Radioul public risca sa isi intrerupa emisia din lipsa de bani

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 15:14
2109 citiri
Radioul public risca sa isi intrerupa emisia din lipsa de bani
Foto: wordpress.com

Un material realizat de departamentul Economic al Radioului Public avertizeaza conducerea institutiei ca situatia financiara este dezastruoasa, fara o interventie din partea Ministerului Finantelor riscand sa se ajunga la o premiera in ultimii 70 de ani, respectiv sistarea emisiei postului.

Materialul, intitulat "Analiza situatiei financiare a societatii romane de radiodifuziune la 30 iunie 2009- prognoza evolutiei in perioada urmatoare" si elaborat de departamentul economic, sub semnatura directorului Constantin Puscas, a intrat in posesia Inpolitics.

"Depasirea bugetului la cheltuielile cu radiocomunicatiile se explica prin faptul ca evaluarea bugetara s-a facut la nivelul sumelor alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie, rectificarea bugetului de stat in sensul diminuarii fondurilor alocate obligandu-ne sa reducem si nivelul cheltuielilor", se arata in document.

Se precizeaza de asemenea ca unui angajat al Radioului i se aloca, in medie, 46 de milioane de lei vechi, echivalentul taxelor radio platite de 1.877 de familii, totalul angajatilor fiind de 2.347, cam de douazeci de ori mai multi decat angajatii postului national rival, Europa FM.

Varianta pesimista analizata de departamentul Economic afirma ca "exista riscul ca pentru neplata facturii Radiocom, aceasta la randul sau nu-si poata plati facturile de energie, fapt ce va duce la deconectarea emitatoarelor radio si implicit la intreruperea emisiei posturilor de radio ale SRR, cu consecinte dezastruoase pentru noi".

Totodata, exista riscul ca in lunile noiembrie si decembrie sa nu existe lichiditatile banesti necesare platii obligatiilor asumate de SRR catre furnizorii de bunuri si servicii si catre bugetul statului, cu consecintele negative care decurg din acestea( penalitati, amenzi, notorietate, audienta, etc.).

Printre masurile propuse de conducerea departamentului Economic se afla marirea taxei radio. "Daca taxa radio ramane nemodificata si nu se aloca bani de la bugetul de stat la nivelul necesarului in special pentru RRI si Formatiile muzicale, atunci SRR va fi pusa in situatia de a aplica masuri extreme pentru a supravietui, inclusiv reduceri de activitati, de programe, de personal".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#intrerupere emisiuni radio public, #lipsa bani Radio , #radio