Cand ar trebui difuzate stirile despre sinucideri si crime la TV? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 15:57
4143 citiri
Cand ar trebui difuzate stirile despre sinucideri si crime la TV? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Dupa aproape doua decenii de cand romanii sunt asaltati de stiri violente la TV, CNA vrea sa puna piciorul in pragul audientelor si sa desfiinteze "jurnalele ororilor". Concret, pana la ora 22.00 va fi interzisa difuzarea programelor despre sinucideri sau omoruri.

Este suficienta masura pentru a nu mai fi difuzate astfel de informatii sau posturile TV vor gasi solutii sa incalce la limita decizia CNA? Cum va afecta interzicerea stirilor violente in timpul zilei audientele televiziunilor?

Jurnalul de la ora 5, idee importata de altfel in Romania, ar putea disparea de pe ecrane. Fara stiri care contin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilari/automutilari sau tehnici criminale ori practici oculte intre 6 si 22.00, a decis CNA.

"Este o situatie disperata si eu cred ca cere masuri disperate. Am vazut ca detaliile furnizate de povestile prezentate la stiri au fost suficient de interesante pentru tinerii aflati in situatiile evidente de deruta, incat ei au copiat modul de operare, unii au reusit sa-si ia viata, altii au reusit sa fie opriti", este argumentul Cristinei Trepcea, membra CNA, cu care este de acord de altfel si presedintele ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma.

El a declarat pentru Ziare.com ca au fost facute studii care au demonstrat ca stirile despre sinucideri determina si alte persoane sa faca acest pas.

"Exista studii academice in SUA, facute in urma cu ani de zile, care au demonstrat ca in momentul in care este difuzata o stire despre sinucidere, ea are un efect declansator pe persoane care sunt in pragul deciziei si ii determina sa faca pasul. Creste rata de sinucideri cu un procent semnificativ in urma difuzarii acestor stiri. Asta nu inseamna ca se sinucid pentru ca se sinucid altii. Decizia este pe muchie si are efect de trigger", a spus Mircea Toma pentru Ziare.com.

Telespectatorii, trimisi spre presa online

Pe de alta parte, jurnalistul Robert Turcescu considera ca masura CNA de a interzice in 2011 stirile despre morti si raniti este tardiva.

"Regulile acestea ar fi trebuit sa fie introduse de CNA cu mult inainte ca publicul sa capete deja un apetit pentru genul acesta de secvente. In momentul in care ai deschis apetitul publicului pentru un anume tip de materiale jurnalistice, fie ca vorbim despre cele care produc nivele de excitare apropiate de limita maxima, de genul emotional, crime, acte de violenta, ba chiar si pornografie intr-un anumit context, e greu sa mai recuperezi bunul gust din gustul pervertit al publicului", a sustinut Turcescu pentru Ziare.com.

In acelasi timp, jurnalistul considera ca publicul dornic de astfel de informatii va gasi usor alternativa in zona online-ului. "In momentul de fata, generatia tanara pe care CNA incearca sa o protejeze are la dispozitie zona online si as spune chiar si o buna parte din presa tiparita tabloida unde gaseste suficiente stiri violente", a comentat Turcescu.

Cum va afecta decizia CNA televiziunile

Robert Turcescu a mai declarat ca daca o astfel de masura va fi aplicata de televiziuni, este posibil ca decizia CNA sa se vada in audiente.

"Cred ca decizia creeaza in acest moment niste dificultati in programele televiziunilor care se obisnuisera sa obtina in mod facil niste audiente relativ mari prin difuzarea acestor imagini. In acelasi timp, cred ca se va ajunge la a gasi diferite portite de scapare, de exemplu prin blurarea acelor imagini", considera Turcescu.

Dincolo de audienta, insa, Mircea Toma ridica problema libertatii de exprimare, pe care decizia CNA ar putea-o incalca.

"Pana la efectul pe audienta, trebuie sa ma asigur ca nu e vorba de incalcarea libertatii de exprimare. Trebuie sa ma consult cu colegii mei pe tema asta. Daca se amesteca in continutul editorial, CNA trebuie sa o faca cu certitudinea ca intervine doar acolo unde mesajul mass-media poate sa fie daunator, deci in limitele constitutionale ale libertatii de exprimare", a spus presedintele ActiveWatch.

Ziare.com va invita la dezbatere si vot. Cand crezi ca ar trebui difuzate stirile despre sinucideri si crime?

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#interzicere imagini sinucideri televizor, #sinucideri TV, #CNA televiziuni omor , #televiziune