Turcan: PDL a lansat un proiect de lege pentru depolitizarea SRTV si SRR

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 20:28
1744 citiri
Turcan: PDL a lansat un proiect de lege pentru depolitizarea SRTV si SRR
Foto: Ghimpele

Raluca Turcan a declarat, miercuri, ca PDL face "primul pas" spre depolitizarea Televiziunii publice si a Radioului public, lansand astfel in dezbatere un proiect de lege care cuprinde metode de organizare si de functionare a acestora.

Vicepresedintele PDL a afirmat ca obiectivul USL este "politizarea a tot ceea ce misca" in Romania. "Constatam, asadar, ca obiectivul USL este politizarea a tot ceea ce misca in Romania. In contrapondere, PDL cere si militeaza pentru depolitizarea institutiilor. Una dintre cele mai grave situatii de politizare in momentul de fata este la TVR", a sustinut ea, afirmand ca, din momentul in care Claudiu Saftoiu a ajuns la conducerea TVR, "ca un soldat ascultator a infipt sigla USL deasupra televiziunii".

"Postul public de televiziune trece prin cel mai dramatic moment din existenta sa si acest lucru necesita masuri imediate. Televiziunea publica a ajuns sub conducerea unui om cu carnet de partid care, pana la numirea in functie, a fost un purtator oficial de cuvant al flacarii de propaganda USL. Ca un soldat ascultator, Claudiu Saftoiu, din momentul in care a ajuns la conducerea televiziunii publice, a infipt sigla USL deasupra TVR ca o reduta pe care USL a incercat sa o cucereasca din prima zi a restauratiei de stanga", a comentat democrat-liberala.

Raluca Turcan a mai spus ca PDL face "un prim pas" spre depolitizare si lanseaza in dezbatere publica un proiect de lege care cuprinde elemente de organizare si de functionare a Televiziunii si a Radioului public. "Astazi, PDL face primul pas spre depolitizare si lansez in dezbatere publica un proiect de organizare si functionare a Televiziunii Publice si Radioului pentru ca ele functioneaza in baza aceleiasi legi. Obiectivul avut in vedere de acest proiect de lege este de fapt redefinirea rolului si misiunii TVR in Romania", a sustinut prim-vicepresedintele PDL.

"PDL considera ca, pentru a fi cu adevarat in slujba cetatenilor, TVR trebuie condusa de profesionisti si care nu trebuie sa se afle sub niciun fel de infuenta politica. PDL a sustinut tot timpul promovarea in aceste institutii a unor persoane al caror profesionalism nu a putut fi pus la indoiala. Este traditia PDL de a propune in functie in aceste institutii oameni profesionisti in domeniul lor", a completat Turcan.

Ea a enumerat mai multe masuri propuse de PDL, printre care cresterea rolului societatii civile in CA, iar mandatul celor care conduc aceste institutii sa fie prelungit la cinci ani, ca sa nu se mai suprapuna cu ciclul politic.

"Propunem cresterea rolului societatii civile in CA, astfel incat societatea civila sa ocupe sase locuri din cele 13 in CA. De asemenea, PDL propune ca cei care se afla in conducerea acestor institutii sa nu mai poata fi demisi odata cu evaluarea anuala a rapoartelor de activitate. Mandatul acestora sa fie prelungit la cinci ani, astfel incat sa nu se suprapuna unui ciclu politic", a mentionat democrat-liberala. "Sa se separe atributiile CA si Comitetului Director, sa se separe functiile de presedinte al CA de cea de director general. Presedintele CA sa urmeze procedura de numire in Parlamentul Romaniei, directorul general sa fie numit si selectat prin contract de management prin concurs. De asemenea PDL propune criterii foarte clare de profesionalism, moralitate, competenta pe care trebuie sa le indeplineasca cei care vor fi propusi in CA (...)", a completat Raluca Turcan seria de masuri care ar trebui luate.

Intrebata de jurnalisti despre procedura numirii celor sase membrii ai Consiliului de Administratie propusi de Parlament, vicepresedintele PDL a explicat ca in proiectul de lege a fost introdus "filtrul votului cu doua treimi, atat in comisiile de specialitate, cat si plenul Parlamentului". "Ceea ce inseamna ca atunci cand nu ai o majoritate parlamentara fara o negociere si o sustinere transpartinica a unor persoane profesioniste nu vor putea fi numite aceste Consilii de Administratie", a explicat presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor.

"Societatea civila vine cu sase propuneri si propunerile parlamentare se fac de catre Camera Deputatilor si Senat. In privinta societatii civile exista criterii pe care trebuie sa le indeplineasca. Trebuie sa ai aiba ca domenii de activitate promovarea culturii, a sportului, educatiei si stiintei. Selectia propunerilor facute de societatea civila se face de catre comisiile de specialitate din Parlament, dupa care comisiile inainteaza plenului, atentie, cu doua treimi", a raspuns Raluca Turcan la intrebarea cum ar putea sa se faca numirile in CA.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#TVR depolitizare PDL Turcan, #TVR SRTV SRR proiect, #TVR restructurare concedieri , #TVR
Comentarii