TVR 1 devine televiziune de stiri. Membru CNA: Mai mult de 1% nu aveti cum tinti!

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 19:42
5293 citiri
TVR 1 devine televiziune de stiri. Membru CNA: Mai mult de 1% nu aveti cum tinti!
Foto: Arhiva Ziare.com

CNA a aprobat modificarile de structura pentru televiziunile SRTv, astfel incat TVR 1 se indreapta mai mult spre o televiziune informativa, TVR 2 va deveni generalista, iar TVR 3, culturala.

Un singur membru CNA nu a fost de acord cu schimbarile si nu le-a prevazut un viitor fericit celor din TVR.

Reprezentantii TVR au declarat ca spera ca aceasta tranzitie de reconfigurare a televiziunilor sa se finalizeze in 2017, in timp ce la jumatatea lunii octombrie vor intra in vigoare modificarile aprobate de catre CNA.

Cum se reorganizeaza cele 3 televiziuni publice

TVR 1 a crescut ponderea productiei proprii de la 57 la 80,6% si cea a programelor de informare, de la 23,5 la 48%.

Directorul TVR1, Gabriel Gherghescu, a explicat Consiliului ca "grila cadru a TVR 1 e orientata mai mult spre actualitate; are, in plus, doua jurnale de stiri, la 17:00 si la 24:00".

Amintim ca Parlamentul a adoptat recent o lege care obliga TVR sa dea stiinta si IT la Telejurnal

Potrivit documentelor depuse la CNA, TVR 2 scade ponderea programelor culturale de la 27 la 17%. Carla Tompea (director de programe TVR 2) a declarat ca TVR 2 ramane un "post generalist", a mentionat introducerea unei emisiuni matinale si a explicat scaderea procentului emisiunilor culturale prin faptul ca acestea se vor muta la TVR 3, care va deveni o televiziune cu format cultural.

In plus, aici va fi mai mult divertisment, prin introducerea a doua programe cu "un divertisment cu accent pe arhiva TVR", difuzate in weekend.

In cazul TVR 3, principala modificare e reprezentata de cresterea procentului alocat programelor culturale de la 20% la 38%.

Directorul TVR 3, Mircea Neacsa, a declarat in cadrul sedintei CNA de joi ca "din aceasta toamna TVR 3 capata o valenta culturala mult mai pregnanta, pastrand si caracterul regional best of al studiorilor regionale".

Acesta a mentionat difuzarea de emisiuni culturale produse de studiorile teritoriale, o emisiune dedicata sportului regional, filmul clasic (difuzat duminica, de la ora 20:00), piese de teatru (sambata, de la ora 20:00), emisiunile (difuzate, in prezent, de TVR 2) "A doua emigrare", "Popasuri folclorice", iar de luni pana vineri, de la 22:00, vor fi difuzate concerte simfonice de la festivalul George Enescu.

Membru CNA: Mai mult de 1% nu aveti cum tinti!

Un membru CNA nu a fost de acord cu schimbarile.

"Parerea mea este ca nu va functiona si ca v-ati pripit. Cred ca nu exista o strategie unitara in acest moment in TVR", a spus Gabriel Tufeanu catre reprezentantii SRTv.

"TVR 1 devine un canal informativ - cum va functiona? In acest moment, sunt probabil vreo 200 de persoane la stiri in TVR, cu tot cu soferi, dintr-un total de vreo 2.700 de angajati. Acesti 200 trebuie sa sustina TVR 1 si stirile de la TVR 2. Angajatii televiziunii nu se suprapun pe grila in acest moment", a fost parerea lui Tufeanu.

De asemenea, acesta a vorbit despre audienta mica a posturilor TVR, precizand ca in ziua precedenta sedintei (miercuri, 28 septembrie) TVR 1 a inregistrat o audienta medie de 0,4%, iar TVR 2, 0,2%.

"Sunt cinci posturi de stiri la o populatie de 18 milioane. Doua dintre ele au rating bun. Celelalte, care nu-s echlibrate, nu au. Dumneavoastra nu puteti sa nu fiti echilibrati. Mai mult de 1% nu aveti cum tinti", a mai considerat Tufeanu.

In replica, reprezentantii TVR au spus ca TVR 1 nu va deveni un canal de stiri "asa cum e sensul impamantenit in constiinta romaneasca", ci "va fi axat mai mult pe actualitate, pe agenda zilei - cu informatie corecta, echilibrata, sobra".

Totodata, Tufeanu a spus ca stirile TVR 1 nu vor reprezenta o economie, pentru ca "stirile sunt cele mai scumpe programe".

"Devine foarte plicticos TVR 1, in loc sa intinereasca" - a considerat Tufeanu.

"TVR 2 e mai bun, dar are un defect din nastere - se numeste 2", a spus acesta, fiind de aceeasi parere cu Radu Herjeu, care s-a adresat invitatilor, considerand ca "s-ar puea sa fie greu sa impuneti TVR 2 ca post generalist si TVR 1 post de stiri". "Ma asteptam sa fie invers", a mentionat Herjeu.

Gabriel Tufeanu si-a continuat discursul critic pe care l-a argumentat spunand: "Fara suparare; eu va zic pentru ca-mi pasa", adaugand "Iar TVR 3 e alimentat numai din studiourile teritoriale. Conform grilei se doreste a fi cel mai bun. Dar toti angajatii o sa lucreze pentru orice altceva decat pentru canalul acesta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#TVR1 televiziune stiri , #TVR