Active Watch ataca votul din Parlament si ii cere lui Iohannis sa nu promulge eliminarea taxei radio-TV

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 18:49
3106 citiri
Active Watch ataca votul din Parlament si ii cere lui Iohannis sa nu promulge eliminarea taxei radio-TV
Foto: Arhiva Ziare.com

Active Watch, platforma care reuneste peste 20 de organizatii de media, a reactionat, marti, dupa ce in Parlament s-a decis eliminarea a 102 taxe, inclusiv a taxei radio-TV, sustinand ca astfel se incearca controlul politic al institutiilor publice de presa.

"Aceasta masura altereaza profund misiunea mediilor publice si creeaza o relatie de dependenta excesiva fata de vectorul politic. Consideram ca finantarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod in politizarea completa a mediilor publice, si asa puternic controlate prin modul de numire si - mai ales - de demitere a consiliilor de administratie.

Propunerea de eliminare a taxei radio-TV a fost inaintata fara prezentarea de solutii alternative, fara identificarea de resurse bugetare si fara analize de impact asupra bugetului de stat - fiind o dovada de amatorism politic si de populism rudimentar. Reamintim ca legea 41/1994 privind organizarea si functionarea SRR si SRTV este lege organica si ca modificarile aduse ei trebuie sa raspunda unor cerinte procedurale prevazute de Constitutie si de regulamentele Camerelor", se arata intr-un comunicat remis de ActiveWatch Ziare.com.

Dragnea a avansat diverse sume in Parlament, fara a da insa nicio garantie ca ele vor fi asumate de un viitor guvern si parlament, avand in vedere ca in decembrie anul acesta vor avea loc alegeri legislative, subliniaza sursa citata.

"Initiatorul propunerii, Liviu Dragnea, a mentionat in discursul adresat Camerei Deputatilor ca viitoarele guverne vor aloca prin legea bugetului cate 480.000.000 de lei pentru radioul public, respectiv 620.000.000 de lei pentru televiziunea publica.

Fara sa precizeze pe ce se bazeaza, dl. Dragnea stabileste astfel de la sine putere bugetele viitoare ale celor doua institutii. Desi afirma ca aceste bugete sunt mai mari decat cele actuale ale SRR si TVR, nu exista nicio garantie ca sumele mentionate vor fi asumate de viitorul executiv si ca vor fi votate de viitorul Parlament", se mai arata in documentul citat.

Reprezentantii Active Watch isi anunta disponibilitatea sa participe la dezbateri privind modificarea legii de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune, astfel incat sa-l ajute pe Dragnea sa gaseasca cele mai bune solutii pentru TVR si RRA.

"Suntem convinsi ca un demers onest de modificare a legii va include si o discutie despre mecanismele de finantare ale mediilor publice, discutie pe care initiatorii legii votate astazi au ocolit-o, probabil din ratiuni electorale", mai precizeaza comunicatul.

In incheiere, Active Watch ii cere presedintelui Iohannis sa nu promulge legea in forma actuala si sa initieze o dezbatere publica nationala cu privire la serviciile publice de media.

Proiectul de lege prin care PSD vrea sa elimine peste 100 de taxe, in prag de campanie electorala, a fost votat marti in unanimitate in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Vezi aici cum s-au desfasurat dezbaterile si votul din Parlament

Initiativa legislativa sustinuta de 14 membri PSD, in frunte cu presedintele Liviu Dragnea, a trecut prin Parlament in procedura de urgenta, asa cum rar se intampla cu alte legi, unele asteptand ani intregi uitate in sertare.

Liberalii au votat si ei legea lui Dragnea, in schimb au criticat eliminarea taxei radio-TV, Andreea Paul anuntand ca PNL ar putea chiar contesta la Curtea Constitutionala actul normativ. Si Guvernul are in vedere sesizarea CCR in acest caz.

Daca luni in comisii se hotarase ca taxa radio-TV sa nu mai fie inclusa in proiect si deci sa nu mai fie eliminata, Dragnea a insistat ca este un bir impus romanilor "cu japca". Dupa un vot confuz in plen, s-a decis reintroducerea eliminarii taxei radio-TV in proiect.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ActiveWatch reactie eliminare taxa radiotv, #lege Dragnea eliminare taxe , #TVR