Spoturile din campania pentru europarlamentare vor dura maximum un minut

Joi, 19 Martie 2009, ora 17:23
612 citiri
Spoturile din campania pentru europarlamentare vor dura maximum un minut

Spoturile candidatilor la alegerile europarlamentare vor fi difuzate numai in cadrul emisiunilor radio-tv electorale si vor avea durata de maximum 60 de secunde, potrivit unui proiect discutat, joi, de membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

La campania pentru alegerile parlamentare din toamna anului trecut, durata unui spot electoral era de cel mult 30 de secunde.

Conform aceluiasi proiect, durata totala a difuzarii de spoturi electorale la un post de radio sau de televiziune nu va putea depasi sase minute pe ora.

In plus, televiziunile si posturile de radio private vor putea difuza contra cost numai productiile de promovare electorala la care nu au niciun fel de contributie editoriala, realizate exclusiv de competitorii electorali.

"Prin aceasta prevedere, incercam sa evitam situatiile din trecut, in care putea interveni subiectivitatea televiziunilor, si vrem sa facem campania cat mai impartiala si mai corecta", a explicat presedintele CNA, Rasvan Popescu.

In perioada 21 - 28 aprilie, competitorii electorali se vor putea adresa posturilor de radio si televiziune pentru a solicita timpii de antena pe care intentioneaza sa ii utilizeze.

Potrivit membrilor CNA, in cadrul campaniei electorale desfasurate la radio si televiziune, radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure, in cadrul emisiunillor electorale, principiile de echitate, echilibru si impartialitate.

Campania electorala pe posturile de radio si televiziune va incepe pe 8 mai, la ora 00.00, si se va incheia pe 6 iunie, la ora 7.00. Posturile de radio si televiziune care intentioneaza sa realizeze si sa difuzeze emisiuni electorale au obligatia de a face cunoscut public acest lucru, prin presa sau programele lor, si sa comunice si CNA implicarea lor in campania electorala, pana cel tarziu pe 21 aprilie.

Marti, pe 24 aprilie, membrii CNA vor avea o intalnire cu reprezentantii posturilor de radio si televiziune publice si private, pentru a discuta proiectul privitor la campania electorala pentru alegerile europarlamentare.

Candidatii la alegerile europarlamentare isi vor desfasura campania electorala contra unui tarif unic pe emisiune si pe unitatea de timp, stabilit de fiecare post de radio sau de televiziune in parte, in functie de criterii proprii, a precizat, saptamana trecuta, presedintele CNA, Rasvan Popescu.

Conform unei ordonante de urgenta publicata pe 10 martie, in Monitorul Oficial, o serie de prevederi stabilite pentru campania electorala de la alegerile parlamentare vor fi aplicate si la alegerile europarlamentare, care vor avea loc in iunie. "In ordonanta se precizeaza ca CNA va da propria decizie cu privire la desfasurarea alegerilor europarlamentare in audiovizual. Estimam ca, in jurul datei de 10 aprilie, decizia CNA va fi publicata in Monitorul Oficial," a declarat Rasvan Popescu.

La alegerile parlamentare din toamna anului trecut, candidatii au fost obligati sa plateasca pentru aparitiile la TV cu caracter electoral. Unele posturi, insa, au refuzat sa faca publice tarifele, invocand ca aparitiile unor candidati nu s-au produs in emisiuni cu caracter electoral.

Consiliul Politic Naţional al PNL a aprobat fuziunea cu ALDE și alianţa electorală cu PSD pentru europarlamentare. Nicolae Ciucă: ”Există entuziasm”
Consiliul Politic Naţional al PNL a aprobat fuziunea cu ALDE și alianţa electorală cu PSD pentru europarlamentare. Nicolae Ciucă: ”Există entuziasm”
PNL a anunțat duminică seară, 24 martie, deciziile care au fost luate în urma ședinței Consiliului Politic Naţional. În primul rând, a fost aprobat protocolul de fuziune PNL cu ALDE,...
”Surpriza” alegerilor din 2024. Dan Diaconescu revine în politică în timp ce este judecat în dosarul ”Sex cu minore”
”Surpriza” alegerilor din 2024. Dan Diaconescu revine în politică în timp ce este judecat în dosarul ”Sex cu minore”
Fostul patron al OTV vrea să revină în politică anul acesta. În prezent, Dan Diaconescu este cercetat în dosarul ”Sex cu minore”. Fostul om de televiziune va candida la alegerile...
#durata spot electoral, #alegeri europarlamentare, #durata saizeci secunde, #hotarare CNA , #tv