Sondaj Ziare.com - Ar trebui eliminat abonamentul obligatoriu pentru TVR?

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 10:44
3565 citiri
Sondaj Ziare.com - Ar trebui eliminat abonamentul obligatoriu pentru TVR?

In nenumarate randuri, televiziunea publica a fost acuzata ca face jocurile politice ale Puterii. Profitand de aceasta impresie, seful PSD, Victor Ponta, a aruncat saptamana trecuta o vorba pe piata - dar daca s-ar elimina abonamentul obligatoriu pentru TVR?

Presedintele PSD a anuntat ca exista o initiativa legislativa promovata de organizatiile din Transilvania si Banat, potrivit careia trebuie sa inceteze obligatia fiecarui cetatean de a plati taxa pentru TVR.

"Din pacate, Televiziunea Romana in acest moment nu mai este o televiziune a romanilor, este o televiziune a Guvernului si a Presedintiei", a sustinut Ponta.

Liderul PSD a afirmat ca este incorect ca un cetatean care urmareste celelalte televiziuni, platind o taxa societatii de cablu, sa fie obligat sa plateasca din buzunarul propriu un post "care nu face altceva decat sa transmita si sa faca propaganda Guvernului si Presedintiei".

Victor Ponta a subliniat ca aceasta initiativa a venit in special in urma modului "incalificabil" in care un om de cultura, asa cum a fost Adrian Paunescu, controversat sau nu, a fost "linsat" mediatic si insultat exact la televiziunea nationala unde ar fi trebuit sa fie prezentat cu bunele si relele facute pentru aceasta tara.

PSD cere audierea in Parlament a conducerii TVR, pentru emisiunea impotriva lui Paunescu

"Este o initiativa legislativa pe care speram sa o avem sustinuta si printr-o petitie publica adresata cetatenilor de catre restul societatii civile. Trebuie sa oprim obligatia fiecarui cetatean roman de a finanta un gen de promovare si propaganda guvernamentala care nu are nicio legatura cu ceea ce oamenii asteapta de la o televiziune pe care si ei o platesc", a precizat Ponta.

Orice eliminare de taxe sustinuta in perioada de criza este binevenita pentru buzunarul cetateanului roman, insa ce castigam cu adevarat prin aceasta masura in afara celor cativa lei in plus?

Conducerea Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a atras deja atentia asupra faptului ca "renuntarea la taxa TV ar face nesustenabila misiunea Televiziunii Publice de a educa si informa opinia publica intr-un mod echidistant si neobedient fata de vreo putere din stat".

Si in alte state europene exista televiziuni sustinute prin taxe TV mult mai mari decat in Romania.

La noi, taxa TV este de in prezent de 4 lei/luna, adica sub 12 euro pe an, in timp ce in Cehia este de 83,57 euro/an, in Polonia, de 52 euro/an, in Slovacia, de 42 euro/an, in Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an. Ce-i drept si nivelul salarial si de trai din aceste state este mult peste cel din Romania.

TVR: Renuntarea la taxa TV ar face nesustenabila misiunea Televiziunii Publice

"Modelul de finantare multipla a Televiziunii Publice - care include si taxa TV - se intalneste la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union. Televiziunile Publice care nu au printre sursele de finantare o taxa TV sau o taxa de solidaritate sunt sustinute de guvernele tarilor lor si nu au atatea limitari precum Televiziunea Romana", se arata in comunicatul Biroului de Presa al TVR.

Mai mult, actuala lege a audiovizualului nu permite inserarea spoturilor in cadrul programelor difuzate de televiziunea publica si limiteaza durata calupurilor publicitare la 8 minute dintr-un interval de o ora, restrictii care nu se aplica televiziunilor comerciale si care limiteaza drastic capacitatea TVR de a atrage fonduri din reclama. Si atunci cum sa se mai finanteze TVR? Sau poate ar trebui inchisa?

Deja Camera Deputatilor a facut primul pas pentru a desfiinta doua dintre canalele TVR - TVR 3 si TVR Info, fara vot si chiar fara dezbatere. Mai exact, a adoptat tacit un proiect de lege propus de deputatul PD-L Silviu Prigoana. Proiectul de lege prevede desfiintarea TVR 3 si TVR Info, trecerea TVR International sub obladuirea Ministerul Afacerilor Externe si conditionarea deschiderii altor canale ale TVR de un vot al Parlamentului.

TVR 3 si TVR Info, desfiintate de deputati, la initiativa lui Prigoana

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Credeti ca ar trebui eliminat abonamentul obligatoriu pentru TVR? Cum ar trebui sa fie finantata televiziunea publica? Este TVR un mijloc de propaganda pentru Putere care nu mai merita sa existe?

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#TVR taxa tv, #desfiintare taxa tv, #taxa TVR eliminata , #TVR
Comentarii
Poza adevar
adevar
rank 1
LA O ASA INTREBARE ...GENEROASA IN AFARA DE VUVUZELELE COMUNISTE,CARE SPECULEAZA MOMENTU,SI OAMENII NORMALI LA CAP AR SUBSCRIE ELIMINAREA A CEVA...OBLIGATORIU!