CNA, sa-ti fie rusine! (Opinii)

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 19:58
4750 citiri
CNA, sa-ti fie rusine! (Opinii)

Prin natura meseriei si curiozitate nativa, ma uit multe ore pe zi la televizor. Cand vad revarsarea de manipulare, de ura, de minciuni sfruntate si de agresivitate grosolana, ma intreb daca nu se poate, totusi, face ceva.

"Daca omului nu-i place, schimba canalul", dau din gura unii. Pai stati putin. Dar daca omul nu-si da seama ca e o minciuna? Daca nu-si da seama ca e manipulat? Daca mai toate televiziunile vad ca asta e reteta succesului si ca trebuie s-o adopte si ele?

Asta e adevarul - televiziunile din Romania, mai ales cele de stiri, sunt atat de jos incat ma intreb daca nu cumva traiesc intr-o realitate paralela, in care cele mai multe dintre legi si regulile de bun simt nu li se aplica. Si daca nu e nevoie de o lege a presei care sa opreasca avalansa asta de porcarii. Si de un CNA care sa functioneze si sa faca ceea ce trebuie.

In momentul asta, Consiliul National al Audiovizualului e doar un loc unde se dau posturi pe criterii politice si, in functie de majoritatea de acolo, se iarta posturile prietene Puterii politice si se pedepsesc celelalte.

Cum poti sa umilesti oameni in ultimul hal? Sa minti si sa arati o rautate si o lipsa de bun simt si sa nu patesti nimic?

Sigur, poti sa-i dai in judecata, dar iti va consuma de la luni la ani, nemaivorbind de timp si bani, urmand ca, in final, ei sa scape cu cel mult o suma modica de plata si sa continue sa te umileasca. Si uite asa se pun lucrurile la punct.

Ce face CNA?

Ce face CNA in legatura cu ce se intampla in audiovizualul din Romania, despre care oricine vede ca nu e in regula? Da doar niste amenzi modice, fara efect.

Normal ca daca eu, ca televiziune, fac o emisiune "spectaculoasa", in care pun niste titluri explozive si alarmante, fac bani multi din reclame. Sa ne gandim din perspectiva celui care conduce postul. Daca la emisiunea aceea fac 20.000 de euro din reclame (sau postul face mai mult pentru ca are emisiuni cu rating), chiar nu ma intereseaza ca iau 5.000 de lei amenda. E un mizilic. O bag in costurile de productie si gata.

Nu ar fi inteligent sa avem amenzi mai mari decat se castiga din emisiunea aceea si un procent serios din cat ia din publicitate postul respectiv?

La CNA totul e deplasat in ceea ce priveste nu doar structura, care o lasa sa fie mai mult instrument politic, dar si efectele. Spre exemplu, e in ordine sa se urle ca ANI nu e instanta de judecata, e doar o institutie administrativa, iar deciziile sale se aplica doar dupa incheierea procesului, iar in cazul CNA sa fie taman invers?

Adica CNA poate lua o decizie cu efecte juridice imediate - inchiderea OTV - desi e doar o institutie administrativa, nu instanta de judecata?

Lucruri rusinoase

"De ce a innebunit propaganda portocalie?" - "Slugile lui Basescu" vedeam titrat la Antena 3 saptamana trecuta. Cam asa se protejeaza in Romania telespectatorul, adevarul si demnitatea unor persoane.

Si daca Antena 3 e tinta mea pentru ca sunt cei mai deplasati, nu sunt singuri.

Daca te uiti la televiziunile de stiri de la noi din tara, parca esti in lumi diferite. La Antena 3 vezi o realitate, la Romania TV, alta realitate. Ambele useliste, ambele extrem de agresive. Diferite intre ele, dar paralele cu realitatea B1 TV, o realitate cu puternice nuante portocalii.

Ma opresc aici cu jocul de cuvinte, pentru ca ajungem la Realitatea TV si deja va suna ciudat. Post care a reprezentat, o vreme, o speranta pentru mine si inca nu m-a dezamagit total. Desi imi pun cenusa in cap ca i-am pus pe aceeasi treapta

cu Antena 3 si Romania TV, intr-un editorial pentru care am primit reclamatii, trebuie sa spun - da, e mult peste posturile astea ca si corectitudine, chiar poti vedea stiri si dezbateri adevarate, dar televiziunea nu e total suprapusa pe ceea ce consider a fi presa absolut corecta si echidistanta.

Zic asta pentru ca, pentru fiecare emisiune care imi place ("Dosar de politician" e preferata mea si una dintre cele mai tari facute pe domeniul politic) si stiri cu adevarat reale pe care le vad acolo, mai sunt emisiuni precum cele ale Andreei Cretulescu si Rares Bogdan, care cu greu pot fi considerati obiectivi sau nu lipiti sufleteste - cel putin - de USL.

Nu pot spune altceva cand imi amintesc cum aparau titlul "Analistii lui Basescu trec la atacuri murdare" si-l faceau sinecurist pe Sorin Ionita, desi omul - pe care nu-l cunosc - nu fusese nici consultant pentru PSD si nici anuntat candidat PNL si, mai ales, nu trimisese promisiuni de dragoste niciunui partid si nici nu sustinuse tezele propagandei useliste, de tipul "Macovei distruge imaginea tarii la Bruxelles".

Ca o paranteza, daca spui ceva ce consideri ca Guvernul face rau, e naspa, ca pe vremea lui Ceausescu? Il las pe Rares Bogdan sa spuna care ministru PSD in functie cerea sanctionarea Romaniei pe vremea Guvernului Boc, chiar prin taierea fondurilor europene.

Buna ar fi o noua lege!

Mi-ar placea o lege a presei care sa curbeze toate excesele presei, asta pentru ca ce avem acum e Vestul salbatic. Doar ca lucrul asta e greu, dat fiind ca noi inca traim intr-o epoca in care ne este extrem de teama de dictatura, de totalitarism, de cenzura.

De asta se leaga si hienele de presa. Orice schimbare va fi vazuta ca o incercare de controlare.

Doar o remarca - daca ati observat, schimbarile fundamentale in privinta unor drepturi, libertati sau obligatii se fac doar dupa ce moare cineva. Pentru ca reforma majora a regimului armelor in SUA sa fie initiata a fost nevoie de o lunga serie de atacuri criminale.

La noi, probabil se va intampla dupa ce va claca cineva dupa ce vreo televiziune il va "linsa" mediatic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#presa Romania CNA, #CNA libertati televiziuni Romania , #televiziune