Ciolos: Pana in iulie, Guvernul nu poate da bani TVR (Video)

Marti, 23 Februarie 2016, ora 18:53
2622 citiri
Ciolos: Pana in iulie, Guvernul nu poate da bani TVR (Video)
Foto: Arhiva/Ziare.com

Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, ca Guvernul nu va putea aloca bani pentru TVR pana in luna iulie a acestui an, atunci cand are loc rectificarea bugetara. Potrivit acestuia, trebuie luate masuri "pentru a inchide robinetul risipei la TVR".

"Ceea ce nu putem face, oricat am vrea, inainte de iulie, este sa dam bani acum, in urmatoarele saptamani, televiziunii publice. Sa dam bani televiziunii acum ar insemna sa luam de undeva banii respectivi si ar insemna sa facem rectificare bugetara.

Rectificarea bugetara este o idee de termen mediu, de cateva luni de zile, insa, pana atunci, sunt cateva masuri care ar trebui sa fie luate pentru a inchide robinetul risipei la TVR", a declarat premierul Dacian Ciolos, la finalul dezbaterii Comisiilor reunite de cultura si buget ale Parlamentului, conform Mediafax.

Potrivit acestuia, TVR are nevoie de o solutie rapida, care sa duca la "gatuirea pierderilor".

"Eu cred, pornind si de la scrisoarea pe care conducerea TVR ne-a trimis-o si noua si dvs, ca la TVR se asteapta acum o solutie rapida. S-a evocat aici eventuala administrare speciala sau o noua administrare care sa ia niste masuri de restructrare, dar oricare ar fi conducerea respectiva, daca nu va fi in masura sa ia niste decizii urgente de restructurare, nu vom putea gatui pierderile care continua.

Abia dupa ce gatuim aceste pierderi cred ca putem reusi sa vedem care sunt solutiile pentru a relansa activitatea TVR si a largi baza de finantare pe baza unui plan pe care cineva sa si-l asume", a spus Dacian Ciolos.

TVR: Se cere demiterea directorului general interimar si constituirea unei comisii de ancheta

Luni, Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TVR si sindicatul MediaSind au transmis doua scrisori catre Biroul permanent al Camerei Deputatilor, in care au cerut demisia actualului director general interimar al SRTV, precum si constituirea unei comisii parlamentare, care sa ancheteze modul in care a fost condusa televiziunea publica in ultimii 15 ani.

Ciolos a mai sustinut, marti, ca largirea bazei de colectare si cresterea taxei TV, solutii propuse in cadrul dezbaterii, "pot fi avute in vedere, insa, nu vor rezolva problema imediata, asa cum se spunea mai devreme o sa introducem banii printr-o sita".

Potrivit acestuia, "Banii se duc in continuare pe masuri care nu vor creste performanta TVR. Doamna director Irina Radu spunea ca doar 5% din buget au fost bani investiti in programe noi si bani care ar putea sa ajute televiziunea sa se relanseze pe piata media".

In prezent, a mai spus Ciolos, se analizeaza inclusiv o garantie guvernamentala, care sa permita TVR sa faca un imprumut. Seful Executivului a mai spus ca "Guvernul vrea sa se implice in masura in care poate sa o faca", afirmand insa ca "in acesta situatie, Parlamentul are o resposabilitate".

In contextul in care Irina Radu, directorul interimar al TVR, a declarat ca TVR nu va mai putea putea plati taxe si impozite, Ciolos a completat: "Practic televiziunea continua sa acumuleze datorii fara posibilitatea de a relansa un proces de restructurare si de relansare a activitatii, a performantei. Ar trebui sa vedem care sunt propunerile dumneavoastra legate de masuri pe termen scurt, foarte scurt, in urmatoarele saptamani, pentru ca inteleg ca pana in luna martie, daca nu se iau niste masuri, televiziunea risca sa intre in incapacitate de plata.

La sfarsitul lunii martie va trebui sa numiti si un Consiliu de Administratie nou. Ar fi bine ca acest nou Consiliu de Administratie sa aiba si un mandat", le-a transmis premierul alesilor.

Dacian Ciolos afirma ca decizia privind rezolvarea situatiei de la TVR este una politica: "Masuri pe termen mediu sau lung vor presupune si modificari legislative, in functie de statutul pe care televiziunea l-ar putea capata pentru ca, pe viitor, sa poata sa isi gaseasca locul in spatiul concurential audiovizual si sa ramana sau nu cu atributia de serviciu public. Aici este o decizie politica ce trebuie luata".

Ciolos, despre situatia Televiziunii Romane: Sunt decizii politice, TVR e la Parlament

Premierul a subliniat ca stergerea datoriilor nu este posibila pentru ca ar fi considerat ajutor de stat.

Irina Radu: Din februarie, TVR nu va mai putea plati taxe si impozite

Irina Radu a declarat marti, in cadrul dezbaterii Comisiilor reunite de cultura si buget ale Parlamentului, ca incepand cu luna februarie TVR nu isi va mai putea plati taxele si impozitele la stat, televiziunea publica avand datorii de 100 de milioane euro la bugetul de stat, 50 de milioane de euro datorii comerciale si 2500 salariati.

"Conducerile din 2008-2012 nu au respectat contractul colectiv de munca, nu au acordat maririle salariale prevazute in contractul colectiv de munca, au semnat un contract colectiv de munca fara sa faca o prognoza corecta asupra veniturilor SRTV si iata-ne acum, dupa opt ani, platind greseli venite din trecut.

Pe 29 februarie va fi spuspendata o linie de credit importanta, in luna martie avem de platit o rata importanta la banca la creditul din 2013, in aprilie pe 27 se implineste termenul de data scadenta catre ANAF. Incepand cu februarie nu vom mai putea plati taxele si impozitele la stat", a declarat Irina Radu.

Potrivit acesteia, anul trecut, 50% dintre plati au reprezentat salarii, 20% datorii din trecut si 5% investitii in programe si licente.

Buget 2016: Cati bani primeste gaura neagra TVR

"Am analizat cum am putea sa oprim executarile silite, am facut propuneri salariatilor de a esalona platile pe 5 ani, ei au cerut 2 sau 3 ani. Nu putem noi face propunerea concreta pentru asta, la un alt nivel si in alta formula se poate discuta despre solutia unei administrari speciale. Daca vin eu si o pun pe masa, se va zice ca eu am venit in fata dumneavoastra si am cerut insolventa. Eu nu pot sa cer acest lucru", a mai spus aceasta.

Irina Radu a mai precizat ca luna viitoare TVR nu va mai putea plati salariile angajatilor: "Trebuie sa cer gasirea unor solutii pentru asta, ca de luna viitoare nu ne vom mai putea permite sa platim salariile".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ciolos pierderi TVR, #Ciolos bani TVR, #datorii TVR, #Irina Radu TVR insolventa , #TVR
Comentarii