Protestul intelectualilor fata de mahalaua din presa (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 14 Martie 2014, ora 13:19
4833 citiri
Protestul intelectualilor fata de mahalaua din presa (Opinii)
Foto: Adevarul

Un apel la solidaritate cu Andrei Plesu a strans, pana la aceasta ora, aproape sapte sute de semnaturi ale unor intelectuali, jurnalisti si diferite alte persoane educate din spatiul public.

Despre ce este vorba? Lista cu semnaturi isi propune sa denunte "agresiunea mediatica fara precedent impotriva lui Andrei Plesu comisa de Mihai Gadea si invitatii", lucru care constituie in opinia lor "un atac imund la adresa adevaratelor valori ale culturii romanesti."

Si urmeaza o lista de nume, unele onorabile, altele mai putin. Dar nu acest lucru e important, in fond se poate adera la un protest chiar daca nu ai aceeasi imagine buna despre fiecare participant in sine - in cele mai multe cazuri conteaza cauza pentru care este organizat protestul.

Semnatarii apelului de solidaritate cu Andrei Plesu isi justifica adeziunea prin faptul ca toti "cei care semnam acest apel ne consideram noi insine agresati". Un fapt cel putin surprinzator, in aparenta, pentru ca asta ar inseamna ca toti sa se fi uitat la emisiunea cu pricina in care Andrei Plesu a fost linsat si, fapt ce este mai putin probabil, toti sa se fi simtit in egala masura la fel de agresati.

Dar sa spunem ca intelegem emotia si empatia care i-au facut pe toti semnatarii listei sa se simta victime in acelasi mod in care emisiunea l-a afectat pe Andrei Plesu. Sa presupunem ca solidaritatea nu are la baza alte judecati si mecanisme prin care a fost declansata - cum ar fi antipatia apriori fata de un post de televiziune si jurnalistii care lucreaza acolo.

Sa ne imaginam si ca toti solidarizatii lui Plesu nu au putut sa schimbe postul, ramanand cu ochii lipiti de ecran dintr-o aceeasi pornire masochista sau morbida curiozitate.

Asadar, sa-i consideram pe toti cei 700 de semnatari idei pure, nu oameni cu simpatii si antipatii comune, cu judecati si prejudecati politice si culturale asemanatoare. Iar in calitatea lor de idei pure e de inteles ca s-au solidarizat cu un reprezentant de seama al cetei lor, intrucat prin atacul imund la adresa lui Plesu s-a executat o lovitura si asupra "adevaratelor valori ale culturii romanesti", deci si asupra lor.

Dar aici avem punctul cel mai delicat al intregului protest. Nu pentru ca atacul asupra unei singure persoane nu poate fi considerat un atac asupra intregii clase pe care o reprezinta.

Ci pentru ca principiul pe care l-au incalcat Mihai Gadea si Mircea Badea prin lucrurile pe care le-au spus despre Andrei Plesu ar trebui sa fie respectat in toate cazurile, in toata presa, de catre toti cei care isi expun opiniile, analizele si judecatile intr-o forma sau alta.

Daca emisiunea lui Gadea a fost un atac la persoana lui Plesu, deci o incalcare a principiului universal al demnitatii umane, atunci ar trebui sa ne asteptam sa-i gasim activi pe solidarizatii lui Plesu si in alte cazuri in care principiul demnitatii a fost incalcat.

Iar primul loc in care gasim incalcat acest principiu e chiar in textul lui Andrei Plesu care a declansat toata nebunia ce i-a urmat. In "Oameni de plastelina", dl Plesu vorbeste despre "alternanta circulara 'pupat-scuipat-iar-pupat-iar-scuipat'" a realizatorilor Antenei 3 care le defineste "gandirea de plastilina".

Pe Gadea il face "o obraznicatura cu veleitati inchizitoriale", iar din portretele lui Badea si Ciuvica se intelege destul de clar cat de saraci cu duhul ii considera pe oamenii de la Antena 3.

Intrebarea este daca incalcarea principiului demnitatii umane trezeste revolta doar in cazul oamenilor de "cultura" sau ar trebui sa deranjeze la fel de mult indiferent de "valoarea" celui atacat.

Raspunsul e evident, el trebuie respectat indiferent de valoarea pe care unii sau altii o atribuie unei persoane sau alteia. Altfel spus, fiecare are dreptul sa fie tratat ca o fiinta rationala a carui demnitate nimeni nu are voie sa o incalce (fara a fi sanctionat).

Dar articolul lui Andrei Plesu despre baietii veseli nu e nici macar primul. E chiar unul dintr-o serie lunga, in care carturarul nu face decat sa isi exprime dezgustul si greata fata de spectacolul din mass-media.

Atitudinea lui Andrei Plesu isi pierde din credibilitate, insa, in momentul in care afli ca revolta intelectualului nu a existat deloc in cazuri asemanatoare, cand linia rosie a atacului la persoana a fost trecuta de catre cei din propria tabara ideologica doar ca in celalalt sens.

De exemplu, cand Teodor Baconschi, semnatar si el al listei lui Plesu, infiera din pozitia de ministru de Externe "mahalaua violenta si inepta" care vrea sa puna stapanire peste "Romania vrednica, Romania care munceste". Ironia a facut ca textul sa fie scris de un alt semnatar al protestului de azi - Adrian Papahagi.

Un alt comentator ii numeste pe cei din antene "gandaci", metaforic desigur, ca doar in spatele metaforei se ascund si Mircea Badea si Gadea cand vor sa spuna despre Plesu ca e "un umflat" care a "profitat de pe urma tuturor regimurilor politice", iar azi s-a trezit sa faca morala si sa dea lectii de consecventa in principii.

Desigur ca ar fi de preferat sa nu mai avem parte de astfel de atacuri, dar nu doar dinspre Antena 3. In aceeasi oala intra si Banciu si Turcescu, dar si un Tismaneanu sau un Papahagi, care nu se multumesc doar sa isi declare propriul adevar drept universal, ci insista sa-i desfiinteze pe toti cei care nu impartasesc aceleasi valori si idei.

Doar ca lor li se pare ca daca se ascund in spatele etichetei de intelectual asta ii face automat sa aiba si dreptate, pentru ca, nu-i asa?, cine stie mai bine unde este dreptatea si adevarul decat cei care sunt obisnuiti sa il caute.

Problema e ca si unii si altii se insala la fel de mult, pentru ca toti au incalcat principiul demnitatii in momentul in care se desfiinteaza reciproc.

Si sa nu uitam, totusi. Cine a vrut sa demonstreze care sunt limitele lui Badea sau Gadea s-a dus in emisiune si a discutat fata in fata, stiind prea bine ce va urma. Iar daca CNA isi propune sa faca putina curatenie in aceasta zona, prin eliminarea din grila a emisiunilor "pamflet", "reality show" sau "news magazine", ar trebui sa aiba grija ca astfel sa nu intre si ei in coliziune cu un alt drept fundamental cum este cel al libertatii de exprimare.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Plesu protest Antena3 , #televiziune