Revenirea la penal, solutia amara pentru derapajul presei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 04 Mai 2013, ora 23:00
4918 citiri
Revenirea la penal, solutia amara pentru derapajul presei (Opinii)

Dezincriminarea insultei si a calomniei au fost privite ca o mare victorie pentru libertatea de exprimare. Existenta celor doua infractiuni era considerata, pe buna dreptate, si un exces, pentru ca ambele fapte pot fi sanctionate foarte bine in limitele foarte bine calibrate ale noului Cod Civil, prin obligarea vinovatului la despagubiri si la retractari publice, dar si un intrument de abuz din partea autoritatilor impotriva jurnalistilor, mai ales a celor de investigatie si liderilor de opinie.

Si, intr-adevar, am invins. Dar ma intreb daca am meritat aceasta victorie? Uitandu-ma la presa romaneasca, in special la audiovizual, sunt tentata sa spuna ca nu. Ceea ce vedem zilnic pe ecrane depaseste cele mai negre spaime. Zoaiele care se scurg zilnic din studiourile de televiziune contin cantitati impresionate de calomnii si insulte dintre cele mai mizerabile, mai gogonate, mai nerusinate, mai sfidatoare si mai periculoase.

In timp ce jurnalismul de investigatie aproape ca si-a dat duhul, minciuna, insolenta si ticalosia domina presa romaneasca. Drept la replica? CNA? Procese civile? Despagubiri? Da, au mai existat, dar cu efecte foarte timide.

CNA este un organism politizat si divizat, supus el insusi unor presiuni mediatice teribile, care foarte rar reuseste sa ia masurile cele mai drastice. A facut-o doar cu OTV si numai dupa ce audiovizualul a suferit un proces de otevizare in masa. In rest, CNA se mentine in limita unor sanctiuni caldute, din care impricinatii fac mai degraba motiv de martirizare, decat de rusinare.

Despagubirile dictate de instante sau amenzile date de CNA nu sunt usturatoare pentru cei sustinuti de masinarii financiare uriase. Banii acestia sunt priviti ca un cost colateral pentru atingerea scopului in sine, care este calomnierea unui adversar. Pentru ca intre momentul rostirii minciunii si cel al pronuntarii sentintei e cale lunga, timp in care minciuna, sadita, udata, plivita, da rod, se fixeaza in mintea oamenilor. Sentinta trece apoi neobservata si imaginea celui calomniat ramane cel mai adesea maculata. Calomniaza, calomniaza, ceva tot va ramane!

Nu discutam aici despre erori, despre greseli de documentare, despre caderea in plasa unor intoxicari. Discutam despre camapanii de presa bine tintite, despre manipulari cinice, in raport cu care o sanctiune CNA sau o despagubire civila sunt glume. Cand fotografiezi un judecator la plimbare cu fiica lui si difuzezi poza cu insinuarea ca omul acela este pedofil, cum se numeste? Poti crede vreo clipa ca a fost o eroare? Si ce sanctiune ar trebui sa atraga?

Teoretic, sigur ca aici ar fi trebuit a intevina forta organizatiilor de breasla, ar fi trebuit sa lucreze autoreglementarea breselei, care sa faca ordine, sa sanctionze, sa excluda, sa se curete pe sine de mercenari. Dar aceste organizatii nu exista. De fapt, autoreglementarea e o iluzie, iar mercenarii domina breasla. Nu stiu daca sunt cei mai multi, dar sunt, cu siguranta, cei mai puternici.

Dupa scandalul santajarii fostului presedinte ANI, SRS si Bogdan Chireac au fost, pasamite, exclusi din breasla, Clubul Roman de Presa (de fapt, organizatie patronala), le-a retras calitatea de jurnalisti. Cred ca au lipsit cam o luna de pe ecrane, dupa care au revenit mai uscati, mai curati, mai credibili.

Parte dintre cei calomniati nici macar nu se mai obosesc sa reactioneze, convinsi ca orice reactie este mai costisitoare decat pasivitatea, pentru ca implica riscul amplificarii atacului.

In conditiile in care peisajul media a devenit irespirabil, in care calomniile si injuriile sunt mai frecvente decat investigatiile oneste si analizele pertinente, te intrebi daca nu cumva reincriminarea calomniei si insultei, conform recentei decizii a CCR, nu reprezinta de fapt o solutie amara de iesire din fundatura in care a ajuns o libertate apresei prost inteleasa si marsav exercitata. O libertate de expresie pentru care probabil ca nu eram inca pregatiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#calomnie insulta penal presa , #presa
Comentarii
Poza mameluc
mameluc
rank 5
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Este soluția minimă pentru asemenea presă, dacă asta mai poate fi