28
2901 citiri
Presa romaneasca, intre da si nu (Opinii)
Foto: www.executiveboard.com

Imediat dupa 1989, presa avea o singura culoare politica, aceea a FSN-ului, iar opozitie faceau strada, Europa Libera, Vocea Americii, radio Deutsche Welle... si, pana la un punct, Romania libera a lui Petre Mihai Bacanu.

S-a numit epoca mitingistilor fiindca pe strazile Bucurestilor se incrucisau marsuri cu fel de fel de strigate si pancarte, iar pietele erau pline de steaguri si oratori de ocazie.

Scurt istoric si descriere

Se demonstra pentru orice, mai ales pentru drepturi si libertati: la cuvant si opinie, la pasaport, la proprietate, la optiune politica si, in consecinta, dupa Constitutia din 1991 a aparut dezlegarea la televiziuni si jurnale. De atunci si pana prin 2008, ziarele s-au tot inmultit ca, odata cu "falimentarea" fabricilor noastre de hartie, mai bine de jumatate sa dispara. Lovitura de maestru in plina democratie. Mai traiesc cateva nationale, unele tabloidizate, altele doar pe Net, iar din presa locala mai dainuie 1 - 2 jurnale in fiecare judet.

La randul lor, televiziunile s-au tot dezvoltat, iar, dupa mutarea politicii si a campaniilor electorale la televizor, se inmultesc de mai mare dragul. Ratingul aducator de profit se poate obtine pe orice cale. Calitatea programelor fiind slaba, se face loc evenimentialului deocheat si chiar fara perdea. De populism nu mai zicem. Ca peste tot. Atat doar ca prostul gust al nostru coboara mai jos ca al altora.

O lege a presei?

Cativa politruci care vor ramane legati de statul totalitar au cerut, ba chiar la un moment dat erau gata-gata sa impuna o lege a presei. Vis nici azi infaptuit, insa eforturile continua. A curs multa cerneala. Si va mai curge caci, intre timp, ne-au venit indicatii pretioase via Bruxelles, nu in sensul incurajarii libertatii, ci invers. Ne intoarcem de unde am plecat in '89?

In schimb, se vede cu ochiul liber ca intre multe patronate si redactii s-au creat relatii incestuoase, iar jurnalistii caposi si neascultatori arareori isi mai gasesc de lucru. Din pacate nu e singura meteahna. Cat despre originalitatea unei astfel de "initiative", vezi procesele pe rol ale unor mari trusturi de presa mai intai englezesti, apoi europene si la urma americane. Noi n-aveam ce cauta acolo. Dar avem o replica memorabila, repetata obsesiv de patronii romani: "sunt banii mei si fac ce vreau cu ei!" Dar cu legea?

Cu informatia e o poveste

E ca intr-o planeta cu doi sori: publica presa Opozitiei o informatie negativa despre dl Basescu, imediat apare in presa Puterii varianta pozitiva a respectivei informatii, iar lucrul acesta se intampla de cand gruparea Valeriu Stoica - Teodor Stolojan s-a rupt de PNL si a trecut la PD cu intentia de a face alt partid liberal. De atunci si pana la prezidentialele din 2009, cine voia sa se informeze corect era nevoit sa citeasca de doua ori aceeasi informatie, o data cu plus, a doua oara cu minus, sau viceversa.

Incepand cu al doilea mandat, dar mai abitir cu 6 mai 2010, ziua celebrelor taieri de salarii si pensii, informatiile negative au fost prezentate ca pozitive de insisi autorii lor: respectivele taieri cica au salvat Romania de la colaps, dar azi vedem ca mai rau au infundat-o; s-a sustinut cu tarie ca referendumul din iulie 2012 are nevoie de cvorum, dar dupa aprobarea celor 50% obligatorii, prezenta la vot a fost boicotata... De aceiasi. Acum se intelege de ce li s-a topit increderea.

Presa de atitudine si de galceava

Dupa care nimeni n-a mai fost in stare sa gaseasca vreo cale de mijloc intre informatiile cu plus si cele cu minus. Mediile romanesti n-au mai marsat nici pe informarea corecta a populatiei, caci pretul informatiei a scazut. Mediile s-au transformat in presa de atitudine, inregimentandu-se de o parte si de alta a spectrului politic. Pana si informatiile simple de tipul: "X a fost incinerat..." au capatat conotatii de partid(a), devenind munitie politica.

In mod normal, intre atitudini opuse ar putea exista o anume coabitare, dar scena politica romaneasca nu e pregatita pentru asemenea abordare paradisiaca. In plus, atitudinile diferite deranjeaza, iar liderii tari au dorit dintotdeauna "un singur popor, o singura vointa", de aceea atitudinile diferite degenereaza mereu in galceava, apoi in confruntare si razboi politic sadea.

Presa si efectul pervers

Daca privesti cu cateva luni in urma si esti atent la cifrele de afaceri ale trusturilor media, nu se poate sa nu observi ca razboaiele politice inseamna mana cereasca. Necazurile vor incepe cand va fi nevoie de razboaie foarte dese, eventual in fiecare zi. Abia atunci o vom lua de la capat... Nu noi, ci poate urmasii nostri.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#legea presei, #evolutie presa postdecembrista, #presa raport MCV , #presa
Comentarii
Poza maxi
maxi
rank 5
Presa are culoare politica?! Presa minte ca o gazeta!
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
voi sinteti extremisti cu presa. Sus sau jos