Stelian Tanase: Victor Ponta ne tine strans in brate si ne mai da si cate un cap in gura

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 07:29
2984 citiri
Stelian Tanase: Victor Ponta ne tine strans in brate si ne mai da si cate un cap in gura
Foto: Ziare.com

Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat ca Victor Ponta este cel mai ostil premier fata de TVR, precizand ca masurile pentru salvarea televiziunii publice, precum indexarea taxei TV, scaderea TVA si amnistia fiscala, "stau in pixul" sefului Guvernului.

"Anumite masuri pe care diferitele guverne le-au luat au ingenuncheat televiziunea", a spus Stelian Tanase, intr-o "Editie speciala", difuzata joi seara, la TVR 1.

Potrivit lui Stelian Tanase, televiziunea este "ingenunchiata de politicieni cu buna-stiinta, pentru a fi controlata politic".

De asemenea, Stelian Tanase a spus ca Victor Ponta este cel mai ostil premier fata de TVR. "Ne tine strans in brate si ne mai da si cate un cap in gura (...) Ar fi bine sa ne lase, sa ne mai ignore putin (...) Dar el trebuia in trei ani sa ia cateva decizii", a spus Tanase.

Acesta a mai afirmat ca nu se afla in niciun fel de dialog cu premierul, "nici institutional, nici neinstitutional". "Cu domnul Ponta n-am vorbit dinainte de aprilie anul trecut. Am incercat sa intru in contact cu el si m-a trimis la Parlament, ca cica Parlamentul ar trebui sa rezolve lucrurile astea. Nu. Este apanajul primului-ministru, sa indexeze taxa, numai primul-ministru poate sa o faca, sa taie TVA-ul, numai primul-ministru poate sa o faca. Discutia despre amnistia fiscala (...) Domnul Ponta a ignorat toate aceste lucruri si a amanat, a tergiversat aceasta problema fugind de ea. Nu este singurul prim-ministru care fuge de aceasta raspundere. Si ceilalti prim-ministrii au rostogolit spre viitorul Guvern problemele televiziunii", a sustinut presedintele-director general al TVR.

El a mai spus ca in mai-iunie comisiile parlamentare de cultura au incercat sa demita Consiliul de Administratie (CA) al TV. "PSD-ul a incercat sa demita CA. De fapt, sa ma goneasca pe mine din TVR si n-a reusit, pentru ca PNL, UDMR si minoritatile nu s-au prezentat pentru a nu fi intrunit cvorumul, pentru ca asta ar insemna ca PSD se instaleaza inainte de anul electoral si pe durata anului electoral la sefia televiziunii", a sustinut Stelian Tanase.

Acesta spune insa ca "nu se agata nimeni de scaun", insa nu isi va da demisia din TVR pana cel putin dupa alegeri. "Daca exista o solutie si nu ma fac de ras plecand, in sensul ca las televiziunea PSD-ului, eu plec in minutul urmator. Dar daca as pleca acum ar fi sute de mii de voci, poate milioane, in sensul apartenentei politice (...) care m-ar acuza ca am dezertat si ca am dat premeditat sau de prost ce sunt televiziunea pe mana PSD-ului. Nu pot sa fac acest lucru. Nu voi demisiona cel putin pana dupa alegeri", spune Tanase.

In ceea ce priveste blocarea conturilor TVR de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), pentru o datorie de 10,3 milioane de lei la bugetul de stat, Stelian Tanase a reamintit ca acestea au fost deblocate joi.

"Speranta noastra, a celor care conducem TVR, a fost ca in sase luni vom plati (...) ieri am platit si am inchis aceasta datorie (...) E cel mai mare succes al meu ca director al televiziunii. Cand ni s-au blocat conturile a fost cea mai neagra zi", a explicat Stelian Tanase, precizand ca aceasta datorie a fost platita din "incasari din taxa TV".

De asemenea, Stelian Tanase spune ca ANAF nu va ierta de datorii TVR, iar in octombrie conturile televiziunii publice ar putea fi blocate din nou, pentru ca se apropie de scadenta o noua datorie a institutiei la bugetul de stat. "Niste datorii au ajuns in termenul de prescriere si ei trebuie sa ne taxeze, adica sa ne blocheze conturile daca avem datorii... Daca vom avea o amnistie fiscala vreo cinci ani vom avea liniste", a spus Tanase.

Stelian Tanase considera totodata ca este necesara o noua Televiziune Romana. "Trebuie sa deschidem un nou TVR, activele sa le trecem acolo, datoria sa treaca la bugetul public si sa construim o televiziune ca in anul 2015, secolul 21 (...) Se simte ca aceasta televiziune vine din comunism (...) Turnul acela pe care il vedeti (turnul TVR, n.r.) e mai rau decat Casa Scanteii (...) Trebuie construita in aer liber, pe camp, langa Bucuresti, o noua televiziune, un nou sediu, o noua lege (...) Nu vreau sa o inchid, dar solutia mai viabila din punct de vedere managerial este sa construim una noua", considera Tanase.

Stelian Tanase a vorbit si despre planul de restructurare care va continua in TVR si care ar putea sa implice si concedieri, insa nu in acest an.

"Noi nu am discutat acum de concedieri la CA si nici nu vom discuta in perioada urmatoare, cel putin pana la sfarsitul acestui an", a spus Tanase. El a precizat insa ca se plimba foarte multi prin curtea TVR "fara sa aiba obiectul muncii". "Cati sunt rude in Televiziunea Romana? (...) Eu cred ca din 2.500 o mie jumatate sunt rude intre ei. Asta nu e o institutie, e un trib", a spus Tanase. El a mai afirmat ca nu a dat pana in prezent afara pe nimeni din TVR, pentru ca nu a putut sa faca acest lucru.

De asemenea, Tanase s-a referit si la recenta decizie a CA prin care zilele lucratoare vor fi reduse de la 5 la 4, fapt care va implica si reducerea salariilor angajatilor cu 20%. Aceasta decizie "va fi confirmata sau infirmata saptamana viitoare", a mai spus Tanase.

Fiscul anunta ca a blocat conturile TVR si RATB: Urmeaza si altii!

O alta decizie luata insa recent de CA va fi aplicata cu certitudine. "De sambata, TVR News isi opreste emisia", a mai spus Stelian Tanase.

Pe de alta parte, Stelian Tanase a declarat ca ia toate deciziile in TVR doar alaturi de "o armata de avocati". "DNA-ul este la usa, daca faci deturnare de fonduri sau manageriezi prost, (...) este la usa. Nu semnez nicio hartie, decat cu o armata de avocati (...) Am si mari indoieli ca unele din gestiunile dinainte au fost corecte (...) Am vazut niste dosare (...) Au fost situatii, contracte, unele dintre ele oneroase pur si simplu... Noi am trimis dosarele unde trebuie, dar nu depinde de mine ce decide justitia", a mai afirmat Tanase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Stelian Tanase TVR, #Stelian Tanase critica Ponta , #TVR