O presa cinica si deprofesionalizata (Opinii)

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 23:56
4792 citiri
O presa cinica si deprofesionalizata (Opinii)

Nu stiu ce pacate o avea de ispasit sufletul Madalinei Manole, dar stiu ca nici macar la un an dupa moartea nefericita nu are parte de liniste, din cauza telenovelei care se consuma violent si televizat intre sotul si parintii ei. Ultimul act, de-a dreptul dezgustator, a avut loc chiar pe marginea mormantului ei, la parastasul de un an de zile.

Nu stiu cine are dreptate. Din scurtele secvente, de care nu am putut scapa din cauza expunerii mediatice imense a povestii, ambele parti mi-au facut o impresie deplorabila si mi-au dat senzatia ca miza principala este strict patrimoniala. Sotul, ramas practic cu toata averea, inclusiv drepturile de autor, isi provoaca socrii de cate ori are ocazia, fie ca alerteaza politia cand acestia incearca sa-si vada nepotul, fie ca vine la mormant flancat de bodyguarzi.

Parintii, mai ales mama, fac autentice scene de isterie si furie, nu de durere, si pronunta cu mult prea des pentru niste suflete indurerate cuvintele bani si avere. Din adancurile durerii sale, mama gaseste resurse pentru autentice declaratii de presa, jucate in stil de mahala, iar tatal nu pridideste dand interviuri. Era in direct la Realitatea, cand l-a sunat Antena tot pentru un interviu. Si declaratiile unora si ale celuilalt par foarte bine calculate, pregatite, catre "oameni buni" si "dragi ziaristi".

Dupa ce dimineata mai ca nu s-au luat la bataie la cimitir, seara, si-au impartit teritoriile media, parintii cu Antena, sotul cu ProTV, si din transeele celor doua emisiuni concurente de deschidere de prime-time s-au balacarit reciproc spre deliciul masuratorilor de rating. O preocupare stranie, sa recunoastem, in sumbra zi a comemorarii de un an.

N-am sa intru mai adanc in anatomia unei povesti dupa parerea mea scarboase, indiferent din prisma cui o privim. Ceea ce ma intereseaza pe mine este reactia media, cel putin la fel de deplorabila. Ambele parti par a incerca sa se foloseasca de impactul mediatic pentru a presa procurorii, fara sa realizeze cum se foloseste presa de ei. Pana la un punct pot intelege de ce Antena si ProTV s-au bagat in aceasta poveste. Ea se potriveste foarte bine cu formatul prin excelenta tabloid al celor doua emisiuni. Si este normal sa-si fi impartit combatantii pentru a putea lupta umar la umar.

Dupa cum este firesc ca presa taboida, gen Can-Can, Ring, Blitz sau mai stiu eu ce alta fituica sa se bata ca la Rovine pentru suprematie pe acest subiect. Dar nu inteleg ce cauta televiziunile de stiri in aceasta poveste. Uitand de scandalul Borbely, de Dan Ioan Popescu (sau poate tocmai de aceea?), uitand de fonduri europene si chiar de "draga" lor Elena Udrea, RTV si A3 s-au napustit asupra subiectului cu stiri si lungi dezbateri, inclusiv in regim de breaking news. Si-au dat cu presupusul criminalisti pensionari, avocati, polticieni (ma rog, daca Lavinia Sandru poate fi numita asa), fiecare dupa cat l-a dus capul, dar cu niste aere de certitudine totala.

De unde naiba o sti, de exemplu, Mirela Voicu despre "curbele nasoale" ale depresiei, dar care nu ar justifica sinuciderea? De unde o sti daca era sau nu caz de internare in spital? O fi psihiatru in timpul liber. De unde stie ea cat sufera sotul sau de unde stie ca parintii nici macar nu se gandesc la averea fetei? Cine ii da dreptul sa emita verdicte despre viata privata si afectele unei alte fiinte? Ei si tuturor celorlalti care si-au dat cu presupusul ziua intreaga pe acest subiect.

De ce? Ce interes public prezinta scormonirea in viata privata a unei nefericite care s-a sinucis? Ce interes public serveste sa devii arma in conflictul intre urmasii femeii? Care era, de fapt, subiectul de talk-show? Si daca tot ignoram comandamentul interesului public, de ce nu ne limitam sa relatam sau sa punem intrebari? De ce devenim instante de judecata? Cum ne permitem sa dam sentinte, sa punem la zid o parte sau cealalta? Sunt intrebari fara raspuns care ne arata cat de jos a ajuns presa asa-zis serioasa din Romania.

Suntem martorii unui cinism si ai unei deprofesionalizari teribile, mascata de imense ifose justitiare. E foame mare in bugetele de publicitate si fiecare punct de rating conteaza, dar asta nu justifica orice. Macar OTV nu se da niciodata altceva decat este.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#televiziuni breaking news, #madalina manole televiziuni stiri , #televiziune