O celebra revista medicala, acuzata de propaganda extremista

Autor: Ana Ilie
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 09:42
2767 citiri
O celebra revista medicala, acuzata de propaganda extremista
Foto: The Lancet

Una dintre cele mai vechi si reputate reviste medicale este atacata de un grup international de peste 500 de medici cu privire la felul in care a tratat dezastrul umanitar provocat de conflictul israeliano-palestinian.

Revista The Lancet si redactorul sef Richard Horton sunt vizati de grupul de medici indignati de ceea ce considera a fi "grava si iresponsabila folosire gresita a revistei in scopuri politice". Controversa a fost starnita de un articol considerat critic fata de actiunile Israelului in Gaza, scrie The Independent.

Doctorii protestatari, printre care se afla si cinci laureati ai Premiului Nobel, acuza revista ca publica "propaganda extremista stereotipa" si compania care publica revista, Reed Elsevier, ca "profita de pe urma publicarii materialelor necinstite si malitioase care incita la ura si violenta".

Horton, care conduce The Lancet din anii '90, a transformat-o intr-un model admirat, insa atitudinea sa neinclinata spre compromisuri i-a adus si dusmani, mai ales printre cei care il considera sustinator al cauzei palestiniene.

Scandalul a aparut dupa ce a publicat un articol, in iulie anul trecut, in timp ce Israelul lansase atacul asupra Fasiei Gaza, ce includea relatari ale martorilor cu priivire la impactul medical asupra civililor, insa nu si recunoasterea rolului jucat de gruparea Hamas in acest razboi.

Articolul, "O scrisoare deschisa adresata oamenilor din Gaza", a provocat o dezbatere aprinsa. Ulterior, a reiesit ca doi dintre semnatarii "scrisorii" scrisesera mailuri ce contineau o inregistrare video ce sugera simpatii cu un american antisemit. Ambii si-au cerut scuze si Horton de asemenea, fara a retrage insa articolul.

Criticii articolului au continuat insa sa solicite retragerea acestuia si asa s-a ajuns la cei peste 500 de protestatari, condusi de profesorul Sir Mark Pepys de la University College London, care au semnat o plangere depusa la biroul Reed Elsevier luna trecuta si pe un website care coordoneaza protestul.

Un grup rival de 300 de doctori condusi de profesorul Graham Watt de la University of Glasgow a respins acuzatiile si a lansat un website rival pentru a-l apara pe Horton si revista The Lancet.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#revista medicala atac simpatii palestiniene, #The Lancet atac medici , #reviste