Scandalul telecomenzilor (Opinii)

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 23:30
8549 citiri
Scandalul telecomenzilor (Opinii)

Inainte de sfarsitul anului trecut, scandalul RCS-RDS vs Discovery Networks facea o multime de valuri. Decizia celui mai mare "cablist" din Romania de a elimina din grila sa de programe unul dintre cele mai apreciate posturi TV a generat critici, a facut si subiectul unei petitii publice, a fost analizata si de CNA, a ajuns pe masa Consiliului Concurentei.

Recent, o situatie similara a avut loc intre Romtelecom (Dolce) si ProTV. Pentru ca grupul Pro a cerut de trei ori mai multi bani decat pana acum, Romtelecom a decis sa scoata toate posturile grupului din grila sa de programe, dar a venit cu o compensatie consistenta, cuprinzand HBO si BBC.

Pentru cei care nu sunt dependenti de Maruta & co., schimbul este avantajos (eu cel putin m-as considera avantajat), dar pentru cei mai multi pierderea ProTV este un autentic soc.

Dar nici macar nu conteaza daca cei multumiti sunt mai multi decat nemultumitii sau invers. Chestiunea este una de principiu si mi se pare importanta, ea tinand de drepturile consumatorului.

Atunci cand ma abonez la o anumita firma de distribuire a programelor TV, iau in considerare un anumit pachet de programe. Unii poate s-au abonat la RCS - RDS si pentru ca in pachet era inclus Discovery Channel. Altii sunt abonatii Romtelecom - Dolce si pentru ca in pachetele acestei televiziuni erau incluse programele grupului Pro.

Clientii au incheiat contracte care "ii leaga de glia" cablistului un an sau doi, iar daca doresc sa rupa contractul in aceasta perioada trebuie sa plateasca o penalizare considerabila.

Dar, cat timp motivul pentru care s-au abonat nu mai exista, de ce sa mai dea banii? Teoretic, modificarea grilei de programe ar trebui sa fie motiv de intrerupere a contractului, asa cum ar fi, de partea cealalta, neplata abonamentului.

Nu este. Pentru ca cele mai multe dintre contractele standard includ o clauza, cel mai adesea necitita la semnare, care permite operatorului sa schimbe grila de programe fara sanctiuni. Ai semnat, suporti. Nu semnezi, nu te abonezi.

Este o situatie anormala, pe care o practica insa toti operatorii din domeniul difuzarii programelor de televiuziune si legea nu prea ii poate opri pentru ca atat timp cat clientul semneaza, fiind vorba despre un domeniu comercial, contractul este lege intre parti.

Sigur ca legea audiovizualului interzice cablistilor sa scoata vreun program din grila fara aprobarea CNA. Mai mult, CNA a cerut si Consiliului Concurentei sa se pronunte in speta RCS - Discovery.

Si daca CNA nu este de acord, ce se poate intampla, in afara amenzii? Cum poate obliga CNA sau Consiliul Concurentei un operator sa plateasca orice suma pentru difuzarea unui post? Daca ar exista aceasta obligatie, televizunile ar putea sa devina abuzive si sa ceara oricat.

O obligativitate a fost introdusa prin ordonanta de la sfarsitul anului trecut, prin principiul must carry. Dar canalele care intra in pachetul must carry, adica nu pot fi scoase din grila, nu pot la randul lor sa emita pretentii financiare de la cablisti, ceea ce nu se aplica in cele doua cazuri conflictuale.

Pana la urma, tot piata este cea care ar trebui sa regleze si aceasta chestiune. Clientii sunt cei care ar putea refuza sa semneze contracte standard, care ii impovareaza cu obligatii mai multe decat drepturile. Dar nu unul sau doi, pentru ca acestia sunt usor de ignorat.

Un refuz in masa ar obliga la o regandire a contractelor care sa dea dreptul clientilor sa rupa contractul, daca nu mai sunt multumiti de continutul grilei, dupa ce aceasta a suferit modificari.

Nu este singura chestiune in care mai avem de invatat. In general nu prea stim ce sa facem cu drepturile noastre si nu actionam solidar in apararea unor principii. Si cat nu o vom face, nimeni nu se poate apara de propria semnatura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#scandal televiziuni, #ProTV grila Romtelecom, #ProTV Dolce, #RCS Discovery grila , #televiziune
Comentarii