TVR si Radioul public primesc de la buget aproape 300 de milioane de euro - Conducerea RRA spune ca e sub cat a promis Dragnea

Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 17:00
4820 citiri
TVR si Radioul public primesc de la buget aproape 300 de milioane de euro - Conducerea RRA spune ca e sub cat a promis Dragnea
Foto: Arhiva Ziare.com

Finantarea de stat pentru televiziunea publica si Societatea Romana de Radiodifuziune ar urma sa creasca semnificativ in 2017, conform proiectului de buget publicat de Guvern, pana la aproape 300 de milioane de euro.

O suma aproape atat cat iau din economia privata, impreuna, toate sutele de siteuri, radiouri, ziare si televiziuni private la un loc, dupa cum remarca, intr-o postare pe Facebook Catalin Tolontan.

Astfel, Societatea Romana de Televiziune va primi de la bugetul de stat 950 de milioane de lei (peste 211 milioane euro), de circa 7,6 ori mai mult fata de suma alocata in 2016, de 124,685 de milioane de lei.

De asemenea, conform proiectului de buget pentru 2017 postat vineri pe site-ul Ministerului Finantelor, Societatea Romana de Radiodifuziune (SSR) primeste 383 de milioane de lei (peste 85 milioane de euro), cu 98,61% mai mult decat anul trecut, cand suma alocata a fost de 192,842 de milioane de lei.

Conducerea Radioului Public: Nu am primit cele 420 de milioane anuntate Dragnea

Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al SRR sustine ca, desi suma alocata de la bugetul de stat a crescut, bugetul SSR este mai mic, de fapt, in acest an, din cauza eliminarii taxei radio-TV.

"Se afirma pe nedrept ca bugetul SRR a crescut cu 98%. Bugetul a scazut de la 415 milioane de lei la 383 de milioane. Suma alocata de la bugetul de stat a crescut, pentru ca a disparut taxa, dar nu am primit cele 420 de milioane anuntate si asumate de Liviu Dragnea atunci cand a initiat legea de eliminare a taxelor, intre care si cea radio-TV", a transmis Maria Toghina, membru al Consiliului de Administratie, pentru News.ro.

Statul preia integral finantarea TVR si dubleaza bugetul

Bugetul anului 2017 preia integral finantarea televiziunii publice, dupa ce a fost eliminata taxa radio-TV, care aducea, anual, peste 300 de milioane de lei (pana la 75 de milioane de euro), aproximativ trei sferturi din bugetul TVR. Din 2016, la aceasta suma s-a adaugat o alocare de 124,685 de milioane de lei (aproape 28 de milioane de euro) de la buget, potrivit Digi 24.

Taxa radio-TV, platita obligatoriu de toate persoanele fizice care aveau un contract cu o companie de furnizare a electricitatii, a fost anulata la inceputul acestui an, in contextul datoriilor de peste 150 de milioane de euro adunate de televiziunea publica. Postul public datoreaza bani Fiscului, dar si unor organismele internationale.

Astfel, anul trecut, Romania a fost exclusa de la Eurovision din cauza unei datorii de 14 milioane de euro catre European Broadcasting Union.

Conducerea televiziunii publice a declarat anul trecut ca eliminarea taxei radio-TV va duce institutia in incapacitate de plata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#TVR buget stat, #Radio Public buget, #taxa radio tv, #buget 2017 , #TVR
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
A scazut bugetul la Radio ??!? E simplu, sa vorbeasca trei cuvinte