Moise Guran: Toti presedintii TVR au avut presiuni sa ma scoata sau sa ma domoleasca Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 08:12
17743 citiri
Moise Guran: Toti presedintii TVR au avut presiuni sa ma scoata sau sa ma domoleasca Interviu

Nu te joci cu opinia publica, meseria asta nu e una de actor, acel circ pe care l-am vazut il descalifica oricum ca ziarist pe Robert Turcescu, afirma jurnalistul Moise Guran.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Moise Guran a aratat ca prin gestul sau Robert Turcescu a dat o palma breslei jurnalistilor: "Cel mai probabil efect, dincolo de dezamagire, este exact aceasta intrebare: care mai sunteti voi, astia, pe acolo si ale cui interese le faceti? Asta e palma data de Robert Turcescu, mai ales prin retorica de tipul: Sorina, uite-te in interiorul tau!".

Moise Guran a vorbit despre presiunile care se fac asupra jurnalistilor si care este singura modalitate de a le face fata: "Daca te gandesti tot timpul unde lucrezi maine, nu iese buna emisiunea de azi"

V-ati uitat adanc in sufletul dvs, dupa cum ne recomanda Robert Turcescu tuturor jurnalistilor in marturisirea sau pseudo-marturisirea de duminica seara?

Eu fac asta in fiecare zi. Obsesia mea este ca niciodata copilului meu sa nu-i fie rusine cu mine. Da, ma uit in fiecare zi si daca nu imi place ce vad imi dau doua palme si a doua zi sunt mai atent.

Cat despre Robert Turcescu, nu e clar daca e sau nu in continuare jurnalist si daca a facut ce a facut in calitate de jurnalist. Sa presupunem ca s-a prefacut, ca a jucat teatru ca sa faca nu stiu ce dezvaluri. Nu te joci cu opinia publica, meseria asta nu e una de actor. Nimeni nu poate sa-si bata joc de public.

Daca a fost sau nu ofiter acoperit pana la urma conteaza mai putin. Acel circ pe care l-am vazut descalifica oricum un jurnalist. Ca in ultimii ani Turcescu devenise un jurnalist partizan, asa cum sunt multi, din pacate, iar e mai putin important din punctul meu de vedere.

Eu fac la EuropaFM o emisiune pe care a consacrat-o el "Romania in direct". Ani de zile am fost ascultatorul emisiunii, mi-a placut Turcescu, pana cand a devenit evident partizan ca jurnalist, l-am urmarit totusi in continuare pentru ca facea dezvaluiri. Am fost foarte dezamagit de ceea ce am vazut.

Ce efect are cazul Turcescu asupra breslei. Omul care-l vede jucand acel teatru sau marturisindu-si pacatul ce gandeste? Ca suntem toti la fel?

Cel mai probabil efect, dincolo de dezamagire, este exact aceasta intrebare: care mai sunteti voi, astia, pe acolo si ale cui interese le faceti? Asta e palma data de Robert Turcescu, mai ales prin retorica de tipul: Sorina, uite-te in interiorul tau!

Oricum presa are o problema de credibilitate, a fost distrusa de ceea ce a devenit Antena3. Eu am fost dintre cei care au facut Antena 3 la inceput si era vorba de cu totul si cu totul altceva decat a devenit.

Dincolo de palma primita de la un Dan Diaconescu sau de la un Sever Voinescu, de pe alta treapta, desigur, prin folosirea meseriei de jurnalist ca politician, iata ca vine un jurnalist care spune "v-am mintit, sunt altcineva". Este o lovitura cu mult mai grea.

Este corectabil acest prejudiciu de imagine?

Procesul de decredibilizare a presei a inceput de fapt cu tabloidizarea de la inceputul anilor 2000. Eu am trait in presa si anii '90, cand era cu mult mai greu sa fii jurnalist. Mult mai frustrant si periculos. Era mai greu de finantat meseria. Apoi s-a intamplat altceva.

