De la cititori Mai poate fi aici "Radio Europa Libera"?

Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 22:38
3183 citiri
De la cititori Mai poate fi aici "Radio Europa Libera"?

Se vor fi implinit sase decenii de cand Radio Europa Libera, cosmarul "puscariei rosii", emitea pentru prima oara in Romania.

Acest dusman ireductibil al profitocratiei emanate din tradarile de neam, consfintite de Gheorghiu Dej si Ceausescu, avea sa devina confidentul a milioane de romani. Cei care astazi se afla in categoria varstelor a doua si a treia isi amintesc despre singura carte a adevarului posibila atunci, livrata in coperti de lungimi de unda.

Pentru nimeni si nimic n-a cultivat mai multa ura pingelarul scornicestean decat intelectualilor postului de radio din Munchen, acelor voci care spuneau la microfon romanilor ceea ce ei doar indrazneau sa gandeasca. Era unica modalitate, cantonata in perioada anilor '60-'80, de afirmare a realitatilor unei lumi falsificate de josnica propaganda comunista.

Genericul splendid al Rapsodiei enesciene, ce nestiut ti-l aducea in ochii mintii pe Celibidache la Sala Palatului, precum si inconfundabilul "Aici e Radio Europa Libera" se constituiau in declicul cotidian al unui scurt festin de libertate. Fie ca se numeau "Actualitatea romaneasca", "Tinerama", "Radiomagazin", "Metronom" sau "Teze si antiteze la Paris", respectiv emisiunile lui Emil Georgescu, Max Banus, Sorin Cunea, Cornel Chiriac si ale Monicai Lovinescu construiau repere ale unei redutabile disidente ce avea sa rodeasca mai tarziu.

In pofida unui diabolic arsenal, din care nu au lipsit atentatul terorist si crima, prin intermediul caruia regimul de lagar fara crematoriu de la Bucuresti a voit cu indarjire sa suprime reduta rezistentei romanesti, Radio Europa Libera nu a cedat. Intr-o lupta aparent inegala, s-au confruntat o parte a gandirii si scrisului romanesc cu cohortele insidioase ale totalitarismului de stanga.

Daca la Berlin a cazut un zid absurd, peretele opac al comunismului s-a naruit si prin aportul unor asemenea oameni minunati, cu frazele lor fara echivoc. In opinia mea, li se cuvine o reverenta plina de recunostinta lui Noel Bernard, Vlad Georgescu, Nicolae Stroescu-Stinisoara, Emil Hurezeanu, Mircea Ioanid, Neculai Constantin Munteanu, Radu Gorun, Virgil Ierunca, Serban Orescu s.a.m.d. fara pretentia epuizarii unei liste a personalitatilor de anvergura de la Radio Europa Libera.

Nu e tarziu

In 2007, Alexandru Solomon se inspira din istoria recenta in pelicula sa "Cold Waves", actualizand subiectul razboiului pe calea undelor. Doi ani mai tarziu, a fost lansata campania sociala: "Europa Libera, AICI", cu menirea aducerii acasa, in Romania, a celor peste 600.000 de pagini de text si 4.000 de benzi de magnetofon neprocesate, marturii unice aflate in custodia prestigioasei arhive a Institutului Hoover din Stanford, California.

Subventia necesara pentru ca Institutul Roman de Istorie Recenta sa poata finanta costisitorul proiect de digitalizare a enormei cantitati de date si procurarea unor servere foarte puternice, era de 350.000 de dolari. Demersul colectarii de fonduri a durat doua luni si s-a incheiat in ianuarie anul trecut. La el au subscris fosti redactori si realizatori ai radioului, personalitati marcante ale istoriei, artei si culturii romanesti, regele Mihai I, ex-presedintii Iliescu si Constantinescu, autori media si multi cetateni de rand.

Intrucat misiunea "Europei Libere" a luat sfarsit in vara lui 2008, repatrierea valoroaselor documente e mai necesara si mai actuala ca oricand. Constituie nu doar un firesc test de curiozitate, ci o repunere in drepturi legitime a adevarului in stare pura legat de trairile unui popor contaminat cu pelagra rosie. Vindecarea lui a fost posibila si gratie celui mai influent si eficient post de radio politic din istorie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#arhiva Radio Europa Libera, #Radio Europa Libera Romania , #radio