Presa care omoara democratia (Opinii)

Duminica, 28 Iulie 2013, ora 19:40
6503 citiri
Presa care omoara democratia (Opinii)

Acum cateva luni, ma gandeam ca Antena 3 seamana perfect cu Ministerul Adevarului din cartea 1984, a lui George Orwell. Ministerul Adevarului, cel care se ocupa cu propaganda si minciuna. De fapt, Ministerul Adevarului din Romania are mai multe departamente, iar cel al lui Dan Voiculescu e doar cel mai performant.

Ce e trist e ca nimeni nu-i poate face nimic acestui minister. Poate cu exceptia scandalului asta de santaj, chiar daca, sunt sigur, trustul lui Voiculescu are puterea de a trece peste si a-si pastra mare parte din putere. Doar ca presa bolnava din Romania nu inseamna doar Antena 3. E un sistem mult mai complex, sustinut extrem de puternic de statul roman, fie ca e vorba de presa publica, fie de cea privata. Pentru ca e principala sursa a puterii USL, in acest moment.

O masinarie mediatica ce distruge adversarii si iarta Guvernul (sau e bland cu el) in fiecare moment important. Sa ne amintim cum a fost distrus Guvernul Boc de tirul televiziunilor. Victor Ponta nu are nicio sansa de a pati asta. Presa e, in zdrobitoare majoritate, de partea lui, in cele mai murdare si incorecte jurnalistic moduri posibile. Din nefericire pentru democratia romaneasca.

Sigur, veti spune, si in America sunt posturi partinitoare. Da, dar niciodata unele care merg pana la asasinatul de caracter, la minciuna abjecta continuata ora de ora, pentru mai multi ani. Avem oameni care se uita la televizor si, cu cateva exceptii, nu pot vedea altceva la televiziunile de stiri in afara de propaganda USL. Rezultatul se vede la vot.

Antena 3 a fost principalul instrument electoral al USL. Urmata de Romania TV, post al unui deputat PSD, cu mentiunea ca aici mai poti gasi moderatori corecti si, in unele randuri, informatie. Daca B1 e singurul post care "trage pe dreapta" din punct de vedere politic si sigur nu e unul echilibrat, cu toate pacatele sale, el nu ajunge sa fie o agentie de propaganda desantata, precum A3.

Cat despre Realitatea TV, aici mai am ceva speranta ca poate fi dintre putinele raze de lumina din randurile televiziunilor, mai ales in ultimul timp.

Asta desi, pana acum cateva luni, Realitatea era considerata, in mediul jurnalistic, o televiziune a USL. E inca discutabil daca mai inclina spre putere, dar, oricum ar fi, e ceva normalitate pe acolo.

Spuneam acum ceva timp despre "lucruri jenante facute de RTV, Antena 3 si Realitatea", doar ca ultima chiar nu poate fi pusa in aceeasi categorie. Desigur, mai exista acolo oameni precum Andreea Cretulescu sau Rares Bogdan (ceva mai putin in ultimul timp), care dau in multe randuri impresia ca sunt platiti sa faca mai degraba imagine USL, si niciun "fanatic" al Basescu-PDL pentru a echilibra, dar Realitatea are ceva extrem de rar la televiziunile din Romania - suficiente stiri pe bune si suficienta echidistanta.

Ar fi de mentionat si Digi24 aici, poate singura televiziune cu adevarat echilibrata, doar ca are prea putina influenta, deocamdata, si inca vrea sa fie atat de riguroasa incat e prea "cuminte".

Daca faci un calcul la numarul televiziunilor si la audienta, USL iese cu un urias avantaj.

Presa de stat. A puterii, ca de obicei

La stat e si mai rau. Ce e deranjant cu adevarat e ca bataia de joc e cu atat mai mare cu cat Victor Ponta, din Opozitie, ataca furibund presa de stat aservita PDL. Avea dreptate, TVR era condusa pe linie politica si avea unele episoade jenante, precum "elogiul" la adresa deputatului William Brinza.

Ce a facut USL cand a pus mana pe putere? Acelasi lucru, doar ca mai rau. Niciodata TVR, in ultimii ani, nu a ajuns atat de jos precum acum. Condusa de un politruc precum Claudiu Saftoiu, TVR, in ciuda faptului ca a ramas un loc cu foarte multi (poate cei mai multi) jurnalisti adevarati, care rezista presiunii politice, cunoaste alunecari jenante. Spre exemplu, TVR, ca niciodata, a devenit o tribuna pentru Antena 3.

Dan Voiculescu, turnator dovedit si trimis in judecata pentru coruptie, apare intr-o emisiune foaaarte amabila cu el, la televiziunea publica. Directorul bratului sau armat, Mihai Gadea de la Antena 3, a fost invitat si el. Mai demult, pe TVR Cultural!!, aparea si Adrian Ursu. Normal, de ce nu ar avea Adrian Ursu ceva in comun cu partea culturala? Dupa mine, favorizarea Antenei 3 de catre postul public e o distorsionare a pietei media din Romania, in care statul ia partea unui concurent de pe piata, dar mai conteaza?

Agerpres e condusa de fostul sef al biroului de presa al PSD - cei din functia asta se ocupa cu propaganda, daca nu stiati. Partidul in cauza detine si sefia radioului public. Mizeria asta a politizarii informatiei, facuta de toate puterile de pana acum, de la FSN la PSD-Nastase si PDL, trece drept normalitate. Ce le reprosez celor de la USL e ca au promis ca lucrul asta se va schimba. Si nu au facut-o.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Antena 3 santaj, #posturi TV USL , #televiziune