Presa s-a dus catre tabloid, publicul a fost educat catre tabolid, iar la sfarsitul anilor 2000 toti patronii de presa si-au dat seama ca cel mai scump este sa finantezi productia de stiri de televiziune. Si am esuat in talk show de mahala, a aparut specia "discutologului" de serviciu.

Asa ca problema de credibilitate a presei e mai larga, nu a inceput cu Turcescu. De 15 ani pierde credibilitate. Putem sa evoluam catre altceva. Eu, unul, cred in aceasta meserie chiar pana la capat.

Aveti renumele unui jurnalist incomod. Imi aduc aminte de exemplu de interviul cu Victor Ponta despre Rosia Montana, din care premierul a iesit foarte sifonat. Asupra dvs au fost exercitate presiuni politice vreodata?

Eu asa mi-am facut meseria. Am facut interviu cu Traian Basescu cand eram la Antena 3 si nu i-a fost usor. Am facut doua interviuri cu presedintele de cand sunt la TVR. Victor Ponta mai fusese la un interviu cu mine la TVR. Din pacate pentru el, la cel despre Rosia Montana a venit extrem de nepregatit. Ceea ce nu s-a intamplat nici la primul interviu, nici la interviurile cu Traian Basescu.

Era pur si simplu paralel cu situatia. Si-a facut singur ce si-a facut. Eu i-am pus doar niste intrebari, mi-am facut meseria, asa cum am facut-o peste tot unde am lucrat.

Asupra mea presiuni nu s-au facut in mod direct, pentru ca nimeni nu-si permite sa faca genul acesta de presiuni. Presiunile asupra jurnalistilor si producatorilor pot fi intr-un anume context: iti mutam emisiunea de la ora aia la ora cealalta, nu faci audienta suficienta, iti concediem oameni, iti reducem resursele.

Eu initial am fost angajat la Antena. Apoi mi-am facut firma mea, dar lucram cu resursele de la Antena 3. Cand m-am mutat la TVR, am inteles ca un jurnalist independent este cel care are si finantare proprie si nu depinde de nimeni, ba chiar creeaza dependenta financiara, legata de audienta, de prestigiu.

Ceea ce am facut mai departe a fost sa construiesc o echipa care se autofinanteaza si e flexibila, oricand se poate muta in alta parte. De aceea, in relatia mea cu TVR, s-au redus riscurile. Oricand pot face exact aceeasi emisiune, cu acelasi nume, cu aceeasi grafica la alta televizune. Pot fi concediat oricand de la TVR sau EFM fara daune. Singurele mele garantii sunt prestigiul si calitatea emisiunii.

Calitatea de jurnalist independent e cea mai buna garantie. Nu-si permite nimeni sa-mi zica: nu mai vorbi de acela la televizor. Ca a mai fost cate ceva: nu le mai zice baroni, lasa-i mai usor. Asa ceva se face tot timpul, ca lucrezi la patron sau la stat, si depinde de coloana fiecaruia cum raspunzi.

Nici la TVR nu au fost presiuni politice?

Toti presedintii TVR pe care i-am prins, si sunt la al patrulea cred, au avut presiuni sa ma scoata sau sa ma domoleasca. Toti au receptionat si au preluat presiunile, dar nu le-au transferat asupra mea. Am aflat de ele pentru ca sunt jurnalist si aflu lucruri.

Asta s-a intamplat si la Antena 3. Era Sorin Oancea director si prelua toate presiunile patronatului in ceea ce ma priveste. Am avut 6 ani emisiune la Antena 3 si nu stiu daca am vorbit o data sau de doi ori, in treacat, de Voiculescu, eroul Antenei 3. Poti face meseria oriunde, daca ai verticalitate si sa-ti asumi riscul de a fi concediat.

Daca te gandesti tot timpul unde lucrezi maine, nu iese buna emisiunea de azi.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Moise Guran jurnalist, #Turcescu ofiter acoperit, #presiuni politice presa , #televiziune