TV Ziare.com: Presa crede ca lumea poate trai doar cu circ

Marti, 15 Iunie 2010, ora 20:32
2042 citiri
TV Ziare.com: Presa crede ca lumea poate trai doar cu circ

Christian Mititelu, fostul director BBC Romania, sustine ca presa trebuie sa inteleaga ca publicul nu poate trai doar cu circ.

"(...)Presa crede ca lumea poate trai numai din circ, e nevoie si de paine si e nevoie ca oamenii care mananca acea paine sa inteleaga de ce se scumpeste. Nu cred ca presa si in special audiovizualul are in acest moment aceasta capacitate de a ajutora intr-un fel, de a-l antrena pe cititor, pe ascultator intr-un proces de intelegere", a declarat Christian Mititelu, la TV Ziare.com.

O "boala" moderna a jurnalistului este ca "se erijeaza in judecator" si are impresia ca este mai important decat cei din justitie sau decat politicieni, sustine Christian Mititelu.

O alta problema a jurnalismului din Romania este ca oamenii nu sunt destul de bine pregatiti, nu au destula experienta si se bazeaza prea mult pe "surse" cand transmit stiri.

Viitorul presei ar putea fi online, sustine Christian Mititelu, adaugand insa ca "nu si-ar fi inchipuit niciodata sa citeasca presa fara sa tina in mana ziarul". Despre plata unei taxe pentru articolele online, fostul director BBC sustine ca inca nu se poate vorbi despre asa ceva.

"Vad un viitor al presei online atat timp cat se imbunatateste, altfel nu as plati pentru articolele online", a declarat Christian Mititelu.

OTV nu este cea mai proasta televiziune

Fostul director al BBC Romania, in prezent membru in Consiliul National al Audio-Vizualului, sustine ca nu este multumit de ceea ce vede astazi in presa din Romania, in special in televizune.

In prezent, nu OTV-ul este televiziune care arata cele mai urate lucruri, sustine fostul director BBC, pentru ca modelul acestei televiziuni a fost preluat si de altele.

"Nu mai e astazi OTV postul care arata lucrurile cele mai ingrozitoare, nu ca as fi partizan OTV-ului, insa modelul a fost copiat si de alte televiziuni", a declarat Christian Mititelu.

Intrebat ce parere de principalele posturi de televiziune de stiri din Romania, Antena 3 si Realitatea TV, Christian Mititelu a raspuns: "Vorbesc in nume personal si nu in calitate de membru al CNA. Nu am mare incerede in ele, nu am observat unele tehnici manipulare, dar am observat o abordare lipsita de impartialitate in ceea ce priveste informarea publicului".

In special in preajma alegerilor prezidentiale, la unul dintre posturile de televiziune, s-a abordat o tehnica neprofesionista, explica Christian Mititelu, adaugand ca aceasta metoda s-a dovedit in final contraproductiva, aducand un plus de imagine candidatului care trebuia eliminat.

Aceleasi metode se folosesc si la B1 Tv, sustine Christian Mititelu.

"Nu sunt incantat de faptul ca aceleasi politici le vedem si acolo manifestandu-se, e regretabil ca se urmareste contracarea influentei unui anumit tip de televiziune cu o televiziune de aceeasi factura, intr-un format mai restrans.

Chiar si politicienii spun: 'cand ma duc dincolo sunt torpilat si intrerupt nu sunt lasat sa vorbesc, ma duc la B1 si asa ma aude lumea'. (...) Nu castigi voturi ducandu-te la acel post de televiziune sau la ziarul citit de oameni care gandesc ca tine", sustine Christian Mititelu.

In ceea ce priveste starea actuala a societatii romanesti, Christian Mititelu sustine ca tara noastra mai are mult pana sa se integreze efectiv in Uniunea Europeana si nu doar marginal.

Este nevoie in continuare de eforturi din partea societatii civile, adauga acesta.

Pentru a readuce Romania pe calea democratiei, trebuie ca oamenii sa puna intrebari, indiferent in ce domeniu activeaza, explica Christian Mititelu.

"Nu cred ca poate exista o democratie reala daca lumea nu pune intrebari, de la cel care suporta diferite masuri pana la cei care administreaza, chit ca este grefier, judecator, functionar la primarie, chit ca e manager de spital. Daca nu punem intrebari nu vom avea dezbatere daca nu vom avea dezbatere nu vom avea democratie", a conchis Christian Mititelu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Christian Mititelu, #Mititelu presa circ, #Mititelu traim circ, #Christian Mititelu BBC , #presa