Pe cine ciuvim astazi? Je suis Camelia Bogdan

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Sambata, 11 Februarie 2017, ora 09:24
28657 citiri

Intr-un roman sud-american am gasit o metafora care se potriveste de minune unui stil dominant in presa romaneasca.

Un ofiter isi invinge in bataie un rival, il calca in picioare, apoi il scuipa si urineaza pe el. Insulta si rusine deplina. Ca sa il desfiinteze, sa il umple de dezonoare, nu era suficienta victoria. Acest tip de violenta il revedem intr-un model de abordare dihotomica a societatii romanesti.

Exista personaje devenite celebre datorita expunerii mediatice, care isi aroga astfel dreptul de a judeca si condamna pe oricine. Pana la desfiintarea sa.

Ritualic, de ani de zile, un grup de cetateni fara competente lamurite se strange in cerc televizat si distruge pe cate cineva. Cu cat persoana vizata le este mai departe, ca studii, tinuta sau pricepere, cu atat mai puternica este satisfactia de a o dobori.

Cred ca personajul emblematic poate da si numele acestei atitudini: inegalabilul Ciuvica este demn de aceasta onoare.

A ciuvi, ciuvire. La ceas de seara, publicul se strange la TV sa vada cine va fi ciuvit astazi.

Reteta este simpla: se pune in centrul studioului personajul dusmanos, apoi fiecare il scuipa, in urletele de admiratie ale celorlalti. Sudalma trebuie sa fie cat mai groasa, contrastul fata de valoarea, imposibil de contestat, prin urmare ignorata, a dusmanului sa fie cat mai puternic.

Spectatorii se uita cu bucurie complice: Uite, ba, ca nici asta nu e mai breaz ca noi. Ce atata scoala, talent, munca cinstita? Ia uite ce i-a zis-o/tras-o ciuvicul. Caci, vorba evreului suspect Freud, un ciuvic mic si ghebos zace in subconstientul fiecaruia dintre noi. Doar ca educatia si cutumele sociale ar trebui sa il tina ascuns. Cand asta nu se intampla, avem descarcarea animalelor din noi, avem oameni care aplauda minerii care bat un om in plina strada. Avem animalul din noi care aplauda linsajele de la televizor.

Care ciuveste. Cu entuziasm. Este greu sa faci studii, sa fii elegant, politicos, sa ai argumente. Sa ciuvesti, nimic mai simplu. Ia, baaaa, sa dam cateva exemple.

Primul este, firesc, din activitatea Maestrului Ciuvica insusi: venind vorba despre Andrei Plesu, acesta a fost ciuvit scurt: este "prost omul". Clar, da?

Al doilea este dintr-o adepta a ciuvismului, uimitoarea doamna Grapini, care l-a ciuvit si dumneaei tot pe Plesu: Ce a facut domle, in viata, fata de mine, care am scris, desi de-abia ma expri-mEz cat de cat corect, patru carti?

Mai doriti? Codrin Stefanescu, superbul orator, adept al gastronomiei frantuzesti de botez patriotic, il ciuveste pe Mircea Cartarescu, dupa ce reuseste, cu greu, sa citeasca trei randuri dintr-o carte de-a sa: Esti ultimul om, ba, Cartarescule.

Un ziarist de la EVZ, invitat des la TVR, il ciuveste pe Dacian Ciolos, care este "pulica si avorton". Pana aici s-a ajuns.

Niste ciuviri de sezon, proaspete, pe motiv de proteste, gasiti aici, scrise de elegantii Ciutacu si Palada.

Dar cateodata ciuvismul se impiedica in propria rautate. Mai stiti cum a fost ciuvit Mihai Razvan Ungureanu de catre Antena 3? I-au spus Unguent cateva luni, pana cand au reusit sa il reduca la asta. Ce cariera academica, ce discurs intelectual in limbi straine? Unguent! Unguent! Unguent!

Dar, peste putin timp, un domn Iordache, de profesie inginer de mobila, ajuns parlamentar, isi continua studiile in trei domenii diferite in acelasi timp: drept, administratie publica si relatii economice internationale. De fel din Caracal, dumnealui s-a gandit sa mai copieze de la altii sa isi reduca din efortul intelectual. De la cine a copiat? Surpriza, de la Unguent. La a carui ciuvire a participat activ. Nici macar din vreo carte de-a acestuia, caci probabil era greu de citit. Ci dintr-un interviu, reprodus pe larg in doctoratul sau obtinut glorios de la o fabrica de profil din Chisinau. Asa e roata vietii, cateodata te mai ciuvesti si singur.

Daca as fi platit de Soros, deghizat in multinationala, as spune ca acest text este doar o explicatie pentru afirmatia Je suis Camelia Bogdan. Al carei linsaj mediatic ar fi dus, intr-o tara civilizata, la inchiderea televiziunii unde s-a produs. Al carei patron a platit ciuvica, pentru ca a fost condamnat, in sfarsit, dupa ani de bataie de joc la adresa Justitiei. Si nu la excluderea din magistratura ca urmare a unui denunt ciuvesc, deci violent si fara noima.

Dar cum tara noastra are valori alese prin vot, propun ca, firesc in ordinea competentei, Mugur Ciuvica sa fie noul ministru al Justitiei. Caci cu un precursor ca Florin Iordache, nici nu s-ar potrivi cineva mai bine.

Ciuvi-tu-s-ar!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#jurnalisti presa televiziune , #televiziune
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Ca adusei vorba de limbaj. O vorba spune ca unii vad paiul in ochiul
S
Stan
rank 1
Daca o tara e condusa de hoti si analfabeti nesimtiti si cu tupeu,